Bir insanın evinde olması gereken ürünlerden biri bence kantaron yağıdır. Bundan birkaç ay önce, asılı tablonun işaret parmağıma aniden düşüp, altı dikiş de atılınca eksik olmasınlar Şifa Heybesi geçmiş olsun diye sarı kantaron ile mis kokulu bir sabun göndermişlerdi.

Sarı kantaron yağını uzun süredir kullanmaya devam ediyorum. Çok sık kullanmama rağmen (sık sık unutuyorum) parmağımdaki iz bayağı toparladı ki derinden kesilmişti ne yazık ki.

Sarı kantaron yağının faydaları?

Tıp alanlarında da sık sık bilimsel araştırmalara konu olan bu değerli sarı kantaron bitkisinin birçok olumlu etkilerinin olduğu söyleniyor.

Bu al renkli, hoş kokulu sarı kantaron yağı ciltteki iltihaplanmaları ve mikropları önleyebiliyor. Kullandığınızda cildinizi nemlendirerek güçlendirecektir. Yara, yanık, Güneş yanığı, pişik, böcek ısırmaları ve sokmaları ile hafif düzeydeki cilt tahrişlerinde, kaşıntılarda cilde sürülerek, emildikçe cilt tazelenerek tüm bu sıkıntılar yatıştırılabilir. Ayrıca kas ağrıları için de bu şifalı yağ kullanılabilir. Masaj yaparak çevrene ve kendine derman olabilirsin. Sivilce ve uçuk için de kullanılabilir deniyor. Bu iki durumda sarı kantaronu denemedim ama çay ağacı yağı bende hızlı kurutuyor.

Derin açık yaralarda ve derin çatlaklarda sarı kantaronu kullanmamak gerekiyor. Ben de, parmağımdaki dikişler kapandıktan sonra kullanmaya başladım. Kullandıktan sonra yağ ciltte emilene kadar, birkaç saat Güneş’e çıkmamak iyi olur. Kullanımdan sonra cildinde herhangi bir tahriş olursa kullanmayı bırakabilirsin. İlk defa kullanacaksanız ilk önce küçük bir cilt bölgesinde deneyebilirsiniz. Ayrıca şişeyi serin bir ortamda saklayın.

Sarı kantaron çayı

Sarı kantaron deyince aklımıza hep yağlar geliyor ama çayının da çok faydalı olduğu söyleniyor. Bitkinin kaynatılması ile çayı yapılıyor. Stresli zamanlarda sarı kantaron çayı içildiğinde rahatlatıcı bir etkisi olabiliyor. 10 dakika demlendikten sonra sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için limon da ekleyebilirsiniz.

Kantaron çayının faydaları olduğu gibi aşırı tüketim beraberinde bazı yan etkileri de getirebilir. Bu sefer huzursuzluk ve baş ağrısı meydana gelebilir. Ciltte döküntüye sebep olabilir. Hamilelere, emziren ve hamile kalmaya çalışanlara kantaron çayı önerilmiyor. Hiperaktivite ya da dikkat eksikliği olan kişilere kantaron çayı önerilmiyor. Bipolar bozukluğu ya da şizofreni kişilerde psikoza neden olabiliyor. Alzheimer hastalarının tüketmemesi gerektiği söyleniyor. Eğer anestezi olacaksanız iki hafta öncesinden kantaron çayını içmeyi bırakmalısınız. Böyle yazınca ne kadar tehlikeli gözüktü bir an! Her bitki herkese ne yazık ki iyi gelmeyebilir. Herkesin yapısı farklı çünkü. Bu tarz çaylara başlamadan önce iyice araştırın ve doktorunuza içmenizde bir sıkıntı olup olmadığı konusunda veya ne sıklıkta tüketmeniz gerektiğini öğrenmek için başvurmanızda fayda var.

Şifa Heybesi nasıl hazırlıyor?

Elimdeki bu yağı, ODTÜ Kavaklık’tan, doğal ortamından bir haziran ayı ortasında toplamışlar. Taze sarı kantaron (Hypericum perforatum– St. John’s wort) bitkisinin (çiçeğini, tomurcuğunu, yaprağını ve sapını) soğuk sıkım sızma zeytinyağı içerisinde iki ay boyunca Güneş’te demlendendirmişler.

Arkadaşlar son olarak şunu da belirtmek istiyorum eğer ciddi bir probleminiz varsa lütfen önce ilk etapta doktorunuza danışın. Bunun haricinde ben bu tarz yağları, bir sorunum olmadığında da cildimi yumuşatmak ve tazelenmek için kullanıyorum. Diğer kimyasal yüklü yağlara göre çok daha güven verici ve zararsızlar.

Organik ve temiz içerikli sarı kantaron yağı almak istiyorsanız Şifa Heybesi’nin internet sitesinden temin edebilirsiniz. Bu tarz doğal ürünlere merakınız varsa organik ürünler yapanları listelediğimiz yazımız hoşunuza gidebilir.