Vegan sporcu Kuntel Joisher Everest Dağı’na tırmanmayı başararak veganların çoğu zorlu şeyi yapamayacağı algısının bir kez daha yıkılmasını sağladı ve bu dağa tırmanan ilk vegan sporcu olarak tarihe geçti.

Deneyimli dağcı ve Avustralyalı Maria Strydom, veganların her şeyi başarabileceğini göstermek amacıyla Everest tırmanışını gerçekleştireceğinin duyurusunu yapmıştı fakat 34 yaşındaki kadın ve kocası Robert Grobel zirveye ulaşamadan önce hayatını tırmanış sırasında kaybetmişti.

Everest Dağı, vegan olsun olmasın her zaman birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Son on yılın verilerine göre, Everest Dağı’nda 275 ölüm gerçekleşti (1). Bu ölümlerin çoğu saygı ile anılırken Strydom ile ilgili yer alan haber kaynakları onun veganlığını istismar etti. Ölümü ile et tüketmemesi arasında bir bağlantı olması gerektiğini (!) yazdılar. Çünkü et yemezseniz iyi bir tırmanışçı, iyi bir atlet, iyi bir sporcu vesaire olamazsınız. Ops! Böyle düşünenlerin hatalı olduğunu hatırlatmakta fayda var: Venüs Williams, Scott Jurek, Kara Lang, Patrick Baboumian gibi başarılı sporcu isimler aynı zamanda veganlar (2).

Kuntel Joisher (3) isimli sporcu da, kendini adamış bir vegan olarak Everest Dağı’nın zirvesine 19 Mayıs 2016 tarihinde tırmandı. Ne yazık ki haber sitelerinde Joisher’in başarı öyküsü çok fazla yer almadı. Belki de bu, bitkiye dayalı beslenmeye ve veganlığa karşı büyüyen savunma ve saldırı toplumunun nedenidir. Et tüketiminin çevreye ve sağlığa olan olumsuz etkileri üzerine yayınlanan çalışmalar ve raporların (4) bulunmasına rağmen et saplantısını değiştirmenin gerektiğini kabul etmek istemiyor birçok insan. Veganlık konusunda geçerken şunu da hatırlatmak gerekiyor: Veganlık her şeyden önce hayvan sömürüsüne ortak olmamaktır. Elbette et tüketiminin gezegene büyük olumsuz etkisi de adım atmak için bir nedendir fakat hissedebilir her canlının yaşam hakkının en önemli neden olduğunu unutmamak gerekiyor.

Everest Dağı’na tırmanmayı başaran ilk vegan sporcu Kuntel Joisher
Kuntel Joisher

Veganlığı seçerek birçok hayvanın sömürülmesine ve öldürülmesine bireysel olarak engel olacağınız gibi gezegene karşı sorumluluklarınıza da yerine getirmeye adım atmış olacaksınız. Karbon salımı nedenlerinin başını et sektörü çekiyor. Bugün, et sektöründe kullanılan hayvanlar için yeni tarla alanları açılıyor. Afrika’da birçok insan temiz suya erişemiyorken su kaynakları yine hayvancılık için kullanılıyor. Bu tarım ürünleri ve su, insanları beslemek için kullanılabilir. Tek bir gezegenimizin olduğunu ve birlikte nefes aldığımızı unutmayalım.

Önemsiz gibi gözüken bir değişikliğin nelere etki ettiğinin farkına varın. Değişim birey ile başlar. Her gün yeni bir insan daha iyi bir dünya için bu gücün farkına vararak veganlığı seçiyor. Kafanızdaki sorular için önyargıları bir kenara bırakın ve lütfen araştırın.

(1) en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_died_climbing_Mount_Everest
(2) onegreenplanet.org/natural-health/vegan-athletes-that-prove-you-dont-need-meat-to-compete/
(3) facebook.com/KuntalJoisherPhotography/
(4) onegreenplanet.org/news/un-issues-report-urging-worlds-governments-to-cut-meat-consumption/
(5) onegreenplanet.org/natural-health/eating-meat-bacon-and-cancer/

Kaynak: onegreenplanet.org/news/vegan-successfully-climbed-mount-everest
27 Mayıs 2016, Gaia Dergi