Bu yazıya başlama amacım başlangıçta sizlere meditasyon yaparken sıkça kullanılan mantraların anlamları ile ilgili bir liste yapmaktı. Mantra nedir, ne değildir, ne işe yarar gibi soruları sizler için cevaplamaya çalışırken bir de baktım ki bu konu kocaman bir okyanusmuş. Beni içine aldıkça aldı ve edindiğim her yeni bilgi beni daha çok şaşırttı.

Öncelikle sizlere Thomas Ashley-Ferrard’ın Mantra Healing adlı kitabının giriş kısmını çevirdim. Kendisi ”Mantra sözleri nedir?” ve ”Ne için kullanılır?” gibi soruları kendi bilgileri ışığında şöyle yanıtlamış:

Mantra nedir?

Mantra kelimesi Sanskrit dilinde, ”manas” yani zihin, ”trai” yani aracı kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir ve ”zihin aracı” ya da ”zihnin aracısı” anlamlarına gelir. Hindular ve Budistler mantrayı ”spiritüel ses formülü” olarak adlandırmışlar. Hinduların kutsal yazıtlarında mantra için ”Düşünüldüğünde ya da tekrarlandığında insanı korumaya alacak olan şey” denmiştir. Mantra, Sanskrit dilinde doğru şekilde telaffuz edilip tekrarlandığında fiziksel bedeni, sinir sistemini, organları, enerjik bedeni, enerji kanallarını ve çakraları güçlü şekilde etkileyen insan sesidir. Sanskrit dilindeki mantralar aynı zamanda insan bedenindeki omurganın tabanında bulunan ve enerjik bedenimizin güç kaynağı olan kundalininin de uyandırılması için anahtar görevi görür.

Mantraların gizemi ve anlamları

Mantralar nasıl çalışır ve nasıl kullanılır?

Öncelikle anlamanız gereken şey şu: Eğer bir mantra ile çalışmak konusunda istikrarlı ve disiplinli olursanız belirli güçleri harekete geçiriyor olacaksınız. Mantranın enerjisi, niyetinizle kendine özgü bir yoldan bağlantı kuracak, onunla birlikte çalışacak ve pratiğinize güç ve odaklanma katacaktır. Sizin yapmanız gereken tek şey bu çalışmanın yaratacağı sonucu almaya hazır olmaktır -ki bu kesinlikle beklentilerinize uyacaktır diyemeyiz. Mantra uygulamasını her yerde yapabilirsiniz: Ev işlerinizi yaparken, arabadayken ya da yolda yürürken… Bununla birlikte, günlük meditasyonunuzu ve mantra uygulamanızı topraklayabileceğiniz sessiz bir yer seçmek de bu çalışma için faydalıdır.

Mantraların geleneksel olarak uygulandığı iki farklı yöntem vardır. Hangisini seçtiğiniz, hayatınızın koşullarına ve niyetinizin aciliyetine bağlı olacaktır.

Kırk gün yaklaşımı

Mantrayı kırk gün boyunca günde iki defa (veya mümkün olduğunca) 108’er kez tekrar edin. Çoğu insan bu süreçte bir miktar önemli sonuç elde edecektir.

Sayarak tekrarlama yaklaşımı

Geleneksel olarak, uygulamada kalıcı bir sonuç elde etmek için, kişi bir mantrayı 125 bin kez söylemelidir. Bu kulağa çok fazla gelebilir, ancak kısa bir mantra için, hızınıza bağlı olarak, günde bir saat tekrarlamanın 2 bin 500 ile 3 bin arasında olduğunu düşünün. Günde sadece 1 saatinizi ayırarak elli günden kısa bir sürede 125 bin hedefine ulaşacaksınız.

