Fosil yakıtlara olan bağımızı azaltabilmek için bilim insanları yenilenebilir enerji kaynağı üretme konusunda yaratıcılığını zorlamaya devam ediyor. Kar yağışı ve uzayın soğukluğunun yanı sıra artık Gölge Etkili Enerji Jeneratörü de alternatif enerji kaynakları listesine eklenebilir.

Yeni ortaya çıkan Gölge Etkili Enerji Jeneratörü (Shadow-Effect Energy Generator – SEG), yenilenebilir enerjinin iç mekânda nasıl üretilebileceği konusunda önümüze yeni bir çözüm koyuyor.

Bu jeneratör, elektrik üretmek için karanlık ve aydınlık arasındaki kontrastı kullanıyor. Esnek bir plastik tabanın üzerine yerleştirilmiş bir silikon plaka üzerinde bir dizi ince film şeritten oluşuyor.

Geliştiricilere göre, tipik bir güneş pilinden daha ucuz olan bu teknoloji, küçük miktarda güç üretiyor. Örneğin, mobil cihazlarda kullanılabilir. Bununla birlikte araştırmacılar, Gölge Etkili Enerji Jeneratörünün aynı koşullar altında geleneksel güneş pillerinden iki kat daha etkili olabileceğini söylüyorlar.

Daha fazla oku: Yapay yaprak CO2’yi emerek temiz enerji üretiyor

Gölgelerin kıymetini bilmiyoruz

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde (NUS) Malzeme Bilimcisi olan Tan Swee Ching, “Gölgeler her zaman her yerde var ve genellikle onların kıymetini bilmiyoruz. Cihazlara güç vermek için sabit bir ışık kaynağının kullanıldığı geleneksel fotovoltaik veya optoelektronik uygulamalarda, cihazların performansını düşürdüğü için gölgelerin varlığı istenmeyen bir durumdur. Bu çalışmada, dolaylı bir güç kaynağı olarak gölgelerin yol açtığı aydınlatma kontrastından yararlandık. Aydınlatmadaki kontrast, gölge ile aydınlatılmış bölümler arasında bir voltaj farkını indükleyerek elektrik akımına yol açıyor. Gölgelerin varlığında enerjiyi toplayan bu yeni konsept daha önce görülmemiş bir şey” şeklinde açıklama yaptı.

Gölge Etkili Enerji Jeneratörü tamamen gölgede veya tamamen ışıkta olduğunda (şeritlerdeki voltajlar benzer olduğunda), çok düşük miktarda elektrik üretir veya hiçbir şey üretemez. NUS’tan Fizikçi Andrew Wee “Elektrik üretimi için en uygun yüzey alanın, SEG hücresinin yarısının aydınlatılması ve diğer yarısının gölgede olması olduğunu bulduk.”

Ekip, dijital bir saat çalıştırmak için yeterli gücü (1.2V) üretebildiğini gösterdi. Bu gelecekte artabilir.

Daha fazla oku: Güneş paneli hem enerji üretiyor hem de suyu temizliyor

Gölge Etkili Enerji Jeneratörü ayrıca geçen nesnelerin hareketini kaydetmek için üzerinde geçen gölgeleri kaydedebilir. Örneğin; bağlı akıllı ev cihazlarında çeşitli uygulamalara sahip olabilir ve hatta kendi kendine çalışan sensörleri oluşturmak için bile kullanılabilir.

Elbette yapılacak daha çok iş var. Araştırmacılar, altın filmi farklı bir malzeme ile değiştirerek Gölge Etkili Enerji Jeneratörü’nün maliyetini düşürmek istiyorlar. Hatta Gölge Etkili Enerji Jeneratörü giyilebilir kullanım için bile uyarlanabilir.

Kaynak: Energy & Environmental Science