Yeni keşfedilen agresif su yosunu tüm mercan resifini öldürdü

Mercanların başı iklim değişikliği ile zaten dertteyken; şimdi de yeni keşfedilen agresif su yosunu ortaya çıktı. Hawaii’nin kuzeyinde görülen bu su yosunu, el değmemiş bir mercan kayalığının büyük bir kısmını kaplamış şekilde duruyor.
Endişelenmek gerekir mi? 2 bin mil (3218.688km) boyunca korunan Kuzeybatı Hawaii Adaları habitatının bir parçası olan resifler, bu algler ile birlikte tehlike altında.
Geçtiğimiz günlerde PLOS One dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Hawaii Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, mercanları boğan hiper-agresif yeni bir deniz yosunu cinsini tanımladılar. Esasen, okyanus tabanı boyunca uzanan ve yuvarlanan bir tür alg olan bu su yosunu, mercan mahallelerini kalabalıklaştırıp, tüm Güneş ışığını emiyor ve mercanları aç bırakıyor.
Araştırmanın yazarları, bunun son derece yıkıcı bir su yosunu olduğunu söylüyorlar. Bu su yosunu, tüm resifleri kapsayacak şekilde genişlemiş. Araştırmanın ortak yazarı Heather Spalding, altındaki her şeyin öldüğünü belirtiyor.
Araştırmacılar, mercen resifleri için tehlikeli olan bu su yosununu kontrol etmenin yollarını arıyorlar. Mercan resiflerinin başında zaten halihazırda yeterli sorun vardı. Mesela; Avustralya’nın Büyük Set Resifi’nin yaklaşık yatısı ölü ilan edildi ve dğer yarısının 2050 yılına kadar aynı kaderi yaşayacaklarını öne sürüyorlar. Özellikle insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle artan deniz sıcaklıkları mercanların ağarmasına neden oluyor. Çevresel strestler marcanları zayıflatıyor ve hastalığa karşı savunmasız bırakıyorlar.
Okyanuslar atmosfere saldığımız birçok karbondioksiti emerek suyun kimyasını değiştirir ve daha asidik bir ortam yaratır.
Güneş koruyucu bile -ortak madde oksibenzon sayesinde- bir resifi tahrip edebilir.
Bir çalışma, oksibenzon bileşinini içeren az miktarda güneş koruyucu maddenin mecanı parçalamak için yeterli olabileceğini ortaya koydu. Neyse ki mercan zayıflatıcı bileşen içermeyen birçok seçenek de mevcut.
Bakalım agresif su yosunu mercan resifleri ile barışı sağlayabilecek mi…
Kaynak: TreeHugger