Türkiye için sanat, gittikçe solan bir çiçeğe benzese de onu yaşatmaya çalışan oluşumlar her zaman varlığını sürdürecektir. Ne iyi ki varlar! Her zaman da olacaklar… Bunlardan birine de festivallerden tanıdığımız Killa Hands Art Collective örnek gösterebiliriz. Biz onları psychedelic etkinliklerden tanısak da aslında onlar çok daha geniş bir oluşuma ev sahipliği yapıyorlar. O halde detayları merak edenler aşağıdaki röportajı okumalılar.

Killa Hands Art Collective’den bahseder misiniz? Nasıl bir araya geldiniz? 

Killa Hands aslında kendi kendini var eden bir sanat kolektifi diyebiliriz. Çevremizdeki arkadaşlarımıza şöyle bir bakıldığında hemen hepsinin üretim odaklı bir yaşamı tercih ettiğini görebiliyoruz. Kimisi resim çizerken kimisi müzikle ya da seramikle ilgili üretimlerde bulunuyor. Yoga, healing gibi konularda eğitmen olan, akrobasi, jonglörlük yapan arkadaşlarımız da var. Biz de hemen hepsi birbirini tanıyan bu dostları sıkça bir araya getirip, sergilerde, festivallerde ya da indoor etkinlikler işlerini sergilemek, sanat alıcısıyla buluşturmak, bu yolla sanatsever ile sanatçı arasında bir köprü olmak istedik.

Türkiye’de sanata destek bulmak zor. Özellikle genç sanatçıların temsil edilmek ve kendini tanıtmak için şirketleşmiş galerilerden ve kendi çevrelerinden başka alabilecekleri yol bulunmadığından dolayı; biz de sanatçılar olarak, sanatçılara destek olmak istedik. Kimi zaman dağın tepesinde sergi açıp, kimi zaman şehirde etkinlikler düzenledik. Hepimizin yapılan işlerin bir kısmında emeği geçti, bir bütün olarak çalışarak kolektif ruhunu ortaya koyduğumuz işler çıkardık. Aldığımız geri dönüşler de bizi memnun etti. Biz de bu şekilde, topluluğumuzu sürdürülebilir hale getirmeyi hedefledik ve zamanla da bunu başarabildik diyebiliriz.

“Büyük bir aileyiz”

Killa Hands Arts Collective: "Kimi zaman dağın tepesinde sergi açıp, kimi zaman şehirde etkinlikler düzenledik"

Hangi sanatçılar aileniz içinde? 

Şu anda resmi bir liste mevcut değil. Beraber çalıştığımız, kolektifte tam zamanlı yer almayan ya da başka gruplar içerisinde mevcut üyeliği bulunan sanatçılarımız var. Biz de etkinlik düzenleyen başka organizatör arkadaşlarımızla, başka kolektifler ile beraber işbirliği halindeyiz. Bizim sanatçılarımızın eserleri başka sergilerde, festivallerde yer alabiliyor, zira amacımız da sanatçının ve eserlerinin tanınması. Yani kendi kolektifimizden daha büyükçe bir aileyiz diyebiliriz.

Varmak istediğiniz hedef nedir? Neleri amaçlıyorsunuz? 

Hali hazırda araştırmaya devam ettiğimiz bir atölyeye ihtiyacımız var. Burayı hem sanatçıların eserlerini görüp alabileceğiniz bir galeri olarak kurmak, hem de ihtiyacı olanlara atölye imkânı sunmak istiyoruz. Aynı zamanda ziyaretçilerin de ilgi alanları doğrultusunda paylaşımlar yapabileceği, ortak çalışmalar çıkarabileceği, içerisinde resim, heykel, seramik, jonglörlük, ebru atölyesi, müzik stüdyosu ve tiyatro için prova alanı bulunduran bir merkez haline gelebilmesini hedefliyoruz.

Bunun dışında, üyelerimizin eserlerini evlerindeki tozlu raflarından çıkarıp, rengarenk sergilerde yer almasına imkân sağlıyoruz. Kendi çalışmalarını satmaya, sergilemeye çalışırken, sanat üretmeye zamanı kalmayan arkadaşlarımıza çözüm yolu olmayı hedefliyoruz. Bir galeriye gidildiğinde yaşanan acımasız bürokrasinin aksine, sıcak bir bağ kurarak üyelerimizle beraberce seçtiğimiz resimlerin bakımını, taşınmasını, sergilenmesini, satılmasını ve depolanmasını yani sorumluluğunu alıyoruz. Yaratmaya çalıştığımız sanatçımızın sanatını icra etmek dışında aklında bir şey kalmayacağı bir rahatlık sağlamak. Ürettiklerinin ona bir fayda sağlayıp sağlamayacağının kaygısını yaşamadan güvenle bir sonraki eserine atılabilmesine imkan vermek.

Işıl Zeynep Demir

“Daha geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz”

İlerleyen zamanlarda sanat festivallerine imza atmak, belediyeler ile anlaşıp daha büyük ve halka açık sergiler kurabilmek, insanlara sanat sevgisini ve gerekliliğini daha çok aşılayabilmek gibi amaçlarımız var. Türkiye’de güzel örneklerine az rastladığımız bu kavramları daha geniş kitlelere aktarabilmek istiyoruz.

Neler yapıyorsunuz, projeleriniz hangi sanat dallarını kapsıyor? Farklı disiplinlerdeki çalışmaları da kabul ediyor musunuz?

Evet, pek çok disiplinden eser ve üretim kabul ediyoruz. Resim, dijital ve analog müzik, jonglörlük, yoga, ebru, mandala çizimi, tiyatro, akrobasi ve hatta artistik buz pateni bile mevcut olan geniş bir yelpazeyi barındırıyoruz. Gelecek zamanlarda bambaşka disiplinlerden arkadaşlarımızın birleştiği etkinlikler görmeye hazır olun.

Eserleriniz sadece psychedelic işlerden mi oluşuyor?

Psychedelic denince, tam olarak sanatsal bir tarz ifade edilmiş olmuyor aslında. Eğer renklerin canlılaşması ve abstrakt paternlerin oluşumu anlamında bakarsak birçok resimde benzer görsel ifadeler görebilirsiniz, eğer aydınlanma, bilinçlenme anlamında bakıyorsak, bazı sanatçılarımızın eserlerinde kendi yaşadıkları yolu, hikâyelerini anlattığını hissedebilirsiniz ama çalışmalarımızın tümü psychedelic eserlerden oluşuyor denilemez. Müzik için bakarsak psychedelic müziğin yanı sıra başka türlerden DJ performanslı partiler ve enstrümanlı konserler de verdiğimiz oluyor.

Magic of the Chaos’un düzenlediği Cosmic Jungle partisinde Killa Hands olarak işleriniz sergilenecek. Ekibinizden kimler katılacak sergiye? Ankara’da daha önce bir etkinlikte yer almış mıydınız?

Ankara’da daha önce bir etkinlikte bulunmadık, bu etkinlik Magic of the Chaos ekibiyle birlikte ilk etkinliğimiz olacak aynı zamanda. Ekibimizden Kaynak yer alacak Cosmic Jungle’ın sergisinde.

“Kosova’da bir parti ve etkinlik düzenleyeceğiz”

Yakın zamandaki başka projeleriniz neler?

Ortaklaşa çalıştığımız Magic of the Chaos ekibi gibi başka gruplarla çalışmalarımız olacak bu aralık ayında. Yeni senenin başlamasıyla beraber kendi organize ettiğimiz etkinlikleride Facebook üzerinden Killa Hands Arts Collective sayfasından takip edebilirsiniz. Kosova’da tanıdığımız arkadaşlarımızla da orada bir parti, sergi düzenleyeceğiz ve böylece yavaş yavaş etkinliklerimizi yurtdışına taşımış olacağız.

Oluşuma katılmak isteyen olursa nasıl bir yol izlemeli?

Üye olmak isteyen arkadaşlar Facebook sayfamıza girdikleri takdirde, takip etmeleri gereken adımları hemen bulabilirler. Yeni üyeleri dahil ederken çalışmalarında küratörlüğünü yaptığımız özgünlük ve duygu aktarımı gibi özelliklerin bulunması ve sanatçıyla olan iletişimimizin kolay kurulabilmesine önem gösteriyoruz.

Sanatseverler sizi nerelerden takip edebilirler?

Facebook üzerinden; Killa Hands Arts Collective ve Killa Hand Gallery sayfalarından, Instagram’da Killa Hands Arts Collective hesabından takip edebilir. Yakın zamanda Killa Hands ismiyle kendi sitemizi açmış olacağız, son gelişmeleri haberleri gelecek etkinlikleri takip edebileceğiniz gibi orada da eserlerin ve ürünlerin dijital galerisi bulunacak ayrıca etkinlik biletlerinin ve eserlerin satın alımı mümkün olacak.