Filtre kahve atıklarından biyodizel yakıt ürettiler
2017 yılında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi ekibi, filtre kahve atıklarını kafelerden toplayarak biyodizel yakıt üretti.
2017 yılında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi ekibi, filtre kahve atıklarını kafelerden toplayarak biyodizel yakıt üretti.
“Bu güzel çalışmalar hep yurtdışında mı yapılıyor” diye siz de soruyor musunuz? Ben bazen soruyorum. Bu sefer sormakla kalmadım ve biraz araştırma yaptım. Karşıma 2017 tarihli bir haberde yer alan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi ekibi çıktı. Öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan bu ekip, filtre kahve atıklarından biyodizel yakıt üretmişler.
Kahve atıklarını toplamak için Kayseri’deki kafelerle iletişime geçen ekip bu yol ile haftada 5 kilogramlık kahve atığı elde etmeye başlamış. Bir yılın ardından ise 500 kilogramlık kahve atığını toparlayabilmişler.
Yurtdışına olan bağımlılığı azaltmak için projeye başladıklarını belirten Projenin başkanlığını yapan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulazız I.A. Mohamed Atabanı yapım sürecini şöyle anlattı:
“Kahve atıklarını içerdiği sudan arıtmak için fırınlarda 100-105 santigrat derecede ayrıştırdık. Suyundan ayrıştırılan kurumuş kahve atıklarını yağ çıkarma ünitesine aldık. Atığın içindeki yağ burada çözeltiyle beraber alındı. Bu işlem sonucunda kahve atık yağı elde edildi. Sonra atık yağı reaktörde bazı kimyasallarla birleştirilerek biyodizel elde edildi. Biyodizel karakterize edildikten ve dünya standartlarına uyup uymadığı tespit edildikten sonra içten yanmalı motorlarda test edildi. Yağı aldıktan sonra geri kalan atıktan da biyogaz üretimi için işlem gerçekleştirildi. En son aşamada kalan atık ise azot bakımından zengin olduğu için gübre olarak kullanıldı.”
Eğer gerekli yerlerle anlaşmalar sağlanabilirse, Kayseri’de lokal olarak uygulanacak proje ile ilk aşamada kentin yakıt ihtiyacının yüzde 20’si üretilen biyodizel ile karşılanabileceğinin de altını çiziyor.
Daha sonraki yılda, bu 7 kişilik ekip, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği tarafından her yıl düzenlenen APEC-ACABT YES Challange yarışmasında Türkiye’yi temsil ettiler. 17 katılımcı arasından finale kalan 8 ülke içindeydiler.
Filtre kahve atıklarından biyodizel yakıt üretme fikri kahve ile yapabileceğimiz tek alternatif değil. Berlin’de yaşayan Julian Lecher, kahve telvelerini yeniden kullanabilir bardaklara dönüştürüyor. Plastiklere alternatif için çok güzel fikir değil mi? “Hımmm, bardağımda kahve tadı var!” Ayrıca yeniden kullanılabilir ve biyoçözünür olan Airx kahve maskesi, koronavirüs salgını sırasında oluşan maske atığı problemine cevap olmayı hedefliyor.
Anlayacağınız kahve birçok farklı şekilde değerlendirilebiliyor.