Kenevirin bu hayattaki faydalarını görebilmek için İtalya’ya ufak bir yolculuk yapıyoruz. Taranto kasabasındayız… Buradaki Vincenzo Farnora çiftliği keneviri kullanarak nükleer radyasyon atıkları ile topraktaki zehirli kimyasalları temizliyor.

Avrupa’nın en büyük çelik fabrikası bu 200 binlik nüfusu olan şehirde bulunuyor. Her yıl 10 milyon tonun üzerinde çelik üreten tesis, üretiminin yüzde 40’ını bu şehirdeki fabrikadan çıkartıyor. 12 bin kişiyi bünyesinde çalıştırıyor. Haliyle Taranto’nun ekonomisi da Akdeniz’deki herhangi bir yerdeki en büyük ve en ölümcül kirleticlerin biri olan bu çelik fabrikasına güveniyor. Yalnız farkında olmadıkları ya da olamadıkları bir şey var ki fabrika ciddi derecede etrafa dioksin yayıyor. Bu fabrika ile gelen tozun, Taranto’nun yüzde 30’un üzerinde akciğer kanseri oranına sahip olmasının nedeni olduğu düşünülüyor.

Fabrika zehir yayıyor. Öyle bir zehir ki çiftçilerin, fabrikanın 20 kilometre yarıçapında hayvan yetiştirmesi yasaklanıyor ve 2008’de hükûmet, aşırı miktarda dioksinin bulunduğu tespit edilen binlerce koyun ve diğer hayvanın katledilmesini emrediyor. Aynı zamanda bölge güzel plajlara ve pastoral tarım alanların sahip. Bu sayede turistlerden çok para kazanabilecekken çelik tesisi potansiyel ziyaretçileri uzak tutuyor.

Daha fazla oku: Kenevir yağının sağlığa faydaları

Tesis şu anda devlet kontrolünde. Sağlık yetkilileri fabrikanın kısmen kapatılmasını emretti ancak bu hareket hükûmet yetkilileri tarafından engellendi. Polis fabrikayı bir ceza soruşturmasının parçası olarak kısmen işgal etti, mal shipleri “çevre felaketi” yapttıkları gerekçesi ile hapsedildi. Çevre felaketi, İtalya’da ciddi bir suç(muş). Ancak tesis, az olmakla birlikte yine de çelik üretmeye devam ediyor.

Vincenzo Fornaro’nun çiftliği ise çelik fabrikasından bir mil uzakta konumlanıyor. 10 yıldan fazla bir süre içinde, 600 koyun sürüsünün tamamı öldürülmek zorunda kalmış. O zamandan beri hayvan yetiştiriciliği yapması veya yiyecek mahsülü yetiştirmesi yasaklanmış. Bunun yerine Vincenzo Fornaro, kenevir yetiştirmeye karar vermiş. Bu keneviri, içimlik ya da satmak için yetiştirmiyor. Amacı kenevir tarlası ile çelik fabrikası yüzünden toprağa karışan toksini temizlemek.

Çiftiğinde devasa endüstriyel kenevir stantları dikerek “bitkisel ıslah” adında bir yöntem uyguluyor. Bu yöntem dünyadaki ağır metalleri, radyoaktif maddeleri ve diğer kötü maddeleri çeşitli bitkiler kullanarak uzaklaştırıyor. Kenevirin de toprak ıslahı için tercih edilebilecek en iyi bitkilerden biri olduğu söyleniyor.

Daha fazla oku: Kenevir olmayıp şifalı kannabinoidi içeren 8 bitki

Endüstriyel kenevir, ölümcül kirleticileri temizlemek için daha önce de kullanılıyordu. Kenevirin, bitkisel ıslah için en ünlü kullanımı Çernobil’de bulunan ölümcül nükleer erime alanının yakınındaydı. 1990’ların ortasında, Phytotech adlı bir şirket, Çernobil’e ve çevresine binlerce kenevir bitkisi dikmek için araştırmacılarla ve Ukrayna merkezli bir tohum bankasıyla çalıştı.

Colorado Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, kenevir toksik element kadmiyumunun topraklardan temizlenmesi konusunda oldukça etkili. Kadmiyum kontaminasyonunu her yerde görebiliyoruz. Fosil yakıtlarda, eski tarz pestitislerde ve insan uygarlığının birçok yan ürünününde bulunuyor.

Kenevir ile temizlediğimiz toprağı sonrasında yine kullanabiliyoruz. Kenevir ise yağlama veya diğer endüstriyel amaçlar için yağa dönüştürülebilir, yalıtım olarak ve hatta kâğıt veya inşaat malzemesi olarak da kullanılabilir. En ağır metallerin kenevir yapraklarında biriktiği için sapları veya tohumlarını kullanmak en iyisidir. Nükleer atıkların döküldüğü bölgelerde çıkan kenevir ürünlerini yemek veya giymek iyi bir fikir olmasa da bu keneviri başka uygulamalarda kullanmak güvenlidir.

Kaynak: Real Farmacy
Kapak Fotoğrafı: Drew Taylor/Unsplash

Bu yazı tamamıyla açıklama, bilgilendirme amacıyla orijinal kaynağından çevrilerek hazırlanmıştır. Yazarın ve sitenin hiçbir suretle teşvik etme, özendirme amacı yoktur. Uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak, tehlikeli ve kanunen yasaktır. Kesinlikle tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. Yazar burada kenevirin doğru kullanılması takdirde ekolojik faydasını göstermektedir.