Roma’da plastik parayla bilet almaya ne dersiniz?

Roma belediyesi metro istasyonlarında, plastik şişeleri geri dönüştürerek mobil uygulamalar aracılığıyla otobüs ve metro bileti satın almak için kredi biriktirebilen bir sistem geliştirdi.
Geri dönüştüren yolcuların MyCicero ve TabNet uygulamaları aracılığıyla otobüs ve metro bileti satın almak için kredi toplayabildiği deneysel sistem üç pilot metro istasyonunda bir yıl boyunca geçerli olacak: A hattındaki Cipro, B hattındaki Piramide ve C hattındaki S. Giovanni.
Geri dönüştürülen her plastik şişe için, taşıtlara 0,05 Avro kredi verilecek, yani 30 şişe geri dönüştürülürse 1,50 Avro değerinde bilet alınabilecek.
Roma belediye başkanı Virginia Raggi, doğa dostu bu sistemin İtalya’da ve Avrupa’da bir ilk olduğunu belirtti.
Başkent Roma, üç farklı metro istasonunda yolcuların plastik su şişelerini geri dönüşüme verebilecekleri üç test makinesi tanıttı.
Roma’nın ulaşım otoritesi ATAC’a göre, uygulama plastik şişe karşılığında MyCicero veya Tabnet’teki yolcu hesaplarına girerek sadece toplu taşıma için kullanılabilecek bir para aktaracak.
ATAC Başkanı Paolo Simioni yaptığı açıklamada, “kripto para biriminin söz konusu olduğu bir dönemde plastik para birimimiz var. Bu sistem, geri dönüşüm yapıldığı, müşteri sadakati oluşturduğumuz ve vatandaşların erdemli davranışlarının ödüllendirildiği bir sistem” dedi.
Her ne kadar İtalya’nın kullandığı bu sistem yeni olsada, şişelerin geri dönüştürüldüğü sistemler Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, İzlanda, Litvanya, Hollanda, Norveç ve İsveç’de kullanılmakta.
Şişe geri dönüşümü hem üreticinin geri dönüştürülen şişe kullanarak maliyetini düşürdüğü hem de halkın geri dönüşümden kazanç sağladığı çevre dostu bir sistem.
Şişelerin yüzde 97 sini geri dönüştüren Norveç, sistemin en başarılı uygulandığı ülke.
Sistemin başarıyla uygulandığı diğer ülkelerden bir diğeride en büyük Avrupa ülkelerinden biri olan Almanya, marketler de bulunan otomatlar sayesinde cam, plastik şişeleri ve teneke kutuları geri dönüşüme verip karşılığında alışveriş fişi alınabiliyor. Karşılığında 0,25 Avro, cam şişe ve teneke kutu karşılığında 0,08 Avro alışverişte kullanılabilecek bir fiş alınıyor. Çalışmalarına devam eden Çevre Bakanlığı Almanya’yı dünyanin en çok geri dönüşüm yapan Avrupa ülkesi yapmayı hedefliyor.
Estonya’nın yüzde 82 geri plastik şişe dönüşümü yaparak bu sistemin en başarısız uygulandığı ülke olduğunu ele alırsak sistemin ne kadar başarılı olduğunu tartışmaya gerek bile yok.