Bugün doğan her çocuk iklim krizinden etkilenecek

Hindistan’ın Yeni Delhi şehrindeki çocuk doktorları, çocukların akciğerlerinin artık pembe değil siyah olduğunu söylüyor. Buradan anlıyoruz ki ne yazık ki doğan her çocuk iklim krizinden etkilenecek.
Gezegenimizdeki ısınma şimdiden çocukların sağlığını etkilemeye başladı. İklim değişiliği ve sağlık konusunda yayınlanan 2019 Lancet Countdown raporuna göre, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutamazsak, bu durum tüm neslin geleceğini şekillendirecek.
35 küresel kurum tarafından derlenen araştırma, iklim değişikliğinin ekolojik yıkım ve sağlık arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Artan sıcaklıklar açlığa ve yetersiz beslenmeye neden oluyor. Bulaşıcı hastalıklar, aşırı hava olayları artıyor. Artan hava kirliliği sigara tütünü kadar insan akciğerine ölümcül şekilde etki ediyor.
Bugün doğan bir bebek, iklim değişikliğinin etkilerine, hayatının başından itibaren maruz kalacak. Kuraklık ve taşkınlarla birlikte yükselen sıcaklıklar, mahsulleri tahrip ederek küresel verimin düşmesine neden oluyor. İnsanlar geçim kaynaklarından mahrum kalıyor. Bu durum, özellikle Burkina Faso gibi tarıma çok fazla bağımlı olan ülkelerde açlık ve yetersiz beslenmeye yol açan yiyecek fiyatlarını da arttırıyor.
Madagaskar Ulusal Sıtma Kontrol Programı Danışmanı Maurice Ye, Burkina Faso’da yaşayan beş yakındaki çocukların yüzde 10’unun üzerinde akut yetersiz beslenme görüldüğünü söylüyor. Sorunu çözmek için hiçbir şey yapılmazsa bunun daha da artacağını da ekliyor.
Lancet raporu, Hindistan’da beş yaşın altındaki çocukların ölümlerinin üçte ikisinin sebebinin zaten yetersiz beslenme olduğunu belirtiyor.
Kötü beslenme çoğu zaman açlıkla bağlantılı olmasına rağmen çok fazla sağlıksız yiyecek yemenin bir sonucu da olabilir. Tahıl ve pirinç gibi gıdaların fiyatları arttıkça, tüketiciler daha ucuz, işlenmiş yiyeceklere yöneliyorlar.
Daha fazla oku: Yerel yöntemlerle iklim ve açlık mücadelesi vermek: Kent bahçeleri
Bulaşıcı hastalıklardaki artıştan en fazla beş yaşın altındakiler acı çekecek. Artan sıcaklıklar, ısınan sular, değişen yağış düzenleri ve yüksek nem seviyesi, kolera gibi hastalıklara yol açan bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır; sıtma ve dang humması taşıyan sivrisinekler için ideal üreme koşulları yaratır.
İklim değişikliği bu hastalığı taşıyan sivrisineklerin güney Avrupa’dakiler gibi yeni ülkelere ulaşmalarına da neden olacak.
Lancet raporu; dünya nüfusunun yaklaşık yarısının dang humması nedeniyle risk altında olduğunu söylüyor.
Çocuklar yetersiz beslenme ve bulaşıcı hastalıklardan kurtulsa bile yıkıcı hava kirliliğinden korunamayabilirler. Akciğer fonksiyonları bozulabilir, astımı kötüleştirebilir, kalp krizi ve felç riskini arttırabilir.
Uzmanlar, bugün doğan her çocuğun çektiği acıyı azaltmanın ilk adımın dekarbonize bir dünyaya geçiş olduğu konusunda hemfikir. Teknik olarak uygulanabilir diyorlar ancak daha sert politikalar ve gerçek siyasi iradeler gerekli. Hareketsizlik artık bir seçenek değil. Hemen harekete geçilmediği sürece daha da köyü gidecek.
Kaynak: EcoWatch
Başlık Fotoğrafı: Sanjeev Verma/Hindustan Times