Plastik ürünlerin altındaki numaralar ne anlama geliyor?
Plastik kapların altındaki numaraların anlamlarını hiç merak ettiniz mi? Biz ettik.

Plastik kapların altındaki numaraların anlamlarını hiç merak ettiniz mi? Biz ettik.
Plastik ürünlerin altındaki numaralar ne anlama geliyor, bilen el kaldırsın. Eminim çoğumuzun bu konu ile ilgili hiçbir fikri yok. Ben de bu yazı ile birlikte öğreniyorum. Okumaya devam edin; plastik kodları ve anlamları neymiş birlikte bakalım.
Bu plastikler 1’den 7’ye kadar kodlanıyor. Bu kimlikler kullanılan plastik reçine türüne dayanıyor. Bu sayılara da Reçine Belirleme Kodları diyorlar. Bununla birlikte polietilen ve polipropilen maddelerinin zararları hakkındaki yazımıza da göz atmanıza fayda var. Zarar dereceleri konusu bu yazıda detaylıca ele alınmıştı.
Plastiklerin altındaki numaralar dönüşümü toplayan, sıralayan ve işleyen kişiler için yararlıdır. Bu numaralar ürünün üretildiği plastiğin tipi hakkında bize bilgi verir.
1 numara, PET veya PETE olarak bilinen polietilen teraftalata aittir. PET, şeffaflığı, gücü ve sıcaklık stabilitesi nedeniyle en çok kullanılan plastiklerdendir. Yiyecek, içecek kapları ve sentetik kumaşlarda kullanılır. PET şişe su tabirinin de nereden geldiğini artık anlamış olduk. Geri dönüşüm için uygundur ama tek kullanımlık ürünler olduğu için tekrar kullanılması tavsiye edilmez.
2 numara, yüksek yoğunluklu polietilen kodudur. Kap, mutfak eşyası, plastik kutu, tüp, boru, ambalaj filmleri, oyuncaklar, yağ şişeleri, kabloların yalıtkan kısımlarında kullanılır. HDPE sert, hafif ve çoğu solvente karşı dayanıklıdır. PET kadar neredeyse yaygın bir şekilde kullanılır. PET’lerden farklı olarak bu kaplar tekrar kullanılabilir. Geri dönüşüm merkezleri yaygın olarak kabul eder.
3 numara, polivinil klorür içerir. Kapı pencere profilleri, dış cephe kaplamaları, döşemeler, sağlık sektöründe (kateterler, kan ürünleri torbaları) ve gıda ambalajlarında kullanılır. PVC genellikle geri dönüştürülebilir. Kimyasal bileşimi nedeniyle tartışmalı bir malzemedir. Bu kimyasallar geri dönüşüm sürecinde potansiyel olarak plastik parçalarını kirletebilir. Belirli bir geri dönüşüm süreci gerektirir. Birçok geri dönüşüm merkezinin PVC’yi geri dönüştürecek teknolojisi yoktur.
4 numara ise düşük yoğunluklu polietilen olarak da bilinir. Bu plastik; sert ve esnektir. Asitlere, bazlara ve bitkisel yağlara karşı dayanıklıdır. Ketçap şişeleri, oyuncaklar, çöp torbaları gibi ürünlerde kullanılır. Bu kapları tekrar kullanabilirsiniz. Bir gıda maddesi için kullanıldıklarında iyice duruladığınızdan emin olun. Birçok geri dönüşüm merkezi bu plastiği kabul etmez.
Otomotiv, tekstil ve gıda paketlemesine kadar geniş bir kullanım yelpazesi olan bu polimer ise propilenden üretiliyor. Bu kapları tekrar kullanabilirsiniz. Polipropilen, esnediğinde bile dayanıklıdıdır. Yüksek erime noktası sayesinde bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalgada kullanılabilir. PP de geri dönüştürülebilir. Bu da 5 numara olarak bilinir.
İzolasyon malzemeleri, köpük, kauçuk, otomobil parçaları, elektronik aletlerin plastik aksamlarında kullanılmasının yanı sıra tek kullanımlık bardak, tabak, yoğurt ve ayran kaplarında da kullanılır. 6 numaralı polistiren, bilinen köpük malzemenin yanı sıra, katı bir plastik haline getirilebilen çok yönlü bir plastiktir. Polistiren genellikle geri dönüşüm merkezlerinde kabul edilmez. Bazen kabul edilmesine rağmen geri dönüştürülmez.
7 numara, diğer türler için bir kapsayıcı semboldür. Bu, bazı narenciye suyu şişelerinde veya özel ambalajlarda olabilir. Yukarıdaki plastikleri karışımı ya da tamamen farklı bir plastik türü olabilir. Yedi numaralı plastikler, geri dönüşüm merkezleri tarafından genellikle kabul edilmez. Bisfenol A (BPA) ve polikarbonat (PC), 7 numaraya örnek verilebilir. Geri dönüşümü oldukça zor olan bu plastiklerin geri dönüştürülmesi oldukça zordur. Bu plastikler oldukça da zararlıdır.
Plastik ürünlerin altındaki numaralar ne anlama geliyor artık biliyoruz. Bundan sonra aldığımız ürünleri daha dikkatli inceleyerek bilinçli alışveriş yapabiliriz. Ayrıca eminim ki dünyanın en doğa dostu ülkeleri bize çok şey öğretecektir. Uygulamalarını inceleyip kendimize göre örnek alabileceğimiz çok şey çıkabilir.
Kaynak: RD, Business Insider