Brezilya’da üç ay içinde 500 milyon arı öldü

Arıların bu ekosistem için ne kadar önemli olduğu konusundaki haberleri son zamanlarda sık sık duyar olduk. Bununla birlikte 9gag‘da yayınlanan bir habere göre ne yazık ki Brezilya’da sadece üç ay içinde 500 milyon arı öldü. Tahmin edersiniz ki böcek ilacının başlıca ölüm nedeni olduğu araştırmacılar tarafından ortaya konuldu.
Arılar gerçekten çok ciddi bir konumda yer alıyor çünkü arıların ortadan kaybolması halinde dünyanın besin kaynakları ciddi oranda azalak. Birleşmiş Millet Gıda ve Tarım Örgütü‘nin (FAO) raporuna göre; dünyadaki mahsullerin yaklaşık yüzde 75’i arılar tarafından tozlaşmaya bağlı.
Brezilya’daki Rio Grande do Sul Arıcılık Derneği Başkan Yardımcımsı Aldo Machado, Bloomberg’e şöyle açıklama yaptı: “Sağlıklı arılar, ölen arıları kovanlardan temizlemeye başlar başlamaz sağlıklı arılara da zehir bulaştı ve toplu halde ölmeye başladılar.”
Yapılan araştırmalar, Avrupa’da yasaklı olan Neonikotinoidler (1) ve Fibronil (2) içeren pestisitlerin varlığını gösteriyor. Bu pestisistlerin Brezilya’daki çoğu arıyı öldürdüğünü düşüyorlar.
Avrupa Birliği’nde yasaklı kimyasal maddeyi içeren 193 yabani ot öldürücü ve böcek ilacı Brezilya’da ne yazık ki tescil edildi ve böylelikle dünyadaki en büyük pestisit alıcısı oldu.
Koloni çöküşü sendromu, 2006’dan beri ABD arı popülasyonunu etkiliyor. Nedir bu sendrom mu diyorsunuz? Bir kolonideki işçi arıların çoğunluğu ortadan kaybolduğunda ve geride kalan olgunlaşmamış arılara bakmak için bir kraliçe, bol miktarda yiyecek ve birkaç bakıcı arı bıraktığında ortaya çıkan olguya deniyor.
(1) Neonikotinoidler, nikotine kimyasal olarak benzer bir nöro-aktif insektisitler sınıfıdır. 1980’lerde Shell ve 1990’larda Bayer, gelişmeleri üzerinde çalışmaya başladı.
(2) Fipronil, fenilpirazol kimyasal ailesine ait geniş spektrumlu bir insektisittir. Fipronil, GABA kapılı klorür kanallarını ve glutamat kapılı klorür kanallarını bloke ederek böcek merkezi sinir sistemini bozar. Bu, kirlenmiş böceklerin sinir ve kaslarının hipereksitasyonuna neden olur.
Kapak Fotoğrafı: Krzysztof Niewolny/Unsplash