Kadıköy Belediyesi, “Dükkan” ile “Atıksız Yaşam Hareketi”ni başlattı
Kadıköy Belediyesi'nin Atıksız Yaşam Hareketi Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması olan atıksız yaşam "Dükkan"ı ile başladı.

Kadıköy Belediyesi'nin Atıksız Yaşam Hareketi Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması olan atıksız yaşam "Dükkan"ı ile başladı.
Kadıköy Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Feneryolu Atıksız Yaşam Pazarı’nda açılışını gerçekleştirdiği atıksız “Dükkan” ile “Atıksız Yaşam Hareketi”ni başlattı.
Türkiye’nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması olan atıksız yaşam “Dükkan”ında kadın kooperatifleri başta olmak üzere birçok yerel üreticinin ürünleri yer alacak. Anadolu’nun farklı noktalarındaki üreticilerden gelen ürünleri Dükkan’da bulabileceksiniz. Ayrıca Dükkan’da bulunan ekolojik ürünlerin çoğu ambalajsız ya da depozitolu olarak satılacak. Üreticiden doğrudan tüketiciye ulaşacak. Aynı zamanda, alışveriş yaparken de atık çıkmaması hedefleniyor. Ürünler bez torba, cam kavanoz ya da evden getirilecek kaplarda tartılarak satılacak.
Ceviz, kahve, nohut, fasülye, bulgur çeşitleri, pirinç gibi gıda ürünlerininin yanı sıra meyve-sebze filesi, gıda bonesi, lif kabağı bulaşık süngeri gibi mutfak ürünlerini de satın alabilirsiniz. Ayrıca matara, çelik bardak, katlanır çatal bıçak, metal jilet, keten kese gibi diğer başka birçok ürün daha raflarda sergilenmektedir.
Kadıköy Belediyesi, çevresel problemleri azaltmak ve doğal hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak için bireysel olarak tüketim alışkanlıklarını değiştirmek amacıyla Atıksız Yaşam Hareketi’ni başlattı. Hareketin dört farklı ayağı bulunuyor: Atıksız Dükkan, Mobil Atık Getirme Merkezi, Atıksız Yaşam Sokağı, Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltılması… Proje, evsel atık miktarının azaltılmasını, geri dönüştürülebilir ürünlerin ekonomiye yeniden kazandırılmasını hedefliyor.
Kadıköy Belediyesi, geri dönüşümü mümkün olan atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması için kapıdan ve kumbaralardan atık ayrıştırma yöntemlerini halihazırda kullanıyordu. Bu sisteme şimdi bir de Mobil Atık Getirme Merkezi’ni de ekledi. Belirli bir rota ve program çerçevesinde Kadıköy’ün 21 mahallesinde hizmet verecek olan araçta ambalaj, cam ambalaj, bitkisel atık yağ, pil atıkları, atık elektrikli elektronik eşyalar, tekstil atıkları ve evsel atık ilaç ve tehlikeli atıklar ayrı ayrı toplanabilecek.
İlk olarak Zühtüpaşa Mahallesi Asım Us Sokağı’nda başlayan projede, kurulacak bütüncül atık toplama sistemi ile toplanacak atık miktarının arttılması, buna bağlı olarak evsel atık miktarının azaltılması amaçlanıyor.
Kadıköy’de her gün ortalama 600 yon atık toplanıyormuş. Atıksız Yaşam Hareketi ile çalışma ve yaşam alanlarında tek kullanımlık ürünler yerine alternatif ürünlere yönelerek bireysel atık miktarının azaltması amaçlanıyor.
Plastik atıklarınızı azaltmak ve çöp alanlarına gönderilen atık miktarınızı en aza indirmeyi bireysel olarak hedefliyorsanız sıfır atık yaşam sizin için doğru bir adım olabilir.
Eğer bireysel olarak atıklarınızı azaltmaya çalışıyorsanız. Sizin için hazırladığımız Sıfır Atık Yaşam Rehberi ve Sıfır Atık Mutfak Alışverişi yazılarımıza göz atabilirsiniz. İster doğrudan bir değişimle ister ufak ufak adımlarla alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Nihayetinde bir yerden başlamak gerek…
Kadıköy Belediyesini Atıksız Yaşam Hareketi çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, diğer yerel yönetimlere de örnek olmasını diliyorum.