Nurgül ile geçen yaz, ateş performansları vesilesi ile tanışmıştık. Sonra bir anda dünya turu için yola çıktı. Elindeki her şeyi satıp, birikebilen parasıyla vurmuş kendini yollara. Instagram hesabından da aktif bir şekilde maceralarını paylaşıyor. Post’ları benim de önüme düşüyor. Şu az para ile dünya turu konusuna güzel bir örnek olduğunu düşündüm ve burada paylaşmak istedim. Parasız ve ucuz seyahat etmenin yolları‘nı kendince bulmuş, kaç ay oldu hâlâ yoluna devam ediyor. Parasız gezme konusunu da şöyle açıklıyor:

“Parasız dünya turu sadece dilimize lanse olmuş bir terim. Ama az parayla yolda kazanarak gezilir. Ona da gezilmez diyenler varsa ben de onlara konfor alanlarının dışında da bir hayatın varlığını söylemek isterim.”

Kendini önce biraz tanıtır mısın?

Adım Nurgül, 22 yaşındayım. Şu anda dünya turunda, bir süredir yollardayım. Yola çıkmadan önceki benden bahsetmek gerekirse… 16 yaşında okulu bırakmış, aileden ayrılıp, çalışma hayatına başlamıştım. Çok farklı alanlarda, farklı farklı işler yapmıştım. Patenli garsonluktan tut da emlak işine kadar… En son aldığım eğitimlerle estetiysen (güzellik uzmanı) olmuştum. O meslekte de birkaç ay çalışıp sıkılıp; gündüzleri bir sigara firmasında, ek olarak akşamları evimde kendi müşterilerime ipek kirpik, medikal manikür, pedikür gibi işlemler yapıyordum.

İnancın Hikayesi belgeseli farkındalık yarattı”

Yola çıkma fikri nasıl ortaya çıktı?

Kendimi bildim bileli dünyayı keşfetme arzusu içimde kor bir ateş gibiydi. Ben, bu dünyaya gelmişim ve bu dünyayı her yeriyle görmeden, an’larını tecrübe etmeden, tatlarına varmadan, bilmeden, öğrenmeden göçüp gitmek düşüncesi benim canımı çok sıkıyordu. Net bir kopma noktam yoktu, her yaşadığım olay birbiri üzerine eklendi. Morgan Freeman’ın İnancın Hikayesi belgeselini (izlemediyseniz kişi ülke ülke gidip, farklı inançları, hikâyelerini ve izlerini vesaire inceliyor) izledikten sonra bende farkındalık yarattı. Önceden de kafamda bazı soru işaretleri vardı. İnançla alakalı ama belgeselden sonra tamamen bir aydınlanma oldu. “Doğduğumdan beri doğruluğuna inandığım inanç bile bir hikâyeyse daha benim bu dünyada bilmediğim ve öğrenmem gereken neler vardır…” dedikten sonra nasıl dünya turuna çıkılır, yolda neler yapılır, nasıl ucuz yaşanır, ne işler yapılır araştırmalarına başladım. İnternet sitelerinden, bloglardan, YouTube’dan gezgin vloggerları videolarını izleyip; nasıl yapıyorlar, yolda ne oluyor, ne bitiyor araştırmaya başladım. Daha sonra dedim ki “Nurgül yani araştır, izle nereye kadar? Sen yola çık bakalım, olacak olan gelir zaten, hadi dedim gidiyoruz.”

Az para ile dünya turunda bir başına...

Nereleri gezdin, şimdi neredesin, bir yol planın var mı?

Bu tur içerisinde yola çıktığımdan beri Tayland, Kamboçya, Laos, Malezya ve şu an konumum olan Singapur’dayım. Üç gün sonra büyük hayallerimden olan Fiji Adalarına gidiyorum.

Yeni Koronavirüsü salgını dünyayı kasıp kavuruyor, özellikle Asya’da gezmek zor olmuyor mu? Korunmak için neler yapıyorsun?