Daha fazla oku: Epifiz bezi ve DMT: Lotus ve Kundalini

Mantraların gizemi ve anlamları

Mantralar anlamlı, içinde iyi niyetler barındıran Sanskrit dilindeki kelimeler ya da kelime gruplarıdır. Mantra uygulamasının önemi ile ilk defa karşılaştığımda aklıma hemen şu soru geldi: ”Bu kelimelerin ya da cümlelerin Türkçe karşılıklarını kullansam olmuyor mu?” Ve bu soruyu hocama yönelttim. Verdiği cevap ışığında neden mantraların kendi dillerinde kullanılması gerektiğinin önemini size şöyle açıklayayım: Mantraların içinde bulunan hecelerin yarattığı ses titreşimleri hem fiziksel hem de enerjik bedenimizde yankı bulmaktadır. Ve şifalandırıcı etkisini de buradan almaktadır. Ne demek istediğimi sizlere birkaç örnek üzerinden açıklamaya çalışacağım.

Belli seslerin yaydığı titreşimler insan bedenindeki belli bölgeleri titreştirirler. Bunu uygulamalı olarak anlayalım.

Mantraların gizemi ve anlamları

Aşağıdaki seslerin karşılarına, Vedik terminolojiye göre, onları çıkardığımız takdirde fiziksel bedenimizde titreşen bölgeleri ya da organları yazdım. Şimdi, rahat ve dik bir oturma pozisyonuna gelin. Sakin nefes alın. Hazır olduğunuzda derin bir nefes alın ve nefes verme boyunca birinci sesi çıkarmaya başlayın. Bunu her ses için birkaç defa uygulayın. Sesi ağzınızdan çıkardığınız için doğal olarak ağzınızda ve dudaklarınızda bir titreşim hissedeceksiniz. Ama biraz daha dikkatli olursanız bedeninizde titreşen başka bir bölgeyi de fark edeceksiniz. O bölgeler seslerin karşılarında yazan organlardır.

Mmmmm       Sinüsler
Nnnnnnn       Kulaklar
Eemmm         Gözler
Lmmmm       Burun
Paaamm        Mide
Ka Ga Gha     Boğaz
Yaa Yu Yi       Ağız
Haa                Diyafram
Mam              Cinsel organ
Maaa              Kalp
Sssss             Akciğerler ve kalın bağırsak
Şşşşşş           Karaciğer ve ince bağırsak
Voooo            Böbrekler ve mesane

Aynı şekilde çakraların kök mantralarını kullanarak da aynı çalışmayı uygulayabiliriz.

Gözle göremediğimiz enerjik bedenimizde 72 bin adet enerji kanalı, sayısız enerji girdabı bulunur. Sushumna ana enerji kanalı olarak kabul edilir ve kuyruk sokumumuzdan başımızın tepesine kadar yükselir. Enerji girdaplarından 7 tanesi ana enerji merkezi olarak kabul edilir ve yine kuyruk sokumumuzdan başımızın tepesine kadar yükselir. Aşağıda bu ana enerji kanalını, çakraları ve bulundukları yerleri görebilirsiniz.

Daha fazla oku: Tanrı’nın parmak izi: Fraktallar

Mantraların gizemi ve anlamları

Burnumuzdan aldığımız nefes ana enerji kanalı Sushumna’dan geçer ve çakralara çalışmaları için gerekli olan enerjiyi taşır. Çakralar da 72 bin adet enerji kanalına, sahip olduğu enerjiyi dağıtır.

Şimdi aynı uygulamayı bir de çakraların bulunduğu yerlere odaklanarak gerçekleştirelim.

Aşağıda çakraların kök mantralarını bulabilirsiniz. Nefes verme boyunca bu heceleri çıkardığınızda seslerin titreştirdiği bölgeler çakraları işaret edecektir.

Muladhara Çakra- Lam
Svadisthana Çakra- Vam
Manipura  Çakra- Ram
Anahata Çakra- Yam
Vishudda Çakra- Ham
Ajna Çakra- Om
Sahasrara Çakra- Sessizlik, boşluk, derin meditasyon hali. (Bazı kaynaklar Sahasrara Çakra’nın kök mantrasının da Om olduğunu söylerken, bazı kaynaklar onun denge halinin tüm çalışmalarımızın bir sonucu olarak evrenin sunduğu bir hediye olduğu görüşünü savunur; yani sırf ona özel bir çalışma yapılamaz denir.)

