Kaktüs suyundan biyoçözünür plastik

Artık plastiklere alternatif olarak önümüze sık ık farklı çözümler geliyor. Bunlar gerçekten sevindirici haberler. Bireyler olarak seçimlerimize her ne kadar dikkat etsek de, bu, kendimizle tutarlı ve başkalarına örnek olmaktan ileri gidemiyor. Bununla birlikte köklü ve büyük çözümlere de ihtiyacımız var. Bu noktada çeşitli bilim insanları devreye giriyor. Bunlardan biri de Sandra Pascoe Ortiz. Meksikalı bu araştırmacı, kaktüs suyundan biyoçözünür plastik yapmanın yolunu buldu.
BBC’nin People Fixing the World isimli programında, kaktüs yapraklarının suyundan oluşan bu yeni plastik alternatifin hızla biyolojik olarak çözünebildiğinden ve geleneksel plastikler gibi ham petrolün gerekmediğinden bahsediyor. Toksik değil ve biyolojik olarak çözünebiliyor. Gıda ve diğer ürünleri paketlemenin daha az zararlı bir yolu gibi gözüküyor. Ne dersiniz?
Daha fazla oku: Okyanuslardaki plastikleri yiyen ve onları suya çeviren bakteri geliştirdiler
Yeni alternatif plastikler toprakta bir ay boyunca kaldıktan sonra bozulmaya başlıyor. Suda da birkaç gün içinde parçalanıyor.
Atamajac Vadisi Üniversitesi’nde görev yapan Sandra Pascoe Ortiz, “Kullandığımız tüm materyaller hem insanlar hem de hayvanlar tarafından yutulabilir. Herhangi bir zararı da olmaz” diyor.
Daha fazla oku: Pestalotiopsis microspora – Plastik yiyen mantar
Şu anda üretim süreci büyük ölçüde Ortiz’in laboratuvarı ile sınırlı. Bununla birlikte Ortiz, operasyonunun arttırılması ve endüstriyel bir tesise taşınması durumunda, sürecin geleneksel plastikle rekabet edebilecek kadar hızlandırılabileceğini ifade ediyor.
Halkın günlük gıdalarından biri olan dikenli armut kaktüsünden yaptığı bu alternatifin süreci ise düşünüldüğü gibi çok zor da değil. Kaktüsün yaprağı kesiliyor, soyuluyor, su çıkartılıyor, bir beherde soğutuluyor, toksik olmayan bir formül ekleniyor, yaprak haline getirilip kurumaya bırakılıyor.