Virüsten dolayı buralarda hayatın akışında bir aksama vesaire yok. Hayat akışı olduğu gibi devam ediyor. Asya’nın insanı bu virüsten önce de zaten maskeyle gezen bir milletti. Bu yüzden Yeni Koronavirüs’ten dolayı bir farklılık göremedim. Sadece Asya değil, maalesef dünyanın her yerinde görüldü bu hastalık. Dünyada normal gripten ölen insan sayısı şu anda Yeni Koronavirüs’ten ölen insandan daha fazla. Geleceği olacağı varsa her yerde her şeyden olabilir. Zorluğu yok ama bu aralar tedirgin olmuyor da değilim. Korunmak için sadece toplu taşıma araçlarına bineceksem ben de bazen maske takıyorum.

“Bazı şeylerden feragat etmem gerektiğinin bilincindeyim”

Az para ile gezmek elbette zor oluyordur. Nasıl baş ediyorsun bu durumla? Birçok okur en çok bunu merak edecektir.

Yaşadıklarım zor görünüyor olabilir ama nedense bana katlanılamaz gelmiyor. Yolda bir zorluk yaşadığımda arkasından bin tane güzellik geliyor. Bu, hiç değişmeyen bir kural gibi. Evet, zor zamanlar yaşıyorum. Yeri geliyor sokakta kalıyorum, yeri geliyor aç kalıyorum. Ama bu yol öyle bir yol ki bana o yaşadığım zorluklara karşılık parayla satın alınamayacak güzellikler veriyor. Ayrıca keşfetmek istediğim, arzuladığım bir hayat var ve imkânlarım koşulunda bazı şeylerden feragat etmem gerektiğinin bilincindeyim. Her şey kafada bitiyor.

Az para ile dünya turunda bir başına...

Yolda geçimini nasıl sağlıyorsun?

Yolda geçimimi sağlamak için tek bir iş değil birçok iş yaptım. Sokaklarda bileklik yap-al-sat yaparak, sırf bu yolculuk için öğrendiğim ama sonradan bende tutkuya dönüşen ateşli poilerimle bazen sokakta dans ederek, ayrıca da -önceden estetisyendim demiştim- klasik masaj eğitimim vardı. Örneğin; Tayland’da bir adada yaşarken bir festivalde stant açmıştım. Masaj + cupping therapy (bildiğiniz kupa kapatma, bardak çekme) yapıp baya müşteri edinmiştim. Ayrıca yolda en çok masraf kalacak yer ve yemek oluyor. Bunlar için gönüllü işler çok rahat bulabiliyorsunuz. Gönüllü işten kastım, bir işveren sana kalacak yer ve inisiyatifine göre yiyecek verebiliyor. Bunların karşılığında günde 3-5 saat çalışıyorsun. Bunun için bir sistem var Workaway.com dünyanın her yerinde, her alanda gönüllü işler bulabiliyorsun. Ya da yolda tanıdığın insanlar seni yönlendirebiliyor ya da herhangi bir hostele gidip gönüllü olmak istediğini söylediğinde kabul edilme ihtimalin çok yüksek. Ben, şimdiye kadar bir köpek barınağında, hostelde, barda gönüllü olarak çalıştım.

“Varmak istediğim bir yer yok”

“Yolda olma” kavramını senin için nasıl bir değişim geçirdi? Neyi ifade ediyor artık?

Yolda olmak bana çok şey öğretiyor. Öğrettikleriyle beraber beni değiştirmeye de devam ediyor. Bunları saymakla bitiremem. Bildiğim bir şey varsa artık… Varmak istediğim bir yer yok, olmak istediğim yoldan başka….

Parasız ya da az parayla gezilmez diyenlere ne demek istersin?

Şöyle ki parasız dünya turu diye bir şey kesinlikle pek mümkün değil. İlla ki her yerde bir şekilde harcama gerekiyor. En kötü ülkeye girerken bile sana para sorabiliyorlar. Parasız dünya turu sadece dilimize lanse olmuş bir terim. Ama az parayla yolda kazanarak gezilir. Ona da gezilmez diyenler varsa, ben de onlara konfor alanlarının dışında da bir hayatın varlığını ve o konfor alanlarının dışına çıkmadıkları sürece (bu arada bu konfor alanı sadece dünya turuna çıkmakla sınırlı değildir) bu hayatta çok şey kaçırdıklarını söylemek isterim.

Maceralarını nereden takip edebilirler?

Seyahatimi Instagram ve YouTube kanalım üzerinden paylaşıyorum…

Sizler tarafından desteklenmek, kaliteli içerikler üretebilmemiz için bizlere daha büyük olanaklar tanıyor. Lütfen bizi destekleyin!