Deniz kirliliği tüm dünyanın ortak sorunu. Artan nüfus ve sanayileşme kirliliğin korkutucu boyutlara ulaşmasına neden oluyor.

Türkiye’de denizlerimizin ve kumsallarımızın kirliliğiyle ilgili her yaz onlarca haber okuyoruz. Yabancı olmadığımız bir konu bu. Kumsalda biriken lıkır lıkır içilmiş su şişeleri, şişe kapakları, plastik bardaklar, sigara paketleri, çakmaklar, serin serin yenmiş dondurmaların paketleri ve daha binlerce atık… Biriktikleri zaman hiç de masum ve önemsiz değiller! Doğa bilincini yüksek tutmak için ne kadar çabalasak da kirliliğin önüne geçmek zor. Madem problem büyük, o zaman çözüm için yaygın şekilde kullanılabilecek basit yöntemler bulmak gerek. Böylece süreç hızlandırılabilir. Tam da böyle bir yöntem bulundu!

Kanadalı genç üniversite öğrencilerinin bulduğu yöntem umut verici. Bu yöntem gerçekten de çok basit ve etkili! Hawaii Üniversitesi, adadaki eşsiz plajları çevre kirliliğinden korumak için yeni bir makineyi uygulamaya koydu. Bu makine kumsallarda biriken mikroplastik atıkları vakumlayarak depoluyor. Aynı zamanda doğal kum ve taşları da süzerek atıklardan ayırıyor. Ortak bir çalışmanın ürünü olan makinenin ismi Hawaii dilinde “kurtarma” anlamına gelen Ho’ola…

Hawaii kumsalları dev elektrik süpürgesiyle temizleniyor

Ho’ola 1’in kullanılması için Hawaii Üniversitesi, Hawaii Vahşi Yaşam Fonu ve Kanada’daki Sherbrooke Üniversitesi’nden mühendislik öğrencileri seferber oldu. Kumsalı tarayarak beş milimetreden daha küçük olan plastik atıkları filtreleyen Ho’ola 1, özellikle kumların ve taşların arasında kalan  ve temizlenmesi zor olan bu mikroplastik atıklar için tasarlanmış. Hawaii Üniversitesi’nden proje sorumlusu deniz bilimleri profesörü  Steven Colbert, özellikle bu mikroplastik atıkların plajlar için tehdit oluşturduğunu dile getiriyor: “Bu plastik içeren tabakanın temizlenmesi sahildeki doğal hayatın kurtarılması sürecinde çok önemli bir yer tutuyor.”

Aynı üniversiteden Nicolas Vanderzyl, Kamilo Bölgesi’ndeki mikroplastik arıtma çalışmalarının öncesi ve sonrasını karşılaştırarak Ho’ola 1’in çok etkili olduğunu bildiriyor. Kamilo Bölgesi Hawaii adalarındaki en kirli yerlerden birisi. Büyük Pasifik Atık yığını buraya çöp ve deniz atıklarını taşıyarak biriktirmiş, binlerce ton plastik atığı nedeniyle Kamilo “çöp plajı” olarak anılır olmuş. Hawaii Vahşi Yaşam fonu 2003’ten bu yana adanın bu bölgesinden 268 ton atık toplamış. Fakat Ho’ola bu bölgede geleneksel yöntemlere kıyasla daha basit ve etkili olmuş.

Hawaii kumsalları dev elektrik süpürgesiyle temizleniyor

Yetkililer klasik temizleme tekniklerinin yetersiz olduğunu anlayınca daha pratik ve kolayca yaygınlaşabilecek bir yol aramışlar. Ho’ola 1, bu araştırmanın bir sonucu olarak doğmuş. Makinenin üretiminde Sherbrooke Üniversitesi’nden 12 tane mühendislik öğrencisi çalışmış. Ekip lideri Alexandre Savard, makinenin esasında herkesin kolayca çalıştırabileceği basit bir elektrikli süpürge olduğunu söylüyor. Çalışma prensibi şöyle: Kumsaldaki her şey vakumlanarak boş depoya dolduruluyor ve depo dolduğunda 6 inçlik bir kapak açılıp her şeyi süzme birimine döküyor. Bu birim deniz suyuyla atık kütlesini durularken plastikler yüzeye çıkıyor, kum ve taş ise dibe çöküyor. Plastik atık paslanmaz çelik filtrelerden geçerek sudan ayrıştırılıyor, kum ve taş ise plaja geri dökülüyor. Savard ve ekibi iki yıldır plastik atıkların temizlenmesi için Kamilo Bölgesi’nde çalışıyor. Ekibin çalışmalarını destekleyen Hawaii Vahşi Yaşam Fonu Başkanı Megan Lamson, bu yöntemin çok etkili olduğunu dile getiriyor. Kimse bu güne kadar atıkların temizliğinde böylesine başarılı bir yol bulamamış!

Hawaii’deki bu mükemmel makinenin çalışmalarını takip ediyoruz. Ülkemizde de bu yöntemin etkili olacağına inanıyoruz. Bu yöntemi kullanıp geliştirebilecek tüm imkânlara sahibiz.

Bu sevimli makinenin çalışma sürecini izlemek isteyenler için:

Sevgiyle kalın!

Kaynak: University of Hawaii