Bebek deniz kamplumbağasının karnında 104 adet plastik bulundu

Bu kadar plastik atığından nasıl kurtulabileceğiz gerçekten bilmiyorum. Geçenlerde, İrlandalı genç sudan mikroplastik maddeleri ayıklayan projesiyle global bilim ödülünü aldığı haberini okuduk. Avustralya’nın Kwinana şehrinde yapılan filtasyon sistemi pek işlevseldi. 20 yaşındaki iki öğrenci okyanuslardaki plastikleri yiyen ve onları suya çeviren bakteri geliştirdi. Ara ara umut verici haberler gelse de emin olamıyorum çünkü midesinden plastik çıkan hayvan haberleri okudukça kahroluyorum. Facebook’ta viral olan bu fotoğraf da herkesi dehşet düşürdü. Cansız bebek deniz kaplumbağasının karnından 104 adet plastik malzeme çıktı.
Fotoğraf 1 Ekim Salı günü, Florida’nın Boca Raton kentindeki Gumbo Limbo Doğa Merkezi tarafından paylaşıldı. Fotoğrafta avuç büyüklüğünde cansız bir deniz kaplumbağasının yanında, sindirim sistemi içinden çıkan plastikler sırayla dizilmiş. Çeşitli plastik parçalarının yanında bir tane balon da görebiliyoruz.
Daha fazla oku: Plastik yiyen mantarlar
Yumurtadan yeni çıkmış bu yavru denizde açılarak denk gelen plastikleri yiyecek sanıp yedi. Ardından dalgalarla birlikte tekrar kıyaya vurdu. Dalgaların, atıkları kıyaya sık sık sürüklediği sezonda küçük kaplumbağalar da kıyı şeritlerinde yardıma muhtaç bir şekilde bulunabiliyor. Ne yazık ki hepsi hayatta kalamıyor. Bu küçük kaplumbağanın da sindirim sistemi plastiklerden tıkanmış. Gumbo Limbo Doğa Merkezi’nin söylediğine göre bu, ne yazık ki her gün gördükleri bir manzara.
Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu’na göre; Florida sahilleri beş farklı deniz kaplumbağası türüne ev sahipliği yapıyor: karetta keratta (Caretta caretta), yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), dev sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea), Orta Amerika nehir kaplumbağası (Lepidochelys kempii), şahin gagalı kaplumbağa (Eretmochelys imbricata). Ve tahmin edin bakalım? Bu türlerin tümü Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası kapsamında tehlike altında veya tehlike altında kabul ediliyor.
Daha fazla oku: Deniz kaplumbağalarının hepsinde artık plastik var
Daha fazla oku: İnsanın küçücük çöpü, bir kaplumbağanın gözyaşına neden oluyor
Genç kaplumbağaların çoğu ne yazık ki plastik tıkanması nedeniyle ölüyor. Yenen plastik ne yazık ki mideyi tıkıyor ve bu da onların septik şoka (kan zehirlenmesi sonucu meydana gelen çok türüne verilen isim) girmesine neden oluyor.
Plastik kirliliği şu an içinde yaşadığımız üzücü dünya gerçeği ve bizlerin daha iyisini yapması gerekiyor.
Kaynak: Live Science