Hayatımız boyunca dünyadaki karbon ayak izimizi nasıl düşürebileceğimiz üzerine düşünüp duruyoruz. Peki, ölü bedenimizin doğaya etkisini düşündük mü hiç? Yenilikçi tasarımcılardan oluşan bir ekip, Infinity Burial Suit ismi ile doğa dostu bir tulum geliştirdi. Bu tulumda, mantar sporu infüze edilmiş iplikler kullandılar.

Bu mantarlı ölüm giysisinin arkasındaki fikir, vücudunuzun barındırabileceği ekolojik kirleticileri etkisiz hale getirmekten geliyor. Mantarlar vücudunuzdan beslenerek büyüyorlar. Piyasaya ilk duyurulduğunda birçok tartışmayı da beraberinde getirmesine rağmen Nisan 2016’da resmen satışa sunuldu.

Elbisenin yaratıcısı Jae Rhim Lee, usta temizleyicilerin, mantarların bu eşsiz elbiseyi yaratması için ona nasıl ilham verdiğini söylüyor.

Infinity Burial Suit: Mantarlı ölüm giysisi, ölü bir bedeni temiz komposta dönüştürüyor

Mantarların, çok çeşitli toksinlerin zarar görmüş ortamlardan veya atık sulardan uzaklaştırılmasına yardımcı olmak için çok ucuz, etkili ve çevreye duyarlı bir yöntem olduğu belirtiliyor. Bundan yola çıkarak bu kıyafetin üzerine inşa edilen yapı için mikoremediasyon işleminden yararlanılmış. Mikoremediasyon, mantar bazlı teknolojinin çevreyi toksik kirleticilerden temizlemek için kullandığı bir biyoremediasyon şekli olarak ifade ediliyor.

Kıyafetin kendi sitelerindeki parakende satış fiyat 1500 dolar. Aynı zamanda ekip, evcil hayvanların cesetleri için de bir Sonsuzluk Podu yapmaya çalışıyor.

Ölümden sonra vücudumuzu yiyen bir şey düşüncesi çoğu insan için pek rahat gelmeyebilir. Toprağın altına girince zaten çürüyüp, bir şeyler tarafından yeneceğiz. Fakat bu kıyafeti üretenler kesinlikle daha iyi ve daha temiz gömme seçeneklerine ihtiyacımız olduğunu düşünüyor çünkü mevcut ve geleneksel yöntemlerin yalnızca vücudumuzun toksinlerini doğaya geri döndürdüğünü söylüyorlar. Aynı zamanda ölü yakmanın da doğaya iyi gelmediğinin altını çiziyorlar. Bu işlem sırasında vücut, yaklaşık 75 dakika boyunca 1400-2000 derece fahrenhayt arasında bir sıcaklığa maruz kalıyor. Bu şekilde doğaya pek çok toksin ve sera gazı salınıyor. Örneğin, Birleşik Krallık’ta yapılan yakma işlemleri, diş dolguları nedeniyle ülkedeki cıva kirliliğinin yüzde 16’sından sorumluymuş.

Coceio dışında bu firma, Urban Burial Project ile Capsula Mundi şeklinde iki farklı projeye daha sahip. Capsula Mundi ile ilgili daha önce bir yazı zaten hazırlamıştık. Benim favori gömülme tercihimdir. Ben oyumu yine Capsula Mundi’den yana kullanıyorum!