Sizin de aklınızdan kendi bahçenizi kurmak gibi düşünceler geçiyor mu? Birçok insan üşengeçlikten ya da beceremeyeceğini düşünmekten böyle bir uğraşa girişmiyor. Oysa kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız buna başlamak için mükemmel bir zaman. Ertelemeyin artık. Nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız endişe etmeyin. Sadece araştırmaya, okumaya ve uygulamaya başlayın. Elbette doğru gitmeyen süreçler olacaktır ama deneyerek, tecrübe ederek bunları öğrenebiliriz. Biz de, yeni başlayanlar için bahçecilik önerileri paylaşmak istiyoruz.

Bu öneriler bahçeciliğe başlamak için sadece bir yol haritası. Her bir basamak kendi içinde daha detaylı içeriklere sahiptir. Artık bu yol haritası ile yola çıkıp, bahçecilik maceranıza başlayabilirsiniz.

Nereye ekeceğinizi belirleyin

Çoğu sebze için günde 6 ile 8 saat doğrudan Güneş ışığı gerekir. Bundan dolayı güney veya güneybatı tarafında konumlanan bir yer doğru bir seçim olacaktır.

Yeni başlayacağınız için ufak alanda denemeler yapmakta fayda var. Ne kadar büyük bir alanda başlarsanız; hazırlanması, sulanması da o kadar uzun sürecektir.

Yeni başlayanlar için bahçecilik
Domates yetiştirmek ilk etapta zorlu olabilir. Daha basit bitkilerle başlayabilirsiniz. Fotoğraf: Elaine Casap/Unsplash

Eğer ekim için iyi bir konuma sahip değilseniz endişe etmeyin. Güneşin geldiği noktaları belirleyip, oralarda daha ufak alanlar yapabilirsiniz yada sebze ve çiçeklerinizi aynı yere de dikebilirsiniz.

Kaplar, konteynerlar kullanıp, çatıya veya Güneş alan ara yerlere de koyabilirsiniz. Eğer kaplara ekim yapacaksanız sulama konusuna ayrıca önem vermeniz gerekebilir çünkü burada yetişen bitkiler daha hızlı kuruyabiliyor.

Ne yetiştirmek istiyorsunuz?

Yetiştimek istediğiniz sebzeler nelerdir? Bahçenizin ilk yılında, öncelikle kolay sebzelerden başlayabilirsiniz. Bezelye, kuru fasulye, bazı yeşillikler gibi… Küçük bir alanınız varsa yeşillikler iyi fikirdir. Ayrıca acı biber ve aromatik bitkileri de deneyebilirsiniz. Hastalık direnci yüksek, ufak yer kaplayan seçenekleri deneyin. Ayrıca eğer mümkünse atalık tohumları ekin ve tohumları da çoğaltıp, saklayın ve bahçesi olanlara verin.

Toprağı hazırlayın

Bölgenizdeki toprak sebze yetiştirmek için yeterli besin maddelerine sahip mi? Eğer değilse uygun bir toprak edinin.

Toprağın pH’ını kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Kontrol ederek, gerekirse pH dengesini sağlayabilirsiniz. Kompost gibi organik maddeleri karıştırmak da iyi bir fikir olabilir. Belirli sebzeler için gübre gereksinimleri hakkında daha detaylı bilgi edinmeniz gerekebilir.

Yeni başlayanlar için bahçecilik
Yeni başlayanlar için bahçecilik önerilerimize göz atarak kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

Nasıl ekili ve ne kadar büyür?

Sebzelerin boyutlarına dikkat ederek ekin, büyümeye başladıklarında küçük olanlara gölge düşürmesinler. Gölgeyi tolere edebilen veya erken çıkan gibi bitkileri, benzer gereksinimlere göre gruplandırabilirsiniz. Bir mahsulden çok fazla bitki yetiştirmekten kaçının. Birkaç verimli domates bitkisi ortalama aileye yeteri kadar meyve sağlayabilir. Belirli aralıklarla ekmek daha istikrarlı bir ürün kaynağı oluşturabilir. Dikim, tohumlar veya fide saksıları hakkındaki tavsiyelere kulak asın.

Bakım ve hasat

Tohumlanan alanları, bitkiler kendilerini gösterene kadar eşit şekilde nemli tutun. Her bitkinin su ihtiyacı farklı olabilir. Bir anda çok sulamaya nazaran, sık sık hafif sulama daha iyi olabilir. Hastalıkları en aza indirmek için sabah erkenden sulayın ve yaprakları ıslatmamaya çalışın. Sadece gerektiği kadar gübreleyin. Yabani otları gençken toplayın aksi halde sebzeleriniz ile ışık ve su için rekabet haline girebilirler. Bu konuda Fukuoka aslında doğal tarım yöntemlerini de öneriyor. Detaylı araştırabilirsiniz. Son olarak büyüyen sebzeleri düzenli olarak hasat edin.

İlk beş temel adım için benim önerilerim bu şekilde arkadaşlar. Sizlerin de önerisi varsa yorum kutusuna yazmayı ihmal etmeyin. Yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyoruz.

Başlık Fotoğrafı: Eco Warrior Princess/Unsplash