Nature Communications‘da yakın zamanda yayınlanan bir makale ilginç bir veriyi bizlere sunuyor. Araştırma, ölü veya ölen mercanların etrafında hoparlör ile bazı sesleri çalmanın etkisine odaklanıyor. Bulgular, mercan resiflerinin korunmasına ve iyileşmesine hoş bir katkı yapıyor gibi. Bilim insanları mercan resiflerini hayata bağlayabilecekler mi?

Araştırmacılar elbette Kesha veya klasik müzik çalmıyorlardı. Çalınan şey, sağlıklı ve canlı mercan resif ekosistemlerinin sesleriydi. Ölü bir resife bu sesler çalınarak, genç ve yetişkin balıkları resifin canlı olduğuna ikna edebileceklerine inanıyorlardı. Sonuçlar hipotezlerini kanıtladı. Sağlıklı resif sesleri yayınlamak toplam balık sayısını iki katına çıkardı ve balık türü sayısını da yüzde 50 arttırdı.

Akustik olarak zenginleştirilmiş resiflerde herhangi bir yanlılık olmadığına emin olmak için araştırma ekibi hem sahte hoparlör hem de hoparlörsüz bir şekilde ölü mercan bölgeleri üzerinde deneyler yaptı. 40 gün sonra akustik olarak zenginleştirilmiş resiflerde, sahte hoparlörlere ve hoparlörsüzlere kıyasla iki kat daha fazla balık vardı.

Mercan resif ekosistemlerinin yeniden canlanması için bu gerçekten çok iyi bir haber. Balık resifleri temizler ve yeni mercanların büyümesi için alanlar oluşabilir.

Sualtındaki hoparlörler ölmekte olan mercan resiflerini canlandırmaya yardımcı oluyor
Ölü mercan resifleri

Mercen resifleri neden ölüyor?

Birçok faktör küresel mercan resiflerinin yok olmasına neden olabiliyor. Son yapılan bir araştırma, Florida Keys’deki mercanların ölümündeki birincil faktörün, kanalizasyon ve gübre akışından kaynaklanan azot zenginleştirmesi olduğunu ortaya koyuyor.

İklim sıcaklıklarından dolayı okyanusların suyunun sıcaklığının sadece birkaç derece bile artması, mercan resiflerini öldürmeye yeterli. Yine de olumlu bir bilgiye göre, mercanlar artan okyanus sıcaklıklarına daha dirençli bir hale de geliyor.

Okyanusun asitlenmesi kırılgan mercan karbonat iskeletini aşındırabilir ve mercan resiflerini zayıflatabilir.

Kaynak: Forbes
Başlık Fotoğrafı: Q.U.I/Unsplash

Daha fazla oku: Yapay yaprak CO2’yi emerek temiz enerji üretiyor

Sizler tarafından desteklenmek, kaliteli içerikler üretebilmemiz için bizlere daha büyük olanaklar tanıyor. Lütfen bizi destekleyin!