Radyasyon yiyen mantar bir çözüm olabilir mi?

Goiania Kazası, Windscale Yangını, Kyshtym dersem belki birçoğunuzda pek bir şey canlanmayabilir; ama Fukuşima ve Çernobil dersem neyden konuştuğumu anlayacaksınız. Nükleer felaketler gerçekten de dönüşü olmayan bir yola hepimizi sokabiliyoruz. Felaket ile sonuçlanmasa bile yakınında bulunan tüm canlılığa kalıcı hasar tohumları bırakabiliyor. Tüm bunlara rağmen ne yazık ki gerçekleşmiş bir kötülüğün tam ortasında, bilim insanları radyasyon yiyen mantar buldular.
Araştırmacılar Çernobil nükleer felaketi içinde ortaya çıkan bir mantarın insanları ölümcül radyasyondan korumak için kullanabileceklerini iddia ediyorlar.
26 Nisan 1986 yılında, Çernobil nükleer reaktörünün patlamasıyla Ukrayna korkunç bir zaman dilimine adım attı. Bölge tamamen tahliye edildi ve terk edildi. Bunun ardından bilim insanları, radyasyondan korunmaya yardımcı olabilecek bir dizi mantarı burada bulduklarını söylediler. Aslında bu mantar olaydan beş yıl sonra, 1991’de keşfedildi. Şimdi de uzmanlar, bu mantarların radyasyonla beslendiğini ve onları zayıflattığını keşfettiler.
Cryptococcus neoformans isimli mantar, çok miktarda melanin içeriyor. Bol melanin seviyesi zararlı radyasyonu emerek kimyasal enerjiye dönüştürür, aynı şekilde bitkiler fotosentez yoluyla karbondioksit ve klorofili oksijen ve glikoza dönüştürür.
Bilim insanları da radyosentez olarak bilinen süreci insanlara fayda sağlamak için kullanabileceklerini düşünüyorlar. Aynı zamanda radyosentezin gücünü mantarlardan çıkarabileceklerine ve Güneş ışınlarına karşı koruyan bir Güneş kremi oluşturmak için kullanabileceklerine de inanıyorlar.
Bu mantarlar için bir başka olası kullanım ise enerji depolama olarak düşünülüyor. Uzmanlar bu yöntemin Güneş panellerine biyolojik bir alternatif olabileceğine inanıyorlar.
Baş bilim insanı Kasthurş Venkateswaran, kemoterapi gören kanser hastalarına fayda sağlayabileceğine ve nükleer santrallerdeki mühendisleri koruyabileceğine inanıyor.
İtalya’nın Taranto kasabasında bulunan Vincenz Farnora çiftliği, keneviri kullanarak radyasyon atıkları ile topraktaki zehirli kimyasalları temizliyor. Avrupa’nın en büyük çelik fabrikası bu şehirde bulunuyor ve fabrika zehir yayıyor. Vincenzo Fornaro’nun çiftliği ise çelik fabrikasından bir mil uzakta konumlanıyor. 10 yıldan fazla bir süre içinde, 600 koyun sürüsünün tamamı öldürülmek zorunda kalmış. O zamandan beri hayvan yetiştiriciliği yapması veya yiyecek mahsulü yetiştirmesi yasaklanmış. Bunun yerine Vincenzo Fornaro, kenevir yetiştirmeye karar vermiş. Bu keneviri, içimlik ya da satmak için yetiştirmiyor. Amacı kenevir tarlası ile çelik fabrikası yüzünden toprağa karışan toksini temizlemek.
Sizce hangisi daha etkili olur radyasyon yiyen mantar mı, nükleer atıkları ve zehirli kimyasalları temizleyen kenevir mi?