Covid-19 salgını dünyanın seslerini de değiştiriyor

Covid-19 salgını dünyadaki yaşamlara ve ekonomilere kaos getirmeye devam ediyor ancak virüsün yayılmasını engelleme çabaları, dünyamızın kendisinin biraz daha az hareket ettiği anlamına gelebilir mi? Evet, gelebilir diye açıklıyor bilim insanları.
Dünya’nın hareketini inceleyen yer bilimcileri, ulaşım ağlarının ve diğer insan faaliyetlerinin kapatılmasının sonucu oluşabilecek sismik gürültüde (gezegenin kabuğundaki titreşimlerin uğultusu) bir düşüş olduğunu bildiriyorlar. Bununla birlikte detektörlerin daha küçük depremleri, volkanik aktiviteyi ve diğer sismik olayları tespitini kolaylaştıracağını da düşünüyorlar.
Brüksel’deki Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden bir sismolog olan Thomas Lecocq, düşüşün gözlemlendiği bu büyüklükte bir gürültü azalımı genellikle sadece kısa bir süre için Noel’de yaşandığını belirtiyor.
Covid-19 salgını öncesinde hareketli araçların ve endüstriyel makinelerin neden olduğu titreşimler, arka plan gürültüsü üreterek sismografların aynı frekansta meydana gelen diğer sinyalleri algılama ve belirleme yeteneğini azalttığından ötürü deprem gibi yer hareketleri zor gözlemleniyordu.
Daha fazla oku: Covid-19 ve hava kirliliği üzerine
Washington DC’deki Sismoloji Araştırma Enstitüsü’nde bir sismolog olan Andy Frassetto, önümüzdeki aylarda da Covid-19 sebebiyle eve kapanmalar devam ederse dünyanın dört bir yanındaki şehir tabanlı detektörlerin deprem artçı sarsıntılarının yerlerini tespit etmede normalden daha iyi olabileceğini söylüyor. “Üstte daha az gürültülü bir sinyal alacaksınız ve bu, olaylardan biraz daha fazla bilgi almanızı sağlayacak” diyor.
Ayrıca Lecocq ve ekibi, “Gürültünün düşmesi, okyanus dalgaları gibi doğal olarak oluşan arka plan titreşimlerini kullanan sismologlara da fayda sağlayabilir. Volkanik aktivite ve değişen su seviyeleri bu doğal dalgaların ne kadar hızlı ilerlediğini etkilediğinden, bilim insanları belirli bir detektöre ulaşmanın ne kadar sürdüğünü izleyerek bu olayları inceleyebilirler. İnsan kaynaklı gürültünün düşmesi, detektörlerin benzer frekanslarda doğal dalgalara duyarlılığını artırabilir” diye eklemeyi de unutmuyorlar.
Covid-19 salgını ile ilgili tüm yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.
Bunun yanında New Mexico’daki Albuquerque’deki ABD Jeoloji Araştırmaları jeologu Emily Wolin, “Sismik izleme istasyonlarının tümü Brüksel’de gözlemlendiği kadar belirgin bir etki görmeyecek. Birçok istasyon, insan gürültüsünden kaçınmak için uzak bölgelerde veya derin sondajlarda bilerek tasarlanmıştır. Bunlar, kaydettikleri yüksek frekanslı gürültü seviyesinde daha küçük bir azalma görüyor veya hiç değişiklik görmüyorlar” diye açıklıyor.
Dünyanın dört bir tarafından yer bilimciler, Covid-19 nedeniyle devam eden eve kapanmalarla birlikte Paris, Londra, Los Angeles ve Aukland’daki sismik titreşimlerde de düşüş eğilimi gözlemlediklerini belirttiler.
Kaynak ve ileri okuma: Nature