Şimdi Phi Phi ya da Phuket’den değil de Tayland’ın küçük bir sınır şehrinde ki Mae Sot’taki birkaç aylık deneyimimden ve gönüllü olarak inşa ettiğimiz P’yan Daung okul projesinden bahsedeceğim.

Turistik adalarıyla balayı destinasyonu olarak bildiğimiz Tayland aslında sık sık darbe girişimleriyle çalkalanan, meşruti krallıkla yönetilen ve krala karşı herhangi bir eleştiriyi kesinlikle kabul etmeyecek kadar sıkı, sinemada ya da radyoda marş okuyacak kadar patriotik bir yapıya sahip olan politik olarak çok karışık bir ülke. Yanı başında yer alan Myanmar (Burma) ise iç savaşlarla durulmayan bir sınır ülkesi.

Mae Sot tam bu iki ülke arasında yani  Tayland-Burma sınırında, Tayland’ın batısında yer alan yaklaşık 52 bin nüfuslu bir şehir. Etnik zulümden kaçan mültecilerin yoğun göçü ve kendi ülkelerindeki iç savaşın sonucuyla bölge göçmenlere ev sahipliği yapıyor. Bölge de bulunan P’yan Daung okulu göçmen çocuklara barınma ve eğitim sağlıyor. Çevre ülkelerden destek alan P’yan Daung okulu, öğrenci sayısının artmasıyla yeni sınıflara ihtiyaç duydu. Biz de Almanya’nın Dessau şehrinde okuyan bir grup mimarlık ve tasarım öğrencisi olarak dedik ki “Biz neden bu projeye destek vermeyelim ve elimizden geleni yapmayalım”. 2015-2016 yılları arasında 10 kişilik bir arkadaş grubumla birlikte öğrenci olarak öğrenciler için Tayland’ın sınır şehri Mae Sot’da bir okul projesi yaptık. Ben projenin finans etme, planlama ve okulu inşa etme gibi bütün aşamalarında gönüllü yer aldım.

Tayland: P’yan Daung gönüllü okul projesi

Üniversitede düzenlediğimiz partiler, etkinlikler ve aldığımız bağışlarla okul için gerekli olan bütçeyi tamamladık. Yaklaşık yedi sekiz ay boyunca tek sınıflık okulumuzu 10 kişiden oluşan grubumuzla planladık. Taylandlı, Alman, Hindistanlı, Jamaikalı, İranlı, El Salvadorlu ve artı ben bir Türk aynı grup içindeydik. Tayland’a varmadan önce projenin bütün çizimlerini hazırlamıştık ve projenin resmi işlemlerinin çoğunu tamamlamıştık.

Savaştan kaçan bir halkın bizden de tedirgin olmasını istemiyorduk. Sonuçta dillerini konuşamayan bir grup yabancıydık ve amacımızın ne olduğunu anlatmadığımız sürece niyetimizin onlara yardım etmek olduklarını bilmeyeceklerdi. Bu yüzden Mae Sot’a vardığımızda, ilk işimiz, yerli halka bir Tayi arkadaşımız vasıtasıyla burada ne yaptığımızı, ne kadar kalacağımızı ve kim olduğumuzu anlatmaktı. Daha sonra da çocuklarla birlikte iki kil atölyesi düzenledik. Böylelikle onlar da bu projeye hem katkı sağlar hem de kullanıcı deneyimi yüksek bir proje olur diye düşündük. Kil atölyesinin konusu tabii ki de hayali okullarıydı. Böylelikle yerli halkla güzel bir iletişim kurduk ve onlarında desteğini aldık.

Tayland: P’yan Daung gönüllü okul projesi

Bir hafta sonra artık çocuklarla birbirimizin isimlerini öğrenmiştik. Her gün okul çıkışı koşarak bize yardım etmeye, bizimle konuşmaya ve oyun oynamaya geliyorlardı. Bence projenin en muhteşem yanı buydu. Bizim geldiğimiz ülkelerin hiçbirinin nerede olduğunu bilmiyorlardı ki önemi de yoktu. Biz onların dilini (Burmaca) konuşamıyorduk, çoğu ya hiç İngilizce bilmiyordu ya da çok az konuşabiliyordu. Onlar din yüzünden çıkan bir iç savaşın sonucu olarak ülkelerini terk etmek zorunda kalmışlardı; biz Ateist, Hristiyan, Müslüman, Budist ve Hindu, altı milletten bir grup olarak bütün bunların ne kadar önemsiz olduğunu temsil ediyorduk.

Tayland: P’yan Daung gönüllü okul projesi

Yerel, sosyal, iklimsel ve kültürel koşullar göz önüne alındığında, bir dış mekân dahil 60 öğrenciye düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir sınıf sağlamak için kil, bambu ve ikinci el ahşap gibi yerel malzemeleri kullandık. Çevredeki yapılan yapıların hepsi de böyleydi. İklimlendirmedeki kilin avantajları ve üst duvar açıklıklarından geçen çapraz havalandırma sayesinde bina, 40°C’ye kadar olan dış sıcaklıklara rağmen taze klimaya sahip olacak şekilde tasarlandı. Kendi ellerimizle yaptığımız ve Güneş’te kurutulmuş kerpiç tuğlalar ve yapışma, su geçirmezlik özelliklerini geliştiren tapyoka nişastası ile karıştırılmış üç kat sıva kullandık. Binanın strüktürü içinde ikinci el ahşap tercih ettik. Böylelikle çevreye minimum zarar veren bir proje ortaya koyduk.

Üç ayın sonunda okul yerlilerinde desteğiyle tamamlandı ve çocuklar yeni bir sınıfa sahip oldu. Projenin üzerinden üç yıl geçti ve hala küçük okulumuz aktif bir şekilde kullanımda.

Daha fazla oku: Yeşil gezgin olmak için 5 neden

Sizler tarafından desteklenmek, kaliteli içerikler üretebilmemiz için bizlere daha büyük olanaklar tanıyor. Lütfen bizi destekleyin!