Sıfır parayla gezmek biraz zor olabilir.

Gerçekçi olalım! Yurtdışına çıkmak istiyorsak önce pasaport için mecbur para ayırmamız gerek. Vizesiz ülkelere gitmek tercihimiz olabilir. Vize isteyen bir yeri de çok görmek istiyorsak bunun için de kenara para ayırmamız gerek. Totalde bakınca çok uçuk fiyatlar değil yani biraz diş sıkma ile ulaşılabilecek sayılar. Tamam, bunları hallettik. Sıfır para ile gezmek zor olabilir dedik ama çok paraya ihtiyaç var demedik. Seyahat ederken en büyük sorunlardan biri konaklama ve gıda. Bir insanın en temel ihtiyaçlarının ikisi. Hep şunu tecrübe ettim. Cebimde param olmasa da bir şekilde barınıp, bir şekilde karnımı her zaman doyuruyorum.

Kendi yöntemlerimi ve diğer alternatif tavsiyeleri içeren bu yazı, seyahat ederken parasız ve ucuz konaklamanın yollarına ışık tutuyor. Sizin de öneriniz varsa lütfen bizlerle paylaşın.

Tamamen parasız yöntemler

1- Kamp

Seyahat ederken en eğlenceli yöntem bana göre kamp yapmak. Hele doğanın göbeğindeyseniz güne huzurlu bir başlangıç yapıyorsunuz. Ayrıca her sabah güzel manzaralara uyanmak çok tatlı bir his.

Ücretli kamp yerlerini güvenlik ve konfor açısından tercih edebilirsiniz ama az para ile seyahat etmek istiyorsanız ücretsiz şekilde kamp atabileceğiniz yerleri gözünüze kestirmek gerek. Ücretli kamping alanlarının bazıları çok uygun fiyatlara olurken bazıları otel fiyatında da olabiliyor; lokasyona göre fiyatlar değişebiliyor.

Ücretsiz yerlerde kamp yapmayı tercih ediyorum. Kendi konforumu yaratabilirim. Başka şeylere çok ihtiyaç duymuyorum. Her yere kamp atmaya bazen izin vermeyebiliyorlar. Alternatifiniz yoksa sizi biri gelip, kaldırana kadar şansınızı deneyebilirsiniz. En azından geceyi geçirirsiniz ve sabah toparlanırsınız. Bunun dışında yörenin resmi kurumuna gidip zor durumda olduğunuzu ve geceyi geçirmek istediğiniz noktayı söyleyerek izin alabilirsiniz. İznik Gölü‘nde konaklamadan önce, şehirde geceye kaldığımızda zabıtayı aramıştık ve şehir içindeki parkta sabahlayabileceğimizi ve erken saatte çadırımızı toplamamız gerektiğini söylemişti. Biz yine de bir yol bulup, İznik Gölü’ne devam etme kararı aldık. Lakin zabıtalar her zaman iyi niyetli olmayabiliyor da.

Camp in My Garden sitesi üzerinden ise bahçesinde kamp yapmanıza izin veren kişileri bulabilirsiniz. Daha çok Avrupa ülkesinden ilanlar bulunuyor. Üzücü ki sitenin Facebook sayfasına baktığımda en sonuncu ileti 2014’te kalmış. Fikir çok güzel, keşke aktif olabilseydi!

Daha fazla oku: Bilal’e anlatır gibi: Kamp nasıl yapılır? 101

Seyahat ederken parasız ve ucuz konaklamanın yolları

2- Güvenli yerlerde sabahlayın

Paranız yok ya da konaklamaya para harcamak istemiyorsunuz ama gidecek yer de bulamadınız. İnsanın başına her şey gelebilir. Uyku tulumunuz yanınızdaysa (seyahatte her zaman taşımayı tercih ediyorum ben) otogarlarda, havaalanlarında ya da güvenli bulduğunuz ve izin alabildiğiniz mekânlarda (Her ne kadar haz etmesem de yurtdışındaki bazı McDonalds gibi yerler bazen sabahlamaya izin verebiliyormuş) sabahlayabilirsiniz.

3- Couchsurfing

Kendi evim varken birçok misafiri bu site aracılığı ile ağırladım. Yeni insanlarla tanışıp, kültürleri hakkında bir şeyler öğrenmek ve yurtdışına çıkmayanlar için dil pratiği yapmak adına çok iyi bir sistem. Couchsurfing üzerinde bir profil oluşturuyorsunuz. Hangi tarihlerde, hangi şehirde konaklamanız gerekiyorsa ilan açıyorsunuz. Bu ilana geri dönüş yapanlar olabilir ya da o tarihlerde evinde misafir edebileceklerin listesinden kendiniz de ev sahiplerine (host) doğrudan ulaşabilirsiniz.

