Her canlının yavrusu hepimize çok tatlı geliyor. Onları gördüğümüzde, içimizdeki duygusallık kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. Birçoğumuz bebek hayvanlara (aslında sorsak tüm canlılara) kasten zarar vermez veya onları asla incitmez.

Ancak gıda seçimlerimiz söz konusu olduğunda (aslında sadece gıda sektörü değil, tüm sektörde yetişkin, bebek tüm hayvanlar için), çoğumuz, bebek hayvanlara en korkunç şeyleri yapıp, tabağımıza getirilmesi için diğer insanlara para veriyoruz.

İşte et, süt ve yumurta üretimi için bebek hayvanlara yapılan korkunç şeylerden birkaçının örneği:

1. Balta ile erkek buzağıların kafalarından öldürülmesi

Balta ile erkek buzağıların kafalarından öldürülmesi

Süt endüstrisinde birçok çiftçi, kafalarına çekiç veya balta ile vurarak erkek buzağılarından kurtulmaya karar verir çünkü dişi buzağıların aksine, erkek buzağılar süt üretemez. Bazı süt çiftlikleri erkek buzağılarını doğar doğmaz öldürebiliyor.

2. Civcivleri ve ördek yavrularını canlı canlı öğütme

Civcivleri ve ördek yavrularını canlı canlı öğütme

Yumurta endüstrisinde, yumurta üretemeyecekleri için sadece bir günlük olan erkek civcivler öğütücüye atılır. Erkek ve dişi civcivi ayırt etmek için bir metot uyguluyorlar. Erkeklerde, tüylerini daha koyu sarı gösteren genetiği değiştirilmiş bir cinsi tercih ediyorlar.

Kaz ciğeri endüstrisinde, dişi ördekler doğduktan sonra elektrikli kıyma makinesine canlı canlı atılıyor. Sadece erkek ördek yavruları, dişilere göre çok daha hızlı kilo aldıkları için tutuluyor ve büyütülüyor. Aynı katliam zayıf ve deforme olmuş civcivlere veya eti için yetiştirilen yavru hindilere de yapılıyor.

Et endüstrisinde, hızlı büyümesi için genetiği değiştirilen bir cins kullanılıyor. Bundan dolayı birçok yavru kuş farklı deformasyonlara sahip olabiliyor.

Daha fazla oku: Tavuk yememek için 10 neden

3. Domuz yavrularının testisleri anestezi olmadan sökülüyor

Yaban domuzu kokusu sağlam erkekler tarafından üretilen hormonlarla ile ilişkilidir. Bu nedenle, ABD’de eti için yetiştirilen erkek domuzların yavrularının yaklaşık yüzde 100’ü kısırlaştırılıyor.

Ancak zorunlu olmayan ülkelerde bile domuz yavruları hâlâ hadım ediliyor ve bu yüzden bu kokuyu geliştiremiyorlar. Herhangi bir ağrı kesici veya anestezi yapılmadan bebeklerin testisleri yırtılıp, kesiliyor.

Ne yazık ki yavru domuzlar bu acı işleme maruz kalan tek hayvan değil. Kuzuların ve bebek ineklerin de testisleri ağrı kesici olmadan kesiliyor.

4. Yavru kuşların gagalarının yakılması

Yavru kuşların gagalarının yakılması

Bu işlem de herhangi bir ağrı kesici veya anestezi olmadan yapılıyor. Hem yumurta hem de et endüstrisindeki kuşlar, kendi türlerinden bin kişiyle birlikte kulübelerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu tür stresli durumlarda, kuşlar kendini yaralayabiliyor, diğerlerini gagalamaya başlayabiliyor. Bu yüzden endüstridekiler yaralanma sayısını azaltmak için yavru kuşların gagalarını kesiyor.

Gaga kesme olayı son derece acı veren bir süreçtir çünkü gaga çok hassas bir bölgedir. Ağrı reseptörleri, kan damaları ve sinir uçları ile doludur. Buna rağmen, “kafessiz” ve “serbest alanlı” etiketi olanlar da dahil olmak üzere çoğu yumurta çiftliği gagaları kesilen piliçleri satın alıyor.

5. Bebeklerin annelerinden kaçırılması

Bebeklerin annelerinden kaçırılması

Süt endüstrisinde, ister dişi olsun ister erkek olsun bebek inek doğduktan kısa bir süre sonra prosedür gereği annelerinden uzaklaştırılıyor. Böylece bebeklerin ihtiyacı olan sütü endüstridekiler alıyor.

İneklerin süt üretebilmeleri için hamile olması gerekiyor. Tıpkı insanlar gibi inekler de dokuz ay boyunca bebeklerini taşıyor. Ancak bebek inekler, doğumdan kısa bir süre sonra annelerinden uzaklaştırılıyor. Dişi buzağılar anneleri ile aynı kaderi paylaşmaya zorlanırken erkek buzağılar etleri için kısa bir süre sonra öldürülüyor. Keçi ve koyunlarda da bu travmatik durumlar ne yazık ki yaşanıyor.

6. Yavru kuşlar anneleri olmadan büyümeye zorlanıyor

Bebek hayvanlara yapılan korkunç 7 şey
Yavru kuşlar anneleri olmadan büyümeye zorlanıyor

Gıda endüstrisindeki tüm kuşlar annelerini asla görmüyor veya bir yuvanın sıcaklığını hissedemiyorlar. Bunun yerine, inkübatör denen makinelerde kuluçkaya yatırılıyorlar ve sıcak tutulması için ısı lambaları kullanılıyor.

Yumurtadan çıktıklarında yavrular annelerini arayıp duruyorlar. Korunma ve rehberlik için anne şefkatine ihtiyaç duyuyorlar. Annelerini takip etmek ve yanında olmak istiyorlar. Anne figürü olmadan büyümeye zorlanan kuşlarda çok fazla stres ve endişe oluşuyor.

7. Domuz yavrularının kafaları betona çarpılıyor

Domuz yavrularının kafaları betona çarpılıyor

Et endüstrisinde istenmeyen domuz yavrularını öldürmek için betona çarparak öldürülüyor. Hasta veya canlı olmayan bebek domuzları, arka ayaklarından tutulup, kafaları betona çarpılıyor. Bu, genellikle yavaş bir ölüme yol açan kafa travmasına neden oluyor. Hemen ölmeyen domuzlar acı çekmeye devam ediyorlar ve hatta bazıları nöbet geçiriyor.

Daha fazla oku: Bugün vegan olmak için 7 önemli neden

Kaynak: Kinder World