Bir şey olmaz dediğimiz tek kullanımlık plastikler denizlere ulaştığında pek çok deniz canlısının yaşamını alt üst ediyor. Ayrıca, rüzgâr ve dalga hareketi ile hırpalanan, aynı zamanda Güneş ışığına da maruz kalan deniz ve okyanustaki plastikler, daha küçük parçalara ayrılarak mikroplastiklere dönüşüyorlar. Fakat plastik yüzeyde zaman harcamadan bütün halinde okyanus tabanına düştüğünde, derin deniz plastikleri için neler diyebiliriz?

Bu konuda çok fazla şey bilinmese de bazı araştırmalar mevcut. Bilim insanları, Doğu Pasifik Okyanusu’nun dibinden (4.150 metre) iki parça plastik kalıntıyı çıkartarak süreci anlamaya çalıştılar. Sonucunda da, herhangi bir tür yüzey bozulmasına maruz kalmadan doğruca dibe düşmüş olduklarını gördüler.

Buldukları plastiklerin, 1988 ve 1996 yılları arasında üretilmiş olabileceklerine dair kabaca tahmin yürütmelerini sağlayan ürün bilgisinin hâlâ üzerilerinde durduğunu belittiler. Bu plastiklerin bir yoğurt kabı veya plastik bir bakkal torbasının içine konulmuş alüminyum Coca-Cola olabileceğini tahmin ediyorlar.

Deniz tabanındaki birikimin haftalar yerine saatler ile günler arasında gerçekleşmiş olabileceğini ve polimerlerin deniz yüzeyinde, uzun süre UV ışığına ve dalga hareketine maruz kalmadıklarını düşünüyorlar.

Okyanusun dibinde 20 yıl boyunca kalan plastikler ile ilgili yapılan bir analiz Journal Scientific isimli dergide paylaşıldı. Plastiğin çoğu, bozulmamış veya neredeyse sağlamdı. Aynı zamanda yıllar içerisinde üzerinde büyüyen mikropları da analiz ettiler.

Farklı plastik türlerinden olmalarına rağmen çevreleyen bakterilerin üzerindeki etkilerinin aynı olduğunu gördüler. Bilim insanları, mikrobiyal çeşitliliğin, çevredeki deniz tabanı çökeltilerine göre plastikte çok daha düşük olduğunu buldular. Bakteri büyümesinin, uzun süre boyunca plastikten sızan tehlikeli kimyasallar tarafından engellendiğini düşünüyorlar.

Araştırma, okyanus döküntülerinin yüzde 60’ını oluşturan bir madde ve farklı deniz derinliklerinde, farklı zaman dilimlerinde nasıl davrandığı hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı oluyor. Derin deniz tabanına biriken plastik ürünlerin güçlü kimyasal gradyanlarla yapay yaşam alanları oluşturan uzun vadeli çevresel etkileri olduğunu göstermiştir.

Derin deniz plastikleri ile ilgili yapılan çalışmanın tamamına buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: TreeHugger