Profilinizi eksiksiz doldurduğunuza dikkat edin. Kişiler ilk etapta sizin profilinizi inceleyerek adım atacaktır. İlk izlenim önemli. Boş profile kim neden güvensin? Seyahat ettikçe ve insanlarla tanıştıkça profiliniz için size yorum yazmasını rica edin ki zaten herkes söylemeden karşılıklı yazıyor. Referanslar çok önemli. Pozitif yapılmış bol referans sizi kabul etmelerini hızlandıracaktır. Ayrıca dört farklı adım ile profilinizi doğruladığınız takdirde Couchsurfing profilinizin yanına güvenilir olduğunuza dair bir tik işareti ekliyor.

4- Facebook grupları

Birçok yerden insan tanımanın avantajı böyle zamanlarda ortaya çıkabiliyor. Öncelikle Facebook profil hesabım üzerinde bir ileti oluşturarak arkadaşlarımdan ya da onların tanıdıklarından yardım istiyorum. Misafir edebilecek kişilere yönlendiriyorlar ya da kendileri evlerini açıyor. Bunun dışında Facebook üzerinde, Couchsurfing mantığı ile oluşturulmuş birkaç grup var. Buralara üye olarak ilan verebilir veya siz de gezginleri misafir edebilirsiniz. CouchRail kullandığım gruplardan biri. Buradan ulaştığınız kişilerin referanslarını kontrol ederek güvenli olup olmadığına bakabilirsiniz. Aynı şekilde sizin de güvenli olup olmadığınızı referanslarınızdan anlayacaklardır. İlk aşamada Facebook üzerinden yardım edecek kişi bulabildiğim için çoğunlukla diğer seçeneklere gerek kalmıyor.

5- Gönüllü ol

Sadece gönüllü çalışarak dünyayı gezen birçok insan var. Ekolojik çiftliklerden tutun da sıradan bir eve kadar birçok yerde gönüllü çalışarak hem yeme hem de barınma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Türkiye’deki ekolojik yerleşkelerde de gönüllü çalışarak seyahat etme imkânınız var. Ekolojik çiftliklerde kalarak aynı zamanda çok güzel deneyimler elde edebilir, birçok yeni şey öğrenebilirsiniz. WWOOF gibi internet siteleri aracılığı ile dünyadaki ekolojik çiftliklere ulaşabilirsiniz. Ne yazık ki WWOOF’a üye olmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ücret tutarı ülkeden ülkeye değişebildiği için en fazla 72 dolar ve 56 euro diye not düşmüşler. Ayrıca bildiğiniz çiftliklerin internet siteleri veya Facebook sayfaları üzerinden de doğrudan ulaşıp gönüllü olmak istediğinizi iletebilirsiniz. Bu şekilde siteye üye parasını da diğer harcamalarınıza ekleyebilirsiniz. Unutmadan büyük oluşumların belirli prensipleri olabilir, iletişime geçmeden önce internet sitelerinde gönüllülük hakkındaki başvuru sürecini bulmaya çalışın.

Bunun dışında Work Away ve HelpX gibi internet siteleri üzerinden de çeşitli işler bularak barınma ve gıdanızı ücretsiz çözebilirsiniz. Sitedeki işleri her zaman görüntüleyebiliyorsunuz ama iletişim bilgilerine ulaşabilmeniz için yıllık bir ücret ödemeniz gerekiyor. Work Away sitesinde premium üyelik tek kişi için bu 29 euro, çift iseniz 39 euro. HelpX sitesine premium üyelik ise 20 euro. Work Away üzerinden çok çeşitli gönüllü işler bulabilirsiniz. Bahçe yardımından barmenliğe, hayvan bakıcılığından hostelde çalışmaya kadar skalası geniş olabilir. Bunun gibi çok fazla çeşitli internet sitesi mevcut ama en çok tercih edilen ve bana göre en kullanışlı bu ikisi geliyor. Aldıkları ücretler de diğer sitelere göre daha insani.

Daha fazla oku: Karma Kitchen: Bu restoranda para ödemenize gerek yok

Seyahat ederken parasız ve ucuz konaklamanın yolları

6- Evini değiştir

İlk duyunca insanın kulağına ilginç geliyor. Ülkemizde pek alışık olmadığımız bir yöntem. Kate Winslet ve Jude Law’ın başrollerinde oynadığı The Holiday (2006) filminde de bir internet sitesi üzerinden evlerini değiştirerek daha önce görmedikleri bir yerde tatil yapmaya karar veren iki insanı anlatıyor.

Home Base Hols ve Home Exchange siteleri üzerinden tatil süreniz boyunca evinizi takas da edebilirsiniz ama bir aşağıda bahsedeceim madde özellikle parasız gezmeye çalışan biz gezginler için daha uygun duruyor.

7- Başkasının evine göz kulak ol

Ev sahibi tatile gidiyor ama aynı zamanda hayvan çocuğuna, bitkilerine, evine göz kulak olunmasını da istiyor. Mind My House ve Trusted Housesitters internet siteleri üzerinden böyle bir alternatifi deneyebilirsiniz. Böylelikle hem konaklamayı hem gıdayı ücretsiz şekilde çözersiniz.

8- Hospitality Club

Couchsurfing ile aynı mantıkta çalışan bir başka platform. Hospitality Club üzerinden bir profil oluşturarak ücretsiz bir şekilde bu ağa katılabilirsiniz. Ama burası da ne yazık ki artık pek aktif değil. Facebook grup iletileri bile çok eski tarihlerde kalmış.

9- Servas

Couchsurfing benzeri bir diğer oluşuma da Servas‘ı ekleyebiliriz. Kültürler arası barış ve hoşgörüyü ön plana çıkaran ve kâr amacı gütmeyen bu STK, gezginlere yurtdışına çıktıklarında kalacak ücretsiz yer sağlıyor. Yalnız buraya üye olmak bir hayli zor. Online başvuru yetmiyormuş ve görüşmecileri varmış. Bu açıdan güvenli bir oluşum diyebiliriz ama süreç biraz daha uzun. Türkiye’de de oluşumları var ama aktif değiller gibi. Facebook üzerindeki en son paylaşım 2016’a ait. Farklı bir konseptle yola çıkılmış ama pek işlevsel gibi gelmedi bana. Güvenli olması açısından tercih edilebilir belki. Üyelik aidatı var denmiş ama EkşiSözlük‘te bu yöntemi deneyen biri de üyelik aidatı olmadığını, yurtdışına çıkacağınız zaman sizin servas üyesi olduğunuzu belirten bir tanıtım mektubu için ödediğiniz ufak bir meblağ olduğunu belirtmiş..

10- Warm Showers

“Araban in bisiklete bin” diye boşuna demiyorlar. Bisikletin ekolojik olmasının yanında böyle tatlı avantajları da olabiliyor. Mesela; Ankara CerModern açık hava film gösterilerine bisikletle gelenlere indirim sağlıyor. Warm Showers ise bisikletçilerin Couchsurfing oluşumu. Konsept aynı!

Seyahat ederken parasız ve ucuz konaklamanın yolları

Ucuz yöntemler

11- Hostel & Guesthost & Pansiyon

Gezginler için en ucuz konaklama yöntemlerinden biri de bunlar. Kalabalık oda içerisinde dünyanın birçok yerinden gezginle birlikte geceyi geçiriyorsunuz. Fiyatları çok düşük olabiliyor. Yeni insanlarla kaynaşma olanağı sağlarken özel eşyalarınıza dikkat etmeniz de gerekebilir, her zaman tedbirli olmakta fayda var. Hostellerdeki dolabınız için asma kilit verilir ama kendi asma kilidinizi kullanmanız daha iyi bir tedbir olabilir. Bir de, bu tarz yerlerde (oteller, hosteller vesaire) hafta içi konaklayınca ve buralara erken rezervasyon yaptırınca ücret daha da düşüyor.  Ayrıca hafta içi gideceğiniz zaman son dakika rezervasyonları ile de çok düşük fiyatları yakalayabilirsiniz.

12- Airnbnb

Gerçi buna ucuz demek ne kadar doğru olur bilmiyorum, ilanların fiyatları yüksek olabiliyor ama kalabalık grupla bir şehre seyahat ediyorsanız göz atmakta fayda var. Belki uygun fiyatlı bir ev bulabilirsiniz ve arkadaş sayısına bölünce normal bir konaklama fiyatına denk gelebilir. Ne de olsa bakmak parayla değil!

İnsanlar kendi evlerini burada sergileyerek kiraya veriyor ve para kazanıyorlar. Çeşit çeşit tüm dünyadan ilanlar var. Tanıdığım birkaç arkadaşımın bu sistemle para kazandığını biliyorum. Oluşum profesyonel fotoğrafçı bile göndererek evinizin en güzel şekilde sergilenmesine olanak sağlıyor. İlan fotoğrafları magazin dergisinden fırlamış gibi güzel.

Ek olarak Couchsurfing’in artık tercih edilmediği AirBnb‘nin daha çok tercih edildiğine dair bazı diyaloglara internet üzerinde rastladım.

Umarım yöntemler işinize yarar. O an yapacak hiçbir şey yoksa herhangi bir yere gidip durumunuzu çekinmeden anlatsanız bile yeni kapılar açılabilir. Ne zaman nereden ne çıkacağı belli olmaz. Çekinmeyin. Bir gece, bir köyde yolda kaldığımızda köy kahvesi kahvede sabahlayabileceğimizi bile söyledi. Hatta hiç tanımadığımız ve bir yerden iletişime geçmediğimiz insanlar kendi evlerini bile açmışlardı. Her zaman bir şekilde yol bulunuyor. Kötülükler uzak dursun güzellikler bizimle olsun hep!