Aziz Corona adını hiç duymuş muydunuz? Koronavirüs‘ün (Covid-19) ve salgın hastalıkların azizi addedilen Aziz Corona’dan bahsetmek istiyoruz.

Bildiğiniz üzere, tüm dünya gibi ülkemiz de Covid-19 pandemisiyle boğuşuyor. Hepimiz evlerimizde karantinaya çekilmiş durumdayız. Peki, dünyayı tamamen etkisi altına alan; (şimdilik) 702 bin 368 kişinin hastalığa yakalanmasına ve 33 bin 178 kişinin de ölmesine neden olan Koronavirüs’ün ismi nereden geliyor?

“Corona”, Latince “taç” demektir. The Economist, bunu şöyle açıklıyor; “2002 yılında Guangdong’da başlayan SARS’ın (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) patlak vermesine kadar; Koronavirüs ailesini, halk ve doktorlar içerisinde çok az bir kısım fark etti. Koronavirüs, 1960’larda ilk olarak bilim tarafından tanındı. Üyeleri “Corona” ismini aldılar çünkü dönemin erken elektron mikroskopları altında şekilleri bir hükümdar tacını andırıyor gibiydi. Şimdi virüs ailesinin tanınmış 40’tan fazla üyesi var; karatavuk, yarasa ve kediler de dahil olmak üzere bir dizi memeli ve kuşlara bulaşıyor.”

Aziz Corona’nın hikâyesi

Aziz Corona hakkında ise çok kısıtlı bilgi mevcut. Corona, öldürüldüğünde 16 yaşındaydı. Kendisini ve hayatını feda ettiği Aziz Victor’u, Roma martyrolojisinde (1) ve Kilise hagiografisinde (2) görebiliyoruz. Öncelikle Aziz Victor’un hikâyesinden bahsetmek gerekiyor:

Victor, Romalı bir askerken diğer Romalı askerler, onun Hristiyan olduğunu öğrenir. Askerler, Victor’u Hristiyanlara düşmanlık besleyen Sebastian adlı bir yargıca götürür. Yargıç, diğer askerlere ve insanlara emsal olması için Victor’u bir ağaca bağlatır ve derisi sarkana kadar kırbaçlatır. Daha sonrasında yargıç Sebastian, Victor’un gözlerini oyar fakar Victor, İsa’yı hiçbir şekilde inkar etmez.

Aziz Victor ve Aziz Corona tasviri.

Yakın bir yerleşim yerinde de Corona adında, 16 yaşında, Roma askerlerinden biriyle evli bir kadın yaşar. Corona aynı zamanda Hristiyandır fakat kocası onun inancını bilmemektedir. Victor ağır işkenceler görürken, Corona da yavaş ve acı içinde ölen adama yardım etmesi gerektiğini hisseder. Corona, Hristiyanlığını ilan ederek Victor’un yanına gider ve diz çökerek dua etmeye başlar. Fakat askerler, yargıç Sebastian’dan önce Corona’yı oradan alırlar. Yargıç Sebastian, Corona’nın kendisine yaptığı bu saygısızlıktan sonra öfkelenir. Onu hapse atarak işkenceye maruz bırakır. Daha sonra yargıç, Corona’nın iki tane yan yana duran palmiyenin ortasına bağlanmasını emreder. Ağaçlar yere eğiltilip indirilir ve Corona ikisinin arasına bağlanır. Ağaçlar serbest bırakılınca da Corona can verir. Daha sonrasında yargıç, Victor’un kafasının vurulmasını emreder.

Corona’nın ölümünün bir tasvirinde, Victor onun önünde başı kesilirken iki ağaç arasında bağlı olduğu görülür.

Aziz Corona, salgın hastalıkların azizesi mi?

Aziz Victor ve Aziz Corona’nın bazilikası da şu anda Koronavirüs’ten dolayı acı çeken İtalya’nın tam ortasındaki Anzu kentinde bulunuyor. 9’uncu yüzyıldan beri, Victor ve Corona’nın kalıntıları bir bazilikada özenle saklanıyor. 1943’te ve yine 1981’de tekrar tekrar incelenen kalıntıların içerisinde bir erkek ve kadından örnekler bulunuyor. 1981 yılındaki incelemede, söz konusu dönemde Akdeniz havzasında bulunan tipik bir bitki olan sedir polenini keşfettiler. Arkeologlar bu polenin Suriye ve Kıbrıs’ta mevcut olacağını doğruladılar. Fakat öldükleri yer ile alakalı çeşitli rivayetler mevcut. Çeşitli hagiografik metinlerde, o zamanlar Roma’nın elinde bulunan Suriye’de öldükleri belirtilirken; bazı metinlerde ise ölümlerinin Antakya civarında gerçekleştiğini öne sürülüyor.

Bazı kişiler, Aziz Corona’nın salgın hastalıklara karşı koruyucu azize olduğunu öne sürüyor. Fakat bazı raporlarda da Aziz Corona’nın salgın hastalıklarla bir ilgisi olmadığını ve sadece bir rastlantıdan ibaret olduğunu söylüyor.

Almanya’daki Aachen Katedrali’nde çalışmalar sürüyor.

Almanya’da bulunan Aachen Katedrali’nde bulunan Aziz Victor ve Aziz Corona türbesinin de bu yaz ziyaretçiye açılması planlanıyor. Altın işçiliğinin ön plana çıkacağı sergide, 216 librelik altın, bronz ve fildişinden yapılma türbenin dikkat çekmesi bekleniyor. Katedralin açılış tarihi belli olmasa da, pandemi bittiğinde ziyaretçilere hazır olması için uğraşıldığı belirtildi. Aachen Katedrali sözcüsü Daniela Loevenich verdiği bir demeçte; “Türbe için planlanandan daha erken çalışmalara başladık ve pandemi bittikten sonra çok fazla ilgi bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Aziz Corona, salgın hastalıkların koruyucusu olsun olmasın, belki de yaşadığımız bu acı tabloda bütün azizler bizim için iyi dileklerde bulunuyordur. Umarız, bu dönemi atlatıp güzel güneşli günlerde birbirimize sarılırız.

(1) Roma Martyrolojisi: Roma Katolik Kilisesi tarafından onurlandırılan kutsamalar ve kutsalların kataloğudır. İsmine rağmen, sadece şehitleri değil, bilinen tüm azizleri içerir.

(2) Hagiografi: Bir aziz veya dini liderin biyografisi. Hagiografi terimi, dünyanın herhangi bir dininde bir kurucu, aziz, keşiş, rahibe veya ikonun adülatör ve idealleştirilmiş biyografisini ifade etmek için kullanılabilir.

Kaynak: Aleteis