Kosta Rika, 2021’e kadar Dünya’nın plastiksiz ve sıfır karbon ilk ülkesi olmayı hedefliyor

Yenilenebilir kaynaklara en çok önem veren ülkeler arasında olan Kosta Rika, 2014’ten beri ülkenin enerjisinin yüzde 99’unu yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Son iki yılda iki aydan fazla bir süredir de yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor. 2017 yılından beri ise tek kullanımlık plastiği 2021 yılına kadar yok etmeye karar verdi. Bunu yapan Dünya’daki ilk ülke. 2018 yazında da ülke, 2021 yılına kadar Dünya’nın plastiksiz ve sıfır karbon ilk ülkesi olmayı hedeflediğini açıkladı.
Elektrik üretiminin yenilenebilir kaynaklara dayandırılması, ülkenin gezegendeki elektrik tüketimine oranla en düşük sera gazı emisyon oranlarından birini elde etmesini sağlıyor. 1980’lerden beri hükûmet, doğanın Kosta Rika’nın en güçlü varlığı olduğunu kabul etti. Yenilenebilir enerjinin yanı sıra, hayvanat bahçelerinin kapatılması, yeniden ağaçlandırma ve korunan alanların oluşturulması gibi çeşitli faaliyetler göstedi.
Plastik kirliliğinin gündeme gelmesi ile birlikte geçen yıl Dünya Çevre Günü’nde, 2021 yılına kadar tüm tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırılması için yeni ulusal planını ilanı etti. Haliyle bu günden itibaren, plastiklerin yerine yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilir ve petrol bazlı olmayan alternatifler koymak zorunda. Bunu başarabilmelerine yardımcı olmak için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik ve finansal desteğine sahip.
2018 yılında seçilen Cumhurbaşkanı Carlos Alvarado Quesada’nın da fosil yakıtları yasaklanması ve dünyanın karbondan arındırılmış ilk toplumu olma girişimini duyurmuştu.
Başlık Fotoğrafı: Shannon Kunkle/Unsplash
Kaynak: Intelligent Living