Kısacası; mantraların Türkçe karşılığını kullandığımızda doğru titreşimi, hedef bölgeye yönlendiremiyor sadece iyi bir niyette bulunmuş oluyoruz.

Mantraların gizemi ve anlamları

Tüm bu titreşimin iyileştirici etkisi konusu, evrendeki her şeyin enerji olduğu ve her enerjinin bir titreşime sahip olduğu düşüncesinin uzantısıdır. Zaten günümüzde bilim de aynı şeyi vurgulamaktadır. Eğer her bir parçamız doğru titreşimle titreşiyorsa o zaman fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklıyız diyebiliyoruz. Titreşim dengesiz, az ya da fazlaysa o zaman sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlıyor. Doğru titreşimin ölçüsü de sağlıklı bir bedenin ya da organın yaydığı titreşimin frekansıdır. Bu frekans ölçülebilirdir.

Konuyu biraz daha eşelediğimizde Vedik dönemde bir adım daha ileri gidilerek kanser, şizofreni, şeker hastalığı, sarılık gibi bazı özel hastalıklar için mantra keşfi yapıldığı gerçeği ile karşılaşıyoruz. Çok ilginç değil mi? Yani hastalık ortaya çıktıktan sonra bile onu iyileştirecek olan mantrayı bulmuş, uygulamış ve sonuç almışlar. Günümüzde dünyanın bazı yerlerinde mantra uygulaması hâlâ bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Ses titreşimlerini gözle görebiliyor olsaydık neye benzerlerdi hiç düşündünüz mü? Aşağıya bazı ses titreşimlerinin görüntülerini ve çakraların sembollerini bırakıyorum. Yorum sizin.

Size çok kullanılan mantraların anlamları ile ilgili bir liste hazırlamaya çalıştım. ”Sh”lerin ”Ş” şeklinde okunması dışında yazıldıkları gibi okunuyorlar. Mantraların içinde eğer bir Tanrı ismi ile karşılaşıyorsanız bu doğanın bir gücünü ya da manevi bir konuyu temsil etmektedir. Zaten Tanrılar da isimlerini oradan alırlar. Tanrı isimlerinin her hecesi, tıpkı her kelimenin her hecesi gibi farklı bir anlam taşır. ”Neden ben başkalarının tanrılarına dua ediyorum?” diye düşünmenize gerek yok. Buradaki hassas konu bir Tanrı’ya dua etmeniz değil, hecelerin yaydığı titreşim frekansının içine girmenizdir.

Mantraların anlamlarını tam olarak bilebilmemiz için iyi derecede Sanskrit dili grameri bilmemiz gerekiyor. Yukarıda da ifade ettiğim gibi her hece birden fazla anlam taşırken, hecelerin bir araya getirdiği her kelime de birden fazla anlam taşımaktadır. Yani, mantranın en derin anlamını incelemek istediğimizde mantraların üzerinde hece hece hatta belki de ses ses çalışmalıyız -ki her hecenin ne kadar derin anlamlara sahip olduğunu anlamaya çalışırken bazı noktalarda çok zorlandım. Bu yüzden mantraların en kaba ve en kısa kabul edilen anlamlarını aktarmaya çalıştım. Bazılarını çok uzun diye eledim. Tüm mantraları bir araya getirmek oldukça zor. Dediğim gibi, bu konu kocaman bir okyanus…

Mantraların gizemi ve anlamları

İçlerinden bir mantrayı seçme sebebiniz tamamen size aittir. İster hepsini deneyip hangisinde kendinizi daha iyi hissettiğinize bakın, isterseniz hangisinde daha çok duygulandığınıza. Dilerseniz en kısa olandan başlayın ya da anlamı size en yakın hissettirenle. Yüksek sesle de söyleyebilirsiniz, içinizden de tekrar edebilirsiniz. Seçim sizin. Ama ne olursa olsun mantranızı kimseye söylemeyin. O size özel olsun. Denir ki en güçlü mantra, sizde saklı olandır.

