Seviyoruz güzellikleri… Doğanın içinde olmayı… Peki, neden kirletiyoruz dünyayı? Neden boğazına kadar çöpe batmış “insanlık”!

Yolda yürürken çaktırmadan yerlere atılan ufak kağıt parçaları, arabadan fırlatılan su şişeleri, yenen abur cubur paketleri, bakkal poşetleri… diye gidiyor çöp krizleri.

Yaptığım kısa süreli doğa yürüyüşü sırasında karşıma çıkan çokça çöpler beni hayal kırıklığına uğrattı. Yürüdüğüm yollar ne şehir merkezi idi ne de çok insanın yaşadığı yerdi. Ama bir yerin çirkinleşmesi için insanın oradan geçmesi yeterliydi.

Attığınız çöplerin kara ve sudaki diğer canlıların hayatını tehdit ettiğinin farkında mısınız? Ya da kendi geleceğinizi ve sağlığınızı mahvettiğinizin? Örneğin; Peanut‘ın 20 yıl önce bira kutusu plastiğine sıkışması ya da bir deniz kaplumbağasının burun deliğine kadar bir plastik pipetin girmesi gibi.

10 Aralık 2014 tarihli PLOS ONE isimli açık erişimli bültene göre, Dünya okyanuslarında 269 bin tona yakın plastik kirliliği bulunuyor olabilir.

2013 yılı itibariyle dünya plastik üretimi 460 milyon ton olup, kişi başı yıllık plastik tüketim miktarı 100 kg civarında. Ülkemizin plastik üretim miktarı 2013 yılı itibariyle 8,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Yıllık tüketim miktarımız ise yaklaşık yıllık 40 kg civarında.

Ne kadar dikkat etsek de belirli bir miktar atık oluşacaktır. Peki, bu çöpler yakılamadığına göre nasıl değerlendirilebilir? Çöplerden elektrik üreterek! Bugün, ABD’de 6 bin çöp sahası metan gazından fayda sağlıyor. Ayrıca, Singapur ve İsviçre’den bilim insanları, yığınlarla dolu olan çöplükleri biyoyakıta çevirmenin, enerji krizini ve küresel ısınmayı büyük ölçüde azaltacak bir çözüm olduğunu yaptıkları araştırmalarla öne sürdüler.

Alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler ile hayatımızdaki çöpleri azaltarak fark yaratabiliriz. Mümkün olduğunca, hayatınızdan tek kullanımlık eşyaları çıkartın. Ambalaj ve plastik atıklarınızı azaltın.

Bir eşyanızı atarken yeniden kullanılabilir hale getirebilir misiniz düşünün. Kendin yap projeleriniz için değerlendirebilir yada freecycle gruplarında isteyene verebilirsiniz.

Ve son olarak çöpü, çöp kutusuna atın.