“Cadılar Bayramı ile ilgili en korkunç şey plastik”

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, bu yıl İngiltere’de önde gelen perakendeciler tarafından satılan Cadılar Bayramı kostümlerinden tahmini 2 bin ton plastik atık ortaya çıkacak.
Hubbub Vakfı’nın 19 tane süpermarket ve perakendeci tarafından satılan kostümlere yönelik yaptığı araştırmada, kıyafetlerin yapımında kullanılan malzemelerin yüzde 83’ünün kirletici olduğu bulundu. Bu petrol bazlı plastiklerin çoğunun sonu çöplükte bitmesi muhtemel.
Araştırmacılar 324 ayrı madde arasında polyesterin kostümleri yapmak için kullanılan en yaygın polimer olduğunu söylüyor. Ayrıca bu, tüm malzemelerin yüzde 69’unu oluşturuyor. Pamuk ise sadece yüzde 10’luk bir dilimi kaplıyor. Aynı araştırma İngiltere’de 30 milyondan fazla insanın Cadılar Bayramı için giyindiğini ve ailelerin yüzde 90’ından fazlasının kostüm almayı seçtiğini de belirtti.
Hubbub bulgularına göre her yıl yedi milyon kıyafet atılıyor ve yalnızca küçük bir oranı geri dönüştürülüyor. Doğa dostu Fairyland Trust ile birlikte çalışan Hubbub, aileleri bu Cadılar Bayramı’nı daha doğa dostu seçenekler seçmeye ya da kendi kostümlerini yapmaya davet ediyor.
Halloween costumes will add up to 2,000 tonnes of plastic waste in the UK this year, a new study by @hubbub and @fairylandtrust reveals. Bring your skeletons 👻out of the closet this #Halloween and get #SewSpooky by improving an existing outfit 👉https://t.co/gvKsNQpJWO
— Hubbub (@hubbubUK) October 18, 2019
Fairyland Trust’un kurucu ortağı Chris Rose, “Cadılar Bayramı ile ilgili en korkunç şey plastik” şeklinde açıklama yaparak konunun ciddiyetini vurguladı.
Hubbub’un CEO’su Trewin Restorick, “Bu bulgular korkunç. Bununla birlikte bir kere, yiyecek paketleri ve parti süslemeleri gibi diğer Cadılar Bayramı plastiklerini de hesaba katarsanız, Cadılar Bayramı’nın toplam plastik atık ayakizi daha da yüksek olacak” dedi.
Make Fashion Circular Proje Müdürü olan Laura Balmond ise daha önce The Independent‘e sentetik kumaşların teksil üretiminde kullanılan girdilerin yüzde 63’ünü oluşturduğunu söylemişti.
Cadılar Bayramı’nın tadına varmak isteyenler mümkün olduğunca plastik içereni tercih etmekten kaçınabilirler. Satın almak yerine kendi kostümlerini dikebilirler. Eski kostümlerini yeniden değerlendirebilirler. İkinci el kostüm dükkânlarından satın alabilir veya kiralayabilirler.
“Trick or treat!”
Kaynak: Independent
Başlık Fotoğrafı: Drew Hays/Unsplash