Plastik kirliliği hakkında 18 gerçek ve yapılabilir 10 yöntem

Plastik, hayatımızın içine bu kadar işlemişken ondan kaçmak imkânsız gibi gözüküyor. Plastik kirliliği, bir salgın gibi her yerde karşımıza çıkıyor.
Peki, bu kadar plastik nereye gidiyor? Bir kısmı geri dönüştürülmek üzere kullanılırken çok çok fazlası ne yazık ki plastik kirlilik olarak doğaya karışıyor. Su yollarımıza giriyor, deniz canlılarının hayatlarını mahvediyor. Diş macunu gibi ürünlerin içinde bulunan plastik boncukların tatlı su göllerinde görüldüğünü biliyor muydunuz?
Plastik kirlilikler dünya için olduğu kadar sağlığımız için de sorun teşkil ediyor.
* Sadece Los Angeles bölgesindeki bakkal torbaları, pipetler ve soda şişeleri gibi 10 metrik ton plastik parça, her gün Pasifik Okyanusu’na taşınıyor.
* Son on yılda, geçen yüzyılın tamamında olduğundan daha fazla plastik ürettik.
* Kullandığımız plastiğin yüzde 50’sini sadece bir kez kullanıyor ve atıyoruz.
* Yeryüzünü dört kez daire için alabilecek kadar her yıl yeterince plastik atıyoruz.
* Ürettiğimiz plastiklerin sadece yüzde 5’ini kurtarıyoruz.
* Ortalama bir Amerikalı yılda yaklaşık 185 pound (83.91458kg) plastik atıyor.
* Plastik, ürettiğimiz toplam atıkların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.
* Plastik üretimi dünya petrol üretiminin yaklaşık %8’ini kullanıyor (biyoplastikler gıda kaynağı ürünlerine ihtiyaç duydukları için iyi bir çözüm değil).
* Amerikalılar her yıl 35 milyar plastik su şişesini çöpe atıyor.
* Okyanustaki plastikler dünyadaki plajlara ulaşabilecek küçük parçalara ayrılıyor.
* Dünya çapında yılda yaklaşık 500 milyar plastik poşet kullanılmaktadır. Her dakika bir milyondna fazla çanta kullanılıyor.
* Plastiklerin çözünmesi 500-1000 yıl sürer.
* Kirliliğin yüzde 80’i okyanusa karadan giriyor.
* Büyük Pasifik Çöp Kovası, Kaliforniya sahillerindkei Kuzey Plastik Bölgesi’nde yer alır ve dünyanın en büyük okyanus çöplüğü alanıdır. Bu yüzer kütle plastik, Teksas’ın iki katı büyüklüğündedir.
* Plastik, okyanus yüzeyinde yüzen tüm çöplerin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur ve kilometre kare başına 46 bin parça plastik içerir.
* Okyanuslarımızda bir yılda bir milyon deniz kuşu ve 100 bin deniz memelisi plastikten öldürüldü.
* Tüm deniz kuşu türlerinin yüzde 44’ü deniz balıklarının yüzde 22’si, tüm deniz kaplumbağası türleri ve artan bir tür balık türü, vücutlarında veya etrafında plastikle belgelenmiştir.
* Plastik kimyasallar vücut tarafından emilebilir. Plastikte bulunan bu bileşiklerin bazılarının hormanları değiştirdiği veya başka potansiyel insan sağlığı etkilerine sahip olduğu bulunmuştur.
* Kendiniz için bir tane alışveriş torbası yapabilir, dışarıdayken su matarası taşıyabilirsiniz. Bez torba veya cam şişe kullanabilirsiniz.
* Tek kullanımlık plastikleri reddedin. Yemek siparişi verirken veya dışarıda bir şeyler yerken plastik pipet gibi malzemeleri kullanmayın. Yeniden kullanılabilir eşyaları çantanızda taşıyın.
* Sandiviç poşetleri ve meyve suyu kartonları gibi günlük plastiklerin kullanımını azaltın. Bunun yerine evinizden öğle yemeği çantası getirebilirsiniz.
* Dışarıdan kahve alırken kendi kahve bardağınızı getirmeyi unutmayın. Böylece kahve satın alırken verilen kahve kapakları, kahve bardakları gibi atıkları ekarte edeceksiniz.
* Dijitalleş! Evet, nostalji hepimiz için çok güzel olsa da doğayı önemsiyorsak böyle şeyleri de hayatımıza sokmalıyız. Müzik ve videoları çevrimiçi satın alarak hem paramızın bir kısmı cebimize kalır hem de atık oluşturmayız.
* Plastik kullanmanız gerekiyorsa #1 (PETE) veya #2 (HDPE) öğesini seçmeyi deneyin. Her ikisi de tipil olarak çok düşük geri dönüşüm oranlarına sahip olduğundan, plastik torbalar ve polisteren köpükten kaçının.
* Plaj temizliğine gönüllü olunn.
* Ailenizle ve arkadaşlarınızla, hayatımızdkai plastiğin neden azaltılmasının ve plastik kirliliğinin kötü etkilerinin neden önemli olduğu konusunda konuşun.
Daha fazla oku: Eyvah! Plastikler ile başımız dertte
Kaynak: ecowatch.com/22-facts-about-plastic-pollution-and-10-things-we-can-do-about-it-1881885971.html