Volkan Ermiş, beş yıldır kırsalda yaşıyor. Orman, tarla, bahçe ve benzeri şeylerle ilgileniyor. Toplayıcılık, kendine yeterlilik ve basit yaşam konularıyla bol bol haşır neşir. Sırt çantasını alıp, bisikleti ile epeyce yol tepmiş. Volkan, pelit unu nasıl yapılır bizimle paylaşıyor:
“Eski zamanlarda birçok yerli halkın temel gıdası olan pelit unu, benim için toplayıcılık yetilerimi geliştirmenin yanında başka alanlarda da heyecan verici bir konu. Son iki yıldır ara sıra yaptığım okumalar ve araştırmalar geçtiğimiz sonbahar eyleme dönüşüp meyvesini verdi. Toplayıcılık hali, yabanla bağlantıda olmak, şifalı ve yabani gıdayı diyetime sokmak aklıma ilk gelen motivasyon kaynaklarım.
Tanen ve fitik asit içermesi nedeniyle besin değeri yüksek olan bu gıdayı doğrudan tüketemiyoruz. Bu maddeler acı bir tadın yanısıra sindirimi düşürücü etkiye de sahipler. Farklı yöntemlerle pelitleri yenilebilir hale getirmek mümkün, soğuk su yöntemi benim için en uygun olanı. Dünya üzerinde yüzlerce tür meşe ağacı varmış. Bu türlerin herbiri farklı oranlarda da olsa tanen ve fitik asit içerdiğinden işlenerek yenmeleri gerekiyor.
Dikkat edilecek unsurlar
Toplama esnasında dikkat edilecek unsurlar var. Uygun palamutları toplamak iyi pelit unu için ilk kural. Palamutlar Güneş’te yeterince kurutulduktan sonra onları kırarak pelitleri ayıklamak kolay oluyor. Sonrasında pelitlerin mümkün oldukça ince şekilde öğütülmesi gerekiyor. İyi bir el değirmenim olmadığından ben mutfak robotuyla öğüttüm. Öğütülen pelitler bir kaba alındıktan sonra üzeri kaplanacak şekilde su ekleniyor. Günde bir defa (sabah ve aksam olmak üzere iki defa da olabilir) bu su süzülerek yeni su ekleniyor. Ortalama bir hafta kadar bu işleme devam etmek yeterli oluyor. Emin olmak için tadına bakabilirsiniz: tatsız olmalı, acı bir tat ya da ağzı buran bir etkisi olmamalı.
Bu aşamalardan sonra pelit unu hemen kullanılabilir. Saklanmak isteniyorsa elde ettiğimiz un Güneş’te iyice kurutulmalı. Pelit unundan ekmek, kek, kurabiye, lapa ve benzeri şeyler yapılabilir. Bana göre oldukça lezzetli. Lezzetten öte tükettiğim gıdayla bu kadar yakın temas kurmak, bir hikâye yaratmak benim için çok değerli.”
Volkan’a her türlü konu hakkında Twitter hesabından ulaşabilirsiniz.
Toplanan un olmaya uygun pelitleri birkaç gün Güneş’te kurutun.
Güneş’te dış kabukları kuruyan pelitleri kırmak daha kolay oluyor.
Kırılıp dış kabuğu ayıklanan pelitler öğütülmeye hazır! Pelitlrin üstündeki kahverengi ince kabuğu ayırmakla uğraşmaya gerek yok.
Pelitleri el değirmeninde ya da güçlü bir mutfak robotunda olabildiğince ince öğütün.
Öğütülmüş pelitleri suda bekletin.
Ortalama bir hafta boyunca günde bir kez suyunu değiştirin.
Yaklaşık 24 saatin onunda su koyu kahverengi bir renge gelecek. Bu suyu süzüp, yeniden su ekleyin.
Bu kesitte, yukarıdan aşağıya sırasıyla, tanen içeren su, ince öğütülmüş pelit ve görece kalın öğütülmüş pelit…
Ortalama bir hafta sonunda süzülen pelitler tekrar Güneş’te kurumaları için bekletiliyor.
Kuru olarak saklanmaya hazır pelit unu.
Pelit unundan hazırlanmış ekmek hamuru.
Pelit unundan ekmek…
Beyni etkisi nedir