Kampüsünüzde uygulayabileceğiniz doğa-dostu pratikler

İnsan üniversitelilerden daha bilinçli olmasını bekliyor ama ne yazık ki ne üniversitelerimiz ne üniversiteli öğrencilerimiz ne de üniversiteli öğretmenlerimiz ekoloji sınıfını geçebiliyor. Kampüs diyalogları sınıflar, ders notları, sınavlar ve sosyalleşme arasında dönüp duruyor. Sizi bu döngüden çıkartıp, farklı bir açıdan hayata bakmanızı sağlayacak satır başlarından bahsetmek istiyorum. Kampüsünüzde uygulayabileceğiniz doğa-dostu pratikler ile ilgileniyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Yapacağınız doğa-dostu uygulamaların ekolojiye etkisinin yanı sıra cebinize olan katkısı da sizi ayrıca mutlu edecek. Evet, o, hep gitmek istediğiniz ülke planlarını tozlu raflardan kaldırabilirsiniz ya da tasarruf ettiğiniz parayla yaşam kalitenizi biraz daha arttırabilirsiniz.
Daha fazla oku: Yeşil seyahat nedir?
Doğa-dostu pratiklerin ilk ve en kolay yolu, mümkün olduğunca tekrar kullanılabilir eşyalara geçmekle başlıyor. Paslanmaz çelikten bir matara edinmek sizin için iyi bir yatırım olabilir. Bir kez satın aldıktan sonra yanınızda su taşıyabilir, çeşmelerden veya gittiğiniz yerlerden su doldurabilirsiniz. Musluk suyundaki bakteri ve kimyasal maddeleri filtreleyerek dışarıdan su alımını da tamamen kesebilirsiniz. Bu alışkanlık ile doğaya plastik atığınızı azaltıp, paranızın cebinizde kalmasını sağlayacaksınız.
Kampüs içinde yemek yerken size verilen plastik çatal-kaşığı almayarak, yanınızda getirdiğiniz metal çatal-kaşığı kullanabilirsiniz. Plastik pipet yerine yine yanınızda getirdiğiniz metal pipetleri tercih edebilirsiniz. Kahve ve çay için de, sürekli yanınızda taşıdığınız termosunuzun keyfini sürebilirsiniz. Eğer yemeğinizi plastik bir tabak ile veriyorlarsa, yedikten sonra plastik atığına attığınıza emin olun.
Okula kendi arabanızla gitmeniz havalı olabilir ama saldığınız karbon emisyonları, ekoloji için o kadar da havalı değil. Beyler, doga-dostu olmak artık kızları tavlamada daha etkiliymiş, benden söylemesi!
Okula yürüyerek, bisiklet kullanarak ya da toplu taşımayı tercih ederek giderebilirsiniz. Bir trafikte ne kadar az araba giderse, hava o kadar az kirlenir. Eğer bir otomobile sahipseniz gerekli olduğu durumlarda kullanın. Gerçekten bir arabaya ihtiyacınız olup, olmadığını kendinize sorun.
Artık hepimizin elinin altında, laptoplar ve tabletler var. Kâğıt israfını azaltmak için, notlarınızı elektronik ortamda tutabilirsiniz ama bununla birlikte, eğitim verimliliği açısından, elektronikleşmeye çok da sıcak bakmıyorum. Yine de siz siz olun, kâğıt tüketimini kontrol altında tutun.
Daha fazla oku: Steve Jobs çocuklarının iPad kullanmasına neden izin vermiyordu?
Kitapların ikinci ellerini sahaflardan araştırabilir eğer bulamazsanız e-kitap versiyonunu satın alabilirsiniz. Kitaplarınızı saklamak istemiyorsanız da okul kütüphanesine bağışlayabilir veya alt dönemlere satabilirsiniz.
Kafetertalardan kâğıt peçete almaktan kaçının. Fotokopi çektirmeye gittiğinizde, doğru belgenin çıktısını aldığınızdan ve fotokopisini çektirdiğinizden emin olun, belgenizi iki kere kontrol edin. Hatalı kopyaları ise çöpe atmayın. Boş taraflarını notlar almak için kullanabilirsiniz. Gereksiz kırtasiye alışverişinden de kaçının, elinizdeki boş kâğıtlardan kendinize notluklar, defterler yapabilirsiniz.
Eğer herhangi bir durumda kâğıt veya plastik kullanılması gerekiyorsa, ortaya çıkan atığın geri dönüşmesi bir zorunluluktur. Yurdunuzda veya kampüsünüzde geri dönüşüm kutuları yoksa konulması için önayak olabilirsiniz. Okul yönetimi ile görüşüp, talep edebilirsiniz. Okul yönetimi ilgili belediyeyi aradığında belediye gelip, kampüs içine geri dönüşüm kutularını koyacaktır ve geri dönüşüm atıklarını gelip toplayacaktır (Büyükşehirlerde bu uygulamalar genellikle oluyor.)
Veganlığın hayvanların sömürülmesine karşı olmakla alakalı olduğunu biliyoruz ama bununla birlikte vegan olmanın ekolojiye de büyük etki yarattığını biliyor muydunuz? Veganlığa geçmeniz ile birlikte değişen beslenme şekliniz sayesinde, etrafa yaydığınız karbon emisyonları azalacak. Hayvan endüstrisi, bugün, trafikteki araçların yaydığı karbon emisyonlarından çok daha fazla gaz salımını gerçekleştiriyor. Yani bu, ekoloji ve iklim değişikliğine en çok zarar veren alanlardan biri. Özellikle ABD’de tüketilen tüm ham madde ve fosil yakıtlarının üçte birinden fazlası hayvansal üretimde, özellikle de hayvancılıkta kullanıyor.
Daha fazla oku: Vegan olmak için 7 önemli neden
Kampüsünüzde uygulayabileceğiniz doğa-dostu pratikler ve ekolojik haklar ile ilgili bilinçlendirme kampanyaları başlatabilir, hatta bunun üzerine okul kulübü bile kurabilirsiniz. Ayrıca toprakla uğraşmayı seven arkadaşlarınızla kampüs bahçesi yaratabilirsiniz. Başlangıçta belki hobi gibi gözükebilir ama işler beklediğinizden de ileri giderse neden kampüsü de doyurmasın?
Daha fazla oku: Doğa dostu gezginler için yeşil seyahat rehberi
Kapak Fotoğrafı: Spencer Russell/Unsplash