Robotic Technology Inc. (RTI) ve Cyclone Power Technologies Inc. tarafından geliştirilen robotik taşıt projesi, EATR (Energetically Autonomous Tactical Robot), akıllara birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Robot, ABD ordusu için DARPA askeri projelerinin bir parçası olarak 2003-2009 yılları arasında geliştiriliyor fakat 2015 itibari ile artık EATR projesi durduruluyor.

Aynı zamanda robot aşırı dayanıklılık gerektiren uzun vadeli işler için de tasarlanmış. Ancak yoğun iş gerektiren ünitelere malzeme desteği sağlayabildiği veya sadece ünite paketlerini taşıyabildiği de belirtilmiş. Ayrıca keşif ve gözetim yaparak hedef belirlemeleri veya kazada/savaşta ölenleri çıkartmaları için de tasarlanmış.

Tabii o dönem “savaşta cesetleri yiyen robot” başlıkları ile gündeme düşüyor. Birçok komple teorisinin gündeme düşmesinin arından Faz 1 motor tasarımcıları, robotun ölüleri yemeyeceğini vurgulamış. Bunun yerine küçük bitki bazlı ürünlere odaklanacağını söyleyerek insanları rahatlatmaya çalışmışlar. Cyclone ve RTI, robotun kesinlikle vejetaryen olduğuna yemin bile etmiş. (Oh, yemin etti, içimiz rahatladı!). Ayrıca cesetlerin yok edilmesi Cenevre Sözleşmeleri tarafından yasaklandığını da hatırlatmak gerekiyor.

Nisan 2009 itibariyle RTI, 68,04 kilogram (150 pound) biyoyakıt bitki örtüsünün araca 100 mil (160,9344 kilometre) sürecek kadar enerji sağlayabileceğini tahmin ediyordu. Projenin ikinci aşaması olarak motor, hangi malzemelerin yakıta dönüştürülmesi için uygun (yenilebilir) olduğunu tespit etmeli, bu malzemeleri konumlandırmalı ve daha sona yutmalıdır. Temel olarak makine kendi başına yemek yemeyi öğrenebiliyor. Teorik olarak süresiz bir şeklde çalışabiliyor.

Bu robotu üreten şirketlerden birinin CEO’su olan Harry Schoell, panik dolu bilim dünyasının ceset yiyen robotlarla ilgili söylentileri başladıktan sonra şu açıklamaları yapmış: “Halkın fütüristik robotlarla ilgili endişesini tamamen anlıyoruz ancak bu bizim görevimiz değil.”

Robotlar ile ilgili haberlere hayranlık ve endişe ile bakıyorum. Okuduğum her makaleden sonra kafamdaki deli soruların peşine çeşitli komple teorileri gelmiyor değil. Çok güzel amaçlarla da kullanılabilir olan bu üretimlerin üreticilerine pek güvenemiyorum. Dünyayı robotların ele geçireceğini düşünmekten ziyade hayatımızın içine ne kadar çok fazla girebilecekleri düşüncesini taşıyorum. Yani sonucunu kestiremiyorum. Alışkın olmadığımızın bir değişimin belirsizliği belki de. Yıllar öncesindeki insanlar da belki bilgisayarlar için böyle düşünüyordu.

Sizin robotlarla ilgili düşünceleriniz nedir?

Kaynak: Wikipedia, We are the Mighty