Laktik asit nedir, vegan mıdır?

Laktik asit terimindeki süt anlamına gelen “lak” öneki birçok insanın kafasını karıştırabiliyor. Bu da, insanların laktik asidin sütten türetildiğini düşünmelerine yol açıyor. Yani sadece sütten değil sebze kaynaklarından da elde edilebiliyor. Eğer bir ürünün içindekiler bölümünde laktik asit yazıyorsa okumaya devam edebilirsiniz çünkü o ürün vegan olabilir.
Laktik asit, gıdalar fermente olduğunda doğal olarak oluşan bir asittir. Lahana turtşusu gibi salamura sebzeler keskin lezzetlerini laktik asitten alırlar. Maya ekmeği, fermente soya ürünleri, bira ve şarapta da bulunabilir. Hatta bazı gıda şirketleri, ürünlerinin lezzetini ve tazeliğini arttırmak için laktik asidi bir katkı maddesi olarak bile kullanabiliyorlar. Bununla birlikte fermente süt ürünlerinde de bulunuyor.
Laktik asit 18’inci yüzyılda Carl Wilhelm Scheele adlı İsveçli bir kimyager tarafından ekşi süt içine keşfedildi. O dönemler ticari olarak büyük ölçüde ekişimiş sütten elde edildi. Bu yüzden de süt asidi denildi. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laksik aside dönüştürülür.
Hem süt hem de bitkisel ürünlerden elde edilebilir. Peki, yiyeceklerimizdeki laktik asidin nereden geldiğini nasıl anlayacağız?
Mısır nişastası ve pancar şekeri, laktik asit üretmek için en yaygın kullanılan bazlardan ikisidir. Dünyadaki laktik asidin büyük çoğunluğu hayvansal ürünlerden değil bitkisel ürünlerden yapılıyor çünkü şeker gibi bitkisel ürünler hayvansal kökenli ürünlerden çok daha ucuzdur ve fermantasyon sürecinde bozulmaya daha az eğilimlidirler. Eğer emin değilseniz, söz konusu şirketle iletişime geçerek ve laktik asitlerini nereden elde ettiklerini sorabilirsiniz.
Ayrıca laktoz ile karıştırılmamalıdır. Laktoz, sütte bulunan doğal olarak oluşan bir şekerdir. Süt ürünleri dışında hiçbir yerde bulunmaz.
Başlık Fotoğrafı: Brooke Lark/Unsplash