Plastiklerin yerine hangi malzemeleri kullanabiliriz? 8 ülke örneği ile

Özellikle tek kullanımlık plastiklerin azaltılması için birçok ülkede çeşitli adımlar atılıyor. Yeterli oluyor mu bu tartışılabilir tabii. Nihayetinde bir yerden artık başlamak gerek. İşin su sıra canımı sıkan tarafı da tüm bunların altından nasıl kalkacağız derken koronavirüs ile birlikte bir de tek kullanımlık maske ve eldiven de çıktı. Değişik bir durum içerisindeyiz ama insanlarımız virüs tehlikesi olabilecek bu malzemeleri bile sokağa fırlatmaktan geri kalmıyor. Neyse, konumuza geri dönelim. Bakalım, aşağıdaki sekiz ülke, plastiklerin yerine hangi malzemeleri kullanmışlar.
“Her yıl şu kadar milyon, milyar, trilyon tek kullanımlık plastik torbalar kullanılıyor” demek istemiyorum artık. Bütün dünya kullanıyor ve artık plastik adalarımız var. Nasıl bir plastik karabatağına düştüğümüz buradan net anlaşılıyor sanırım. Greenpeace Global Plastik Proje Lideri Graham Forbes de diyor ki “Hükûmetler tek kullanımlık plastikleri yasaklayarak plastik kirliliği konusunda kritik bir rol oynamaktadır.” Bireysel değişimler önemli ama ciddi değişimler için hükûmetler artık adım atmalı. Öteki türlü çok zorlu bir mücadele oluyor.
Artık birçok ülke plastiklerin yerine alternatiflerini çeşitli yollarla kullanmaya başladı. Ülkeler tüketicilerini, biyolojik olarak parçalanabilir tek kullanımlık ürünler ve doğa dostu yeniden kullanılabilir ürünler gibi alternatif malzemeler kullanmaya teşvik ediyor.
2004 yılından bu yana Lüksemburg, yeni bir atık yönetimi politikası uyguluyor. Valorlux dedikleri kâr amacı gütmeyen bu yöntem, ülkenin tek kullanımlık plastik torbasını, yeniden kullanılabilir eko kese torbaları olan “Öko-Tut” ile değiştirdi. 85 perakendeci bu torbaların kullanımını uyguladı. Girişimin ilk dokuz yılında plastik tüketiminde yüzde 85’lik bir düşüş görüldü. 920 milyon tek kullanımlık plastik torba kullanımını azalttı.