Om:
Aslında Aum harflerinin birleşimidir. Evrenin doğal titreşim sesidir. Denir ki tüm sesler kesilse evrende sadece Aum sesi duyulurmuş. Uyanıklığın, farkındalığın, yüksek bilincin mantrasıdır.

Om Shaantih Shaantih Shaantih:
Shaantih barış, huzur ya da içsel barış demek.

Om Mani Padme Hum:
Saflık, aydınlanma, bilgelik, birlik ve bütünlük.

Sat Nam:
Hakikat benim.

Ong Namo Guru Dev Namo:
Her olana boyun eğiyorum. Her şeyi olduğu gibi kabul ediyorum. İçimdeki kutsal bilgeliğe boyun eğiyorum. Her şey benim hayrıma.

Ra Ma Da Sa Sa Sei So Hang:
Güneş, ay, yeryüzü, sonsuzluk; sonsuzluktan benim payıma düşen ne varsa her şeyi olduğu gibi kabul ediyorum ya da sonsuzluktan bana gelen ne varsa onunla bütünleşiyorum.

Aham Prema:
Ben kutsal sevgiyim. İlahi huzurum.

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu:
Dünyadaki herkes mutlu ve huzurlu olsun; ben de düşüncelerim, kelimelerim ve eylemlerimle buna katkıda bulunayım.

Ham Sah:
Saflığı ve farkındalığı temsil eden beyaz kuğu anlamına gelir.

So Ham:
Ben O’yum.

Om Vajrapani Hum:
Aydınlanmış aklın enerjisini, nefretten arınmış dönüşümü ifade eder.

Namo Amita Bha:
Bilgeliğin sonsuz ışığına saygı ve hayranlık anlamına gelir.

Sabbe Satta Sukhi Hontu:
Herkes huzurlu ve her şey yolunda.

Sat Cit Ananda:
Mutlak gerçeklik, hakikat, tüm varoluşun bütünlüğü.

Om Gam Ganapataye Namaha:
Ganapataye, Tanrı Ganesha’nın isimlerinden biridir. Ganesha fizik bedenimizle ilgili ihtiyaçlarımızı yani Mulahadra Çakra ile ilgili konuları temsil eder. Tanrı Ganesha’ya saygı ve selam anlamına gelir.

Om Shri Shanaishvaraya Svaha:
Satürn gezegeninin ruhunu yöneten Shani’ye saygı ve selam anlamına gelir. Satürn öğrendiğimiz derslerin gezegenidir ve karma ile ilgilidir.

Om Shrim Shriyei Namaha:
Bu evreni oluşturan yaratıcı berekete saygı ve selam anlamına gelir.

Om Nama Shivaya:
Tanrı Shiva içgörüyü, sezginin gücünü ve bilgeliği temsil eder; Ajna Çakra ile ilgili konularla ilgilidir. Tanrı Shiva’ya saygı ve selam anlamlarına gelir.

Om Shrim Maha Lakshmiye Svaha:
Tanrı Lakshmi bolluk, bereket ve rafahı temsil eder. Tanrı Lakshmi’ye saygı ve selam anlamına gelir.

Om Sharavana Bhavaya Namaha:
Kutsal ordunun lideri olan Shiva’nın büyük oğluna selam ve saygı anlamına gelir. Shiva’nın büyük oğlu şansı temsil eder.

Om Shri Dhanvantre Namaha:
Tanrı Dhanvantre sağlığı ve iyileşmeyi temsil eder. Tanrı Dhanvantre’ye selam ve saygı anlamına gelir.

