Şu sıra kendi kendine yeterlilik konusunda yeni şeyler denemeye çalışıyoruz. Mesela; bahçeciliğe yeni başlayanlar balkonlarında toprakla haşır neşir olmaya çoktan başladı. O zaman neden evde yağmur suyu toplama işine de girişmeyelim ki?

Eğer bunu başarabilirsek hem nereden geldiğini bildiğimiz bir su kaynağına erişmiş hem de ev bütçemizi biraz olsun rahatlatmış oluruz. Düşünsenize her binanın kendi yağmur toplama sistemi olsa ne güzel olur değil mi? Nihayetinde “su haktır” ama sistem temel ihtiyacımız olan suyu bile paketleyip bize satabiliyor. Bizler yine de kendi yağmur suyu toplama sistemimizi yaşadığımız yere kurabiliriz. Yağmur suyu toplama, biriktirme ve geri kullanımı aslında aslında çok komplike bir işlem değil.

Topladığımız suyu bitkilerin sulanması veya tuvalet gibi birçok amaç için kullanabiliriz. Araştırmalara göre; yağmur sularının ev ve ev işleri için de kullanılabileceğini gösteriyor. Yağmur suyunda yıkanmış çamaşırlar ile içme suyunda yıkanmış çamaşırlar arasında bakteriyolojik açıdan hiçbir farklılığın olmadığını söylüyorlar. Bununla birlikte yağmur suyu, içme suyu için güvenli değil. Bu su ile duş ve banyo yapmamak da fayda var. İçme suyu olarak kullanmak istiyorsanız ayrıca bir arıtma sistemi kurmanız gerekiyor.

Yağmur suyu hasadı ile tasarruf firmalar

New York Dünya Ticaret Merkezi, Almanya Marburg Tenis Kortu, Frankfurt Havaalanı B Terminali gibi bazı yapılar yağmur suyu toplama sistemleri ile su tasarrufu sağlıyorlar. Ülkemizde de Siemens Türkiye, Ankara Eser Holding Genel Müdürlüğü Binası, Sabancı Nanodam Teknoloji Merkezi örnek olarak verilebilir.

Peki, yağmur suyu toplama çözümleri nelerdir? Öncelikle yağmur suyu varilindeki suyun kirlenmesini ve kokmasını önlememiz gerekiyor. Bunun için Rain Water Solutions firmasından Mike Ruck, beş basit adımı içeren bir öneri sunuyor.

Evde yağmur suyu toplama yöntemi için işte gereken beş adım:

Yağmur suyu toplama deyince aklımıza ilk etapta çatılar geliyor. Evet, çatıdan akan yağmur suyu, bir su toplama varilinde depolanıyor. Yaprak gibi maddeleri filtreleyen bir parçası da oluyor. İster çatıdan alın ister doğrudan toplayın yağmur hasadı yapmak için bu beş adımı uygulamanızda fayda var.

Yağmur suyu toplama 101
  1. Yağmur toplama haznesinin koyu renk olduğundan emin olun. Neden? Çünkü açık renkli yağmur varili Güneş’in morötesi ışınlarına izin verir. Bu da suyun içinde yosun oluşmasına ve çürümüş yumurta kokusunun alınmasına neden olur. Açık renk varilleri boyayabilirsiniz.
  2. Sineklerin suya girmesini ve üremesini önlemek için girişi sineklikle kapatın.
  3. Çıkarılabilir kapaklı yağmur varili seçin. Düzenli bir şekilde varilin içini temizlemenizi bu adım kolaylaştıracaktır. Yılda bir kez yapılan basit basım yosunların oluşumunu önleyecektir.
  4. Yağmur haznesinin taşma durumları için yeterli ağza sahip olduğundan emin olun.
  5. Yağmur varilinin mümkün olan, en altına yakın bir noktaya bir çıkış yerleştirin.

Yağmur varilini, sulamak istediğiniz bitkilere kolay erