Denver, psikedelik mantarların yasallaşması için oy kullandı

Denver, sihirli mantar olarak da bilinen psikedelik psilosibin’i içeren mantarları yasallaştıran ilk ABD şehri olacak.
21 yaş ve üstü insanların, psilosibin mantarlarının kişisel kullanımına ve bulundurulmasına ilişkin oylama sonucu 89 bin 320 evet ile çoğunluk aldı. Bu girişim “düzenlemenin etkilerini değerlendirmek ve raporlamak için psilosibin mantar politikasını inceleme panelini” oluşturuyor. Yani eyalet ve federal yasalarınca yine yasadışı kalıyor. Psilosibin mantarlarının dağıtımı ve satışına karşı yasallaşmıyor veya yaptırımın önceliğini azaltmıyor. Bunların tümü hâlâ polis tarafından takip edilebilir.
Yasallaşmasını isteyen avukatlar, kanun uygulayıcılarının kullandığı gücün daha az şiddet içeren şeylere dönüşeceğini savunuyorlar. Psilosibinin güvenli, bağımlılık yapmadığını veya bağımlıklık yapmamaya yakın olduğunu iddia ediyorlar. Ayrıca artan sayıdaki kanıtları gösterek, psilosibinin depresyondan ansiyetiyeye ve bağımlılığa kadar değişen hastalıklara terapötik faydaları olduğunu öne sürüyorlar.
Karşı taraf ise yasallaşmasının daha fazla uyuşturucu kullanımına yol açabileceğini dile getiriyor. Özellikle Denver’da yasallaşmasının kentin “uyuşturucu dostu bir şehir” olarak ününü sürdürebileceğinden endişe duyuyorlar. Eleştirmenler psilosibinin bazı risklere sahip olduğuna da dikkat çekiyor. Uzmanlar, psikolojik olarak zarar verebilecek kazaların ve travmatik deneyimlerin (özellikle akıl hastalığına yatkın kişiler arasında) olabileceğini söylüyorlar.
Portekiz bu konudaki potansiyel kanıtlardan biri sayılabilir. Bütün uyuşturucuların yasallaşmasının ardından, Değişen Uyuşturucu Yasası Derneği’nin (Transform Drug Policy Foundation) 2014 tarihli raporuna göre, uyuşturucuya bağlı ölümlerde bir azalma; geçen yıl ve geçen ay bildirilen uyuşturucu kullanımında da düşüş görüldü. Ancak, yaşam boyu uyuştucu kullanımında bir artış olduğu ve 2007’den sonraki zamanda gençler arasında kullanımın arttığı da görüldü.
Portekiz aynı zamanda uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerin tedavileri ile ilgili özel komisyonları da kabul etti. Komisyonların başarısı henüz tam olarak değerlendirilmemesine rağmen, yasallaşması kullanımı arttırsa bile, komisyonlar ve tedaviye daha fazla erişimin, birçok insanı uyuşturucu kullanımından uzaklaştırması da mümkündür.
Yine de, tek başına yasallaşması faydalı olabilir. Liberal Cato Enstitsü’nden Gleen Greenwald tarafından 2009 yılında yazılan rapor, yasallaşması, insanların bağımlılıkları için yardım aradıklarında “tutuklanma korkusundan” kurtardığı sonucuna vardı.
Bununla birlikte, psilosibinin yasallaşmasının ABD, Coloradı veya Denver’da ne gibi etkileri olacağı henüz bilinmiyor. Bu tür öncü oylamalar, Denver veya Colorado için yeni değil. 2012’de, Colorado ve Washingon eyaleti, kenevir kullanımını yasallaştıran ilk iki lokasyondu.
Kaynak: Vox
Bu yazı tamamıyla açıklama, bilgilendirme amacıyla orijinal kaynağından çevrilerek hazırlanmıştır. Yazarın ve sitenin hiçbir suretle teşvik etme, özendirme amacı yoktur. Uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak, tehlikeli ve kanunen yasaktır. Kesinlikle tüketilmemesini tavsiye ediyoruz.