Sıfır atık yaşam öncüleri
Atıklarını bir tane kavanoza sığdırabilecek kadar hayatlarını kontrol altına alabilmeyi başarmış bu isimler belki hepimize ilham olurlar.

Atıklarını bir tane kavanoza sığdırabilecek kadar hayatlarını kontrol altına alabilmeyi başarmış bu isimler belki hepimize ilham olurlar.
Bu kadar tuzaklarla dolu bir dünyada sıfır atık bir yaşam bazen zor olabiliyor ama aslında alışkanlıklarımızı değiştirebilmeye başladığımız noktada çok da imkânsız gözükmüyorlar. Elbette her şey bir süreç. Birbirimizden öğrenerek, ilham alarak adımlarımızı daha doğru bir şekilde atabiliyoruz. Bu yazıyı hazırlamak bile kendi alışkanlıklarımı değiştirmeme yardımcı oluyor. Bu yüzden ilham almayı hep sevmişimdir. Beni teşvik etmiştir. Ben de, aynı duyguları sizlere de hissettirebilmek adına sıfır atık yaşam öncüleri kimlerdir paylaşmak istedim.
Zero Waste Home (Sıfır Atık Ev) kitabının yazarı Bea Johnson, 2008’den bu yana atıkları hayatından çıkarmış. Ailesi de aynı şekilde bu yaşam tarzına uyum sağlamayı başarmış. Yıllık atıklarını bir litrelik bir kavanoza sığdırabiliyorlar. Peki, bunu nasıl başarıyor? Sıfır atık yaşam için beş kural uyguluyor: Reddet, azalt, yeniden kullan, dönüştür ve gübrele!
“Hayır” demeyi öğrenmemiz gerektiğini belirten Bea Johnson, eğer bir ürünü kullanmayacaksak onu almamız gerektiğini söylüyor. İkinci el ürünleri tercih etmek ya da hemen elden çıkartmadan önce yeniden kullanmanın yollarını bulmanın önemini belirtiyor. Bunun dışında geri dönüşüm yollarını da keşfetmek önemli. Eğer yine de elimizde bir atık varsa onu çürütmeliyiz, doğa ile yok etmeliyiz.
Etrafındaki her şeyin plastikle kaplığı olduğunu fark edip, bundan rahatsız olan Laren Singer, doğal olmayan bir şeyi artık kullanmıyor. Dört yıl boyunca sadece bir kavanoz çöp çıkardığını söylüyor. Bunu gerçekten başardıysa tebrik ederim! Trash for Trossers isimli blog’unda okuyucuların sıfır atık yaşam tarzına nasıl geçebilecekleri konusunda tavsiyeler veriyor. Daha sonra Package Free Shop isimli doğa dostu ürünler satan bir firma da kurdu.
Mümkün olduğunca az ambalaj ve tek kullanımlık plastik kullanmaya çalışıp, deneyimlerini Going Zero Waste isimli blog’unda paylaşıyor. Kaliforniya’daki Vallejo şehrinde küçük bir evde kocasıyla birlikte yaşayan Kathryn, paketlenmiş yerine taze yiyecekleri tercih ediyor ve toplu bir şekilde satın alıyor. Temizleyiciler ve dedorant gibi ürünleri de kendi yapıyor. Yaklaşık yılda 5 bin dolar tasarruf sağladığını söylüyor.
Erin, the Rogue Ginger isimli blog’unda sıfır atık yaşam tarzına olan yolculuğunu, plastiği bırakma ve mümkün olduğunca az atık üretme konusundaki yararlı ipuçları ve tavsiyeleri paylaşıyor. Büyükanne ve büyükbabasının pratiklerine tekrar dönen Erin, pazar alışverişlerinde bez torbalar kullanıyor. Ayrıca Erin Avustralya’nın Victoria kentinin farklı yerlerinde konuşmalar, atölye çalışmaları da düzenliyor. Şu an, çocukları sıfır atık yaşam tarzına hazırlamak için bir çocuk kitabı üzerinde çalışıyor. Ayrıca evinden ve diyetinden işlenmiş gıdaları tamamen uzaklaştırmanın sağlığını iyileştirdiğini de söylüyor.
Bag It! belgeselini izledikten sonra plastiği hayatından çıkarmaya karar veren Lindsay, Treading My Own isimli blog’unda minimalist yaşam tarzı için tavsiyelerde bulunuyor.
Ona göre minimalism, hiçbir şeye sahip olmamakla ilgili değil, ne kadar şeyin yeterli olduğunu bilmekle alakalı. Eşyaları tekrar kullanmayı, ihtiyacın olanı kendin yapmayı, süpermarketten kaçınmayı ve paylaşım ekonomisini tercih etmeyi minimalist yaşam tarzı için öneriyor.
Geçen yıl That’s a Wrap: Practical Tips, Tricks and Inspiration for Living Plastic-Free isimli bir e-kitap yayınladı.
2007’den beri My Plastic-Free Life isimli blog’unda deneyimlerini paylaşan Beth, sıfır atık yaşam tarzının bir diğer öncülerinden sayılıyor. Basit bir blog olarak başlayan internet sitesi, plastiğin azaltılması için geniş ve kapsamlı bir dizi bilgi ve kaynak içeren platforma dönüştü.
Beth, sadece kendi yaşamındaki plastiği alternatifleri ile değiştirerek ayak izini en aza indirgemekle ile kalmadı; aynı zamanda malzemeleri üreten şirketlerden değişim de talep ederek, hedeflerine büyük şirketleri de ekledi. 2008 yılında, Brita filtrelerinin geri dönüştürülebilir hale getirilmesi ile sonuçlanan, başarılı “Filtreyi Getir Al” kampanyasına da öncülük etti. 2012 yılında, Plastic-Free: How I Kicked the Plastic Habit and How You Can Too isimli bir kitap yayınladı. Kitapta, sıfır atık yaşam meraklılarına ilham veren tavsiyelerde bulunuyor.
Diğer ablalar gibi blogcu olmasa da Jack, sürdürüleblir gıda sistemlerini ve plastik içermeyen girişimleri teşvik eden All At Once kampanyasının arkasındaki isim. Kendisini denizlerin korunmasına da adamış ve birçok çevre örgütü ile okyanus koruma topluluklarını desteklemektedir.
Sıfır atık yaşam öncüleri sizlere ilham verdiyse, bugünden itibaren gündelik hayatınızda ekolojik ayak izinizi azaltmak için bazı değişikliklere başlayabilirsiniz. Mesela; kendi kişisel bakım ürünlerinizi yapabilirsiniz. Eğer bununla uğraşmak istemiyorsanız temiz üreticileri listemize bakıp yerel üreticileri destekleyebilirsiniz. Hazırladığımız sıfır atık yaşam rehberini okuyup, neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Ayrıca sıfır atık mutfak alışverişi yazımıza da göz atmayı unutmayın.
Sıfır atık yaşam, atıklarınızı minimize etmek ve hayatınızdaki seçimleri daha akılcıl yollardan yapmak ile ilgili. Yapabildiğinizin en iyisini yapın ve daha az satın alın.