BBC’nin haberine göre İngiltere Ekim ayının ilk günü itibariyle kokteyl kaşıklarının, plastik pipet ve kulak temizleme çubuklarının satışını ve dağıtımını yasaklıyor. Dünya genelinde toprak ve deniz kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olan plastikleri hayattan çıkarmak ne yazık ki çok zorlaştı. Özellikle plastik materyal küçüldükçe topraktan ve sudan ayrıştırılması büyük zahmet gerektiriyor.

İngiltere’de bir yılda yaklaşık 5 milyar plastik pipet, 2 milyar kulak çubuğu ve 300 milyon kokteyl karıştırıcısının kullanıldığı tahmin ediliyor. Esasında bu materyalleri yasaklama kararı 2019 Mayıs ayında alınarak 2020 Nisan ayında yürürlüğe gireceği duyurulmuştu. Fakat Covid-19 salgınının yarattığı hijyen ihtiyacı nedeniyle bu karar yürürlüğe sokulmayarak 1 Ekim 2020 tarihine ertelendi. Zaten uzun yıllardır İngiltere’de faal olan çevre örgütleri plastik yerine kağıt pipetlerin kullanılması çağrısını yapıyordu. Bazı süpermarket zincileri ise karar yürürlüğe girmeden önce bu materyalleri satmayı durdurdu.

İngiltere plastik pipet ve kulak temizleme çubuklarının satışına yasak getirdi
Plastik olanları yerine tutma kısmı odun olan kulak temizleme çubukları tercih edilebilir. Fotoğraf: Sandi Benedicta/Unsplash

Ancak kararın bazı istisnaları da elbette var. Öncelikle 1 Ekim’den önce alınmış plastik pipetler önümüzdeki yıl Nisan ayına kadar kullanılabilecek. Ve hastaneler, barlar ve restoranların engelli veya özel gereksinimi olan kişiler için plastik pipet bulundurması zorunlu olacak. Peki, bütün bu plastik malzemelerin yerine geçecek olan ne? Bütün dünyadaki çevre örgütlerinin ortak kararı plastik yerine kağıt pipetlerin kullanımı yönünde.

Plastik pipet ve kulak temizleme çubuklarının yasaklanması kararının ülkemizde de uygulanmasının çok yerinde olacağı ortada…

Plastiksiz hayata geçmek isteyenler için okuma önerileri:

Evde sıfır atık yaşama nasıl geçilir? – 10 basit adım

Plastik ürünlerin altındaki numaralar ne anlama geliyor?

Sıfır atık market alışverişi nasıl yapılır?

Sıfır Atık Yaşam Rehberi