Om Ram Ramaya Svaha ya da Om Ram Ramaya Namaha:
Bedenimizde var olan eril enerjiyi yani Güneş’in enerjisini uyandırmayı, harekete geçmek ve dışa dönük olmakla ilgili yönümüzü ifade eder.

Om Dam Durgayei Namaha:
Tanrıça Durga acıları gideren ya da engelleri ortadan kaldıran gücü temsil eder. Tanrıça Durga’ya selam ve saygı anlamlarına gelir.

Om Eim Sarasvatyei Svaha:
Sanatsal, içe dönük ve yaratıcı yönümüzü ortaya çıkaran dişil, yani ay enerjisine seslenişi ifade eder.

Om Namo Bhagavate Vasudevaya:
Tekrarlayan ölüm ve reankarnasyon döngüsünden çıkarak Moksha’ya yani kurtuluşa ulaşmayı başka bir dilde ruhun tekamüle ermesini ifade eder.

Om Gum Shreem Maha Lakshmiyei Namaha:
Engeller kalksın, bolluk ve bereket gelsin, aydınlığın ışığı parlayarak büyüsün.

Sarveshaam Svastir Bhavatu
Sarveshaam Shantir Bhavatu
Sarveshaam Purnam Bhavatu
Sarveshaam Maṇgalam Bhavatu
Om Shaanti Shaanti Shaanti:

Herkes mutlu olsun
Herkes huzurlu olsun
Herkes tam olsun
Herkes şanslı olsun

Mangalam Bhagavan Vishnuh
Mangalam Garunadhvajah
Mangalam Pundari Kakshah
Mangalaya Tano Harih:

Tanrı Vishnu’ya, O’nun aracısı ve bayrağında taşıdığı resimdeki Garuda’ya, gözleri lotus çiçekleri gibi ışıldayana ve O’nun tezahürüne şükür, hayır ve kutsama anlamlarını taşır.

Om Bhu, Om Bhuvaha, Om Swaha
Om Maha, Om Janaha, Om Tapaha, Om Satyam
Om Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonaha Prachodayat:

Muladhara çakra, svadisthana çakra, manipura çakra, anahata çakra, vishudda çakra, ajna çakra ve sahasrara çakra; yüce amacımıza ulaşmak için insan algısının ötesindeki, her şeyin ışık saçtığı gerçek alemdeki varlığımızı aydınlatmak için yardım istiyoruz; ben sonsuzluğun, ölümsüzlüğün ve kutsal varoluşun bir parçasıyım; varlığım, hissettiklerim, yaptıklarım onun bir parçasıdır.

Om Trayambakam Yajamahe, Sugandhim Pushti Vardhanam,
Urvarukmiv Bandhanat, Mrityurmokshaya Mamratat:

Sonsuz huzur ve mutluluk haline yaklaşabilmek için iki gözümün ardındaki üçüncü gözüme odaklanıyorum. Bu fani dünyada ölümsüzlük mümkün değil ama ömrümü daha uzun ve huzurlu geçirebilirim.

Om Asato Maa Sad Gamaya
Tamaso Maa Jyotir Gamaya
Mrtyor Maa Amrtam Gamaya
Om Shaanti Shaanti Shaanti:

Bizi gerçek olmayandan gerçekliğe
Bizi karanlıktan,cehaletten aydınlığa,bilgeliğe
Bizi ölüm korkusundan ölümsüzlüğe taşı.

Om Sahanaa Vavatu
Sahanau Bhunaktu
Sahaviryam Karavaavahai
Tejasvi Naavadhitamastu
Maa Vidvishaavahai
Om Shaanti Shaanti Shaanti:

Birlikte yaptığımız her şeyin sonucuna ulaşmasına izin ver. Birlikte ektiğimiz tohumların meyvelerini almamıza izin ver. Aramızda düşmanlık olmasın. Dostluk, birlik, bütünlük ve huzur bozulmasın.

Namaste. (İçimdeki ışık içindeki ışığı selamlar.)