Bahar ile birlikte açık hava etkinlikleri sezonu da başlar. Bu zorlu ülke ve ekonomik koşullarına rağmen pek çok güzel etkinlik yapılmaya çalışılır. Kimisi kötü sonuçlanırken kimisi de bazı yönlerden bizleri tatmin eder. Ama hemen hemen hepsinin kaçırdığı ortak bir nokta var. Festivaller (günü birlik veya haftasonu etkinlikleri de dahil), katılımcıların iyi vakit geçirmelerine odaklanırken, organizasyonların birçoğu ne yazık ki doğayı önceliklerinden biri olarak görmüyorlar. Yerel ve ulusal ekonomiye katkı sağlamak çok güzel bir sonuç olsa da gelecek yıllar için sürdürülebilir bir ortam yaratmak çok daha önemlidir. Belki de ekolojik festivaller için tam zamanı!

Festivallerin ardında ne yazık ki tonlarca atık, arazi hasarı ve CO2 salımı elde kalıyor. Bununla birlikte bu tarz her etkinlik, olumlu bir fark yaratmak ve katılımcılara örnek olmak için organizasyonlara çok iyi bir fırsat veriyor. Festivaller, sürdürülebilirlik için çalıştıklarından emin olmalı ve katılımcıları daha doğa dostu davranışlara teşvik etmelidir. Festivaller, şehirlere ve ülkelere daha büyük ölçekte uygulanabilecek ekolojik değişiklikler için mükemmel test alanlarını bizlere sunar.

Boom Fesstival’de üretilen tüm atıkların yüzde 40’ı geri dönüştürülüyor ya da organik kompost üretmek için kullanılıyor. Kullanılan tüm mutfak eşyaları biyobozunur ürünlerden kullanılıyor. Bu çabalarından dolayı 2008’de de “En Yeşil Festival” ödülünü kazandı. 2005’ten beri de Boomland ağaçlandırma programını devam ettiriyorlar.

Avrupa’da birçok festival çeşitli tahhahütttler vermeye başladı. Örneğin; Glanstonbury tek kullanımlık plastiği yasakladı.

Ekolojik festivaller için tam zamanı
Fotoğraf: Aranxa Esteve/Unsplash

Lokasyon seçimi

Yer seçerken, alanın tahmini katılımcı sayınıza uygun olup olmadığına bakın. Daha da önemlisi “korunan” özel yerlerde ve hayvanların hassas bir yaşam sürdüğü alanlarda festivalinizi gerçekleştirmeyin.

Yolculuğunuzu paylaşın

Çok kalabalık festivallerde alana yaklaştıkça trafik sıkışıklığı artıyor. Beraberinde park etme sorunu da geliyor. Trafikten kaynaklı bir kirlilik meydana geliyor. Katılımcılar, taşıtlarını paylaşmaya teşvik edilmeli. Eğer aracınızda yer varsa etkinlik sayfasına yazarak bir yol arkadaşı edinebilirsiniz. Bu şekilde yol masrafına da ortak bulmak sizi mutlu edecektir. Ayrıca organizasyon festival için servis veya otobüs sağlayabilir.

İade edilebilir vergi

Bu yöntem israfı azaltmak için girişte iade edilebilir bir vergi sistemini uygulamaya dayanır. Her festival katılımcısı bir çöp torbası karşılığında girişe küçük bir miktar para öder. Festivalden ayrılırken çöp torbasını teslim eder ve para iade edilir. Belki bu, az katılımcılı etkinlikler için uygulanabilir. Tabii fikir geliştirilebilir.

Tek kullanımlık plastiklere hayır

Festival ve yemek alanında tek kullanımlık plastikler yasaklanmalı. Yemek stantı kuranların biyobozunur ambalaj, tabak ve çatal-bıçak kullanarak yiyecek servis yapmaları gerekir.

Doğa dostu tekrar kullanılabilir eşyalar

Organizasyon, katılımcıların tekrar kullanılabilir eşyalarını kullanmaları teşvik etmeli. Hatta kendi kaplarını getirenlere indirim yapmak teşvik edici de olabilir.

Ekolojik festivaller için tam zamanı
Fotoğraf: Brian Yurasits/Unsplash

Portatif küllük

Festivallerdeki en can sıkıcı şeylerden biri de izmaritler. Avrupa’daki büyük festivallerin girişinde yanınızda taşıyabileceğiniz, şişelerin şişirilmemiş hallerinden yapılmış küllükler veriyorlar. Taşınabilir küllükler, katılımcıların izmaritlerini düşürmemelerini teşvik etmeleri için uygun bir yol sağlayabilir.

Tekrar kullanılabilir dekorlar ve işbirlikleri

Birçok festival dekoru ne yazık ki daha sonra kullanılmayabiliyor. Dekorları satın almak yerine kiralayabilirsiniz. Böylelikle tasarımcı farklı konseptler için farklı yerlerde dekorları tekrar kullanabilir. Ya da eğer kendi tasarım ekibiniz varsa tekrar kullanabileceğiniz dekorlar tasarlayabilirsiniz. Ayrıca dışarıdan sanatçıların işlerine festivalinizde yer verebilirsiniz. Hem sanatçı işini sergilemiş olur hem de sizin de güzel bir dekorunuz.

STK’lar ile çalışmak

Dünyanın her yerinde, bilgili olan ve etkinliğinizin daha doğa dostu hale getirilmesi konusunda bir fikir verebilecek birçok STK var. Bu oluşumlarla iletişime geçebilirsiniz.

Temiz enerji kullanın

Sahne, aydınlatma, stantlar gibi birçok şey için bolca elektrik gerekiyor. Eğer dağın başında bir yerdeyseniz zaten jeneratör tek seçeneğiniz. Bunun için mısır gibi bitkilerden elde edilen biyodizel ve geri dönüştürülmüş yağların petrolden elde edilenden daha sürdürülebilir olduğunu söylüyorlar. (Çok detaylı bir bilgim yok.) Bunun yanında Güneş panelleri, biyodizel jeneratörlerini desteklemek için de kullanılabilir ama Güneş panelleri ile tüm festivali düzenleyemezsin. Bu kısım büyük bir maliyet gerektirebilir. Şimdilik biraz ütopik dursa da hayal etmek de yasak değil.

Çadır konusu

Avrupa’da her yıl festivallerde 1 milyondan fazla çadır terk ediliyormuş. Her çadır da 9 bin plastik pipete eşit. Ülkemizde çadırlar bırakıldığında genelde ihtiyacı olanlar alabiliyor. Burada böyle bir dönüşüm sağlayabiliyoruz. Ama çok kalımlı bir festivalin ardından eğer ortada bir sürü çadır kalacaksa, çadırını bırakmayı planların çadır hizmetinden yararlanmaları veya çadırlarını eve götürmeleri teşvik edilmelidir.

Sizce ekolojik festivaller için organizatörler neler yapmalı? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız? Belki bu yazıyı ve yorumunuzu gören birileri olur ve onları teşvik eder.