Yurttaş olarak belki de en büyük eksikliklerimizden biri haklarımızı, nereye başvuracağımızı, nasıl yol izleyeceğimizi bilmememiz. Ülkemizde de ne yazık ki ekoloji kıyımlar hiç azalmadığı için ekoloji temelli bir bilgi edinme merkezi, doğru yolda ilerleyebilmemiz adına şarttı. Bu yoldan çıkarak Türkiye’de bir ilk gerçekleşti ve Ekolojik Haklar Merkezi sonunda açıldı!

Ekolojik Haklar Merkezi, ekoloji temelli sorunların ortaya çıkmadan önlenmesi ve ortaya çıkan sorunların giderilmesi için temel yurttaşlık haklarının kullanılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz günlerde çalışmalarına start verdi. Yurttaşların bilgi edinme, dilekçe, çevresel ve kentsel karar alma süreçlerine katılım haklarını etkin kullanmalarını sağlamayı hedefliyor.

Peki, sistem nasıl işliyor?

0 850 885 1356 destek hattını arayarak sorularınızı iletebilirsiniz. Yahut internet siteleri üzerinde yer alan canlı destek paneli üzerinden de ulaşabilirsiniz. Ekolojik Haklar Merkezi’nin sitesinde yer alan bilgiye göre; “sözlü” veya “yazılı” başvurularınıza “yazılı” olarak yanıt alabilirsiniz. Bununla birlikte size 3 iş günü içinde dönüş yapacaklar.

Siteyi açtınız veya telefon numarasını aradınız. Peki, sorunuz hangi çerçeveler içinde olmalı? İlk olarak kamu idarelerinin yerine getirmesi gereken işlerle alakalı sorular olmamasına özen gösterin. Sorunuzun ekoloji tabanlı olması gerekiyor. Doğru soruya emin olmadan önce Ekolojik Haklar Merkezi’nde yer alan örnek soruları inceleyin. Üç ana kategori altında sıraladıkları örnek soruları inceleyerek, kafanızda nasıl soru sormanız gerektiğini şekillendirin. İşte bunlardan birer örnek:

Başvuru Hakkı: Belediyeye dilekçe verdim, ne zaman yanıt gelir? Dilekçemi verdim, şimdi ne olacak? Dilekçeme yetkili biz değiliz yanıtı verildi, ne yapmalıyım?
Bilgi Edinme Hakkı: Bilgi edinme yolu ile Bakanlığın kent meydanı projesi görüşünü öğrenebilir miyim?
Katılma Hakkı: Mahallemizdeki AVM’nin ÇED süreci hakkında nereden bilgi edinebilirim ?

Ekolojik Haklar Merkezi, doğru çözümler için sizi doğru kurumlara yönlendirecektir. Tüm bunlarla birlikte Ekolojik Haklar Merkezi, kendisinin avukatlık hizmeti sunmadığının da altını çizerek bu konuyla ilgili ortaya çıkabilecek karışıklıkların da önüne geçmeye çalışıyor. Başvurucunun kendi haklarını kendi başına aktif olarak kullanması gerekir.

Ekoloji Haklar Merkezi Facebook sayfası, Instagram Sayfası veya Twitter sayfasını takibe alarak da gelişmeleri ve soruları takip edebilirsiniz. Ayrıca internet sitelerine bakmayı unutmayın!