Antarktika kıtasında 90 milyon yıllık yağmur ormanı keşfedildi

Birbirimizden kopuk yaşadığımız şu Covid-19 salgını günlerinde, ütopik diyebileceğimiz şeylerin gerçekleşmesi gezegenimizin geleceğine dair umutları artırıyor. Daha öncesinde dünyamızın şu anki iklimiyle ve özellikle hava kirliliğiyle ilgili olumlu gelişmelerin gözlemlenmesi iklim bilimcilerini ve çevre aktivistlerini heyecanlandırmıştı. Yeni bir çalışma ise 90 milyon yıllık yağmur ormanı varlığını gözler önüne seriyor.
Dünyanın en kurak yerlerinden biri olan Antarktika kıtasında çalışma yapan bilim insanları, dünyamızın geçmişine yönelik Nature dergisinde önemli bir çalışma yayınladı. Antarktika’nın batısında 90 milyon yıllık “beklenmedik” ılıman yağmur ormanının fosilleşmiş kalıntılarını keşfettiler.
Batı Antarktika tarafından alınan sediment analizi, 90 milyon yıllık yağmur ormanı için orman toprakları, kökleri, polen ve sporları ortaya çıkardı; bu da kıtanın dinozorların Dünya’da dolaştığı orta Kretase döneminde “son derece sıcak bir iklim” olduğunu gösterdi. Ayrıca araştırmacılar, bu sıcak iklimin, bugün Yeni Zelanda’da görülenlere benzer bir yağmur ormanının Antarktika’da da kök salınabileceğini öngördü.
90 milyon yıl önce, Kretase dönemi olarak adlandırılan jeolojik zamanın ortasında (145 milyon ila 65 milyon yıl önce), dünyamızda deniz seviyeleri bugünkünden 170 metre daha yüksek ve tropik bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklıklarının ise 35 ° C kadar yüksek olduğu düşünülüyor.
Ayrıca çalışma, 90 milyon yıllık yağmur ormanının ortalama hava sıcaklığının yaklaşık 12 C olduğunu ortaya koydu. Yaz sıcaklıkları daha sıcaktı ve ortalama sıcaklık 19 C idi. Nehirlerde ve bataklıklarda, su sıcaklığının 20 C’ye kadar ulaştığı tahmin ediliyor. Bilim insanları, Antarktika’daki yağış miktarı ve yoğunluğunun bugün Galler’dekine benzer olduğunu da buldular.
90 milyon yıllık yağmur ormanı keşfi hakkında açıklama yapan çalışma yazarı, Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Polar ve Deniz Araştırmaları Merkezi jeologu Dr Johann Klages. “İlk gemi değerlendirmeleri sırasında, tortu tabakasının olağandışı renklendirmesi hızla dikkatimizi çekti; bu, yukarıdaki katmanlardan açıkça farklıydı” diyor. Araştırma ekibi, 90 milyon yıllık toprağın o kadar iyi korunduğunu, sayısız polen, spor, çiçekli bitki kalıntısı kalıntıları içerdiğini ve araştırmacıların bireysel hücre yapılarını bile yapabileceğini söylediler. Ayrıca sediment katmanlarını “toprak tabakasının tamamına yayılan büyüleyici yoğun bir kök ağı” olarak tanımladılar.
Günümüzde Antarktika’nın dört aylık bir kutup gecesi olduğu göz önüne alındığında, bu sıcaklıklar etkileyici derecede yüksektir, her yılın üçte birinde hayat veren güneş ışığı olmadığı anlamına geliyor. Ancak araştırmacılar, 90 milyon yıllık yağmur ormanının olduğu sıralarda dünyanın kısmen sıcak olduğu görüşünde çünkü atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu yüksek olduğu gözlemlenmiş – daha önce düşünülenden bile daha yüksek.
Alfred Wegener Enstitüsü’nden bir iklim bilimci olan, 90 milyon yıllık yağmur ormanı keşif ekibinden Gerrit Lohmann, “Çalışmamızdan önce, genel varsayım, Kretase’deki küresel karbondioksit konsantrasyonunun kabaca 1.000 ppm [milyonda parça] olduğu yönündeydi” dedi. “Ancak model tabanlı deneylerimizde Antarktika’daki ortalama sıcaklıklara ulaşmak için 1.120 ila 1.680 ppm konsantrasyon seviyeleri gerekiyordu” diye açıklama yaptı.
Bu bulgular, karbondioksit gibi güçlü sera gazlarının sıcaklığın havaya uçmasına neden olabileceğini gösteriyor, öyle ki bugünün dondurucu Batı Antarktika en az 90 milyon yıllık yağmur ormanına ev sahipliği yapmış. Ayrıca araştırmacılar, bugünkü buz tabakalarının soğutma etkilerinin ne kadar önemli olduğuna da dikkat çekiyor.
90 milyon yıllık yağmur ormanı keşfi; Antarktika’daki iklimin neden bu kadar dramatik bir şekilde soğuduğunu anlamaya çalışan bilim insanlarına yön verecek ve dünyamızın geçmişine dair iklim ve çevre bilincini arttıracak. Kim bilir, belki de bu keşif dünyamızın yeşil geleceği hakkındaki projelere kaynaklık edecek? Sevgi ve bilimle kalın!
Kaynak ve ileri okumalar: Independent, Live Science