Şeffaf Güneş Panelleri, pencereleri yeşil enerji toplayıcılarına dönüştürecek

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, tamamen Şeffaf Güneş Panelleri geliştirdi. -Araya giriyorum: Haber aslında eski ama konusunu eski de olsa paylaşmaya değer buldum- Bu, mimarlıktaki sayısız uygulamaların yanı sıra mobil elektronikler, otomotiv endüstrisi, evlerimizdeki pencereler, dükkânlardaki vitrinler gibi diğer pek çok yerde kullanılabilecek bir ilerleme. Böyle bir cihaz yaratma denemeleri daha önce de yapıldı ancak sonuçlar düşük verimlilik ve düşük malzeme kalitesi ile asla yeterli olmuyordu.
Şimdiye kadar bu tip projelerin sonuçlarında ortaya çıkan paneller kısmen saydam veya biraz renkliydi. Yeni ürünler ise tamamen şeffaf elde edilebildi. Bu sayede ışık olduğu gibi geçebiliyor. Güneş panellerinin, absorbe edilen fotonları elektronlara dönüştürerek enerji üretmesinden dolayı şeffaf denilebilmesi için bu fotonların tamamen maddenin içerisinden geçmesi gerekiyor. İşte tamamen şeffaf olan yeni panelleri elde etmek için Michigan Eyalet Üniversitesi araştırma ekibi, Parlak Solar Yoğunlaştırıcı (TLSC) denilen organik molekülleri tasarladılar. Yoğunlaştırıcı ışık geçirgenliğini etkilemeden güneş enerjisini toplayabiliyor. Teknoloji, kızılötesi ve ultraviyole ışık gibi insan gözüyle görünmeyen ışığın dalga boylarını emen organik moleküller kullanıyor.
Yakalanan ışık, ince fotovoltaik güneş pilleri şeritleri yardımıyla elektriğe dönüştürüldüğü panelin konturuna taşınıyor. Dikey ayak izi genellikle çatı katından daha büyük olduğundan binaların cepheleri bu gelişme ile en iyi şekilde yararlanacaktır. Özellikle cam kuleler için idealler!
Bu şekilde Şeffaf Güneş Panellerinin Güneş hasadı, mimari tasarımı değiştirmeden daha verimli ve estetik bir hale geliyor. Daha güzeli, bu teknoloji eski binalara da kolayca uygulanabiliyor.
Şeffaf Güneş Panelleri, çatılardaki panellerden daha fazla elektrik üretebilir. Şimdilik verimleri düşük olsa da çatıya göre toplam yüzey alanları kat kat fazla. Güneş ışınlarının dikey yüzeylere eğimli gelmesinden kaynaklanan düşük verimlilik problemini misliyle telafi ediyor. Ayrıca çatıya takılan versiyonlarından daha kolay ölçeklenebiliyor. Yani seri üretime geçildiğinde kat kat ucuz olacak. (1)
Ekip, yüzde 1 olan enerji üretme verimliliğini arttırmak için çalışıyor. Yüzde 5’in ötesinde bir verime ulaşmaya çalışıyorlar. Araştırmacılar TLSC teknolojilerinin endüstriyel alanlardan daha çok ilk etapta kişisel kullanıcı cihazlarına ve el araçlarına uygulanabileceğini düşünüyor. Daha önce belirtildiği gibi gelişmeler işe yararsa uygulamalar sayısız olacaktır.
(1) khosann.com/pencereye-takilan-saydam-gunes-panelleri
Kaynak: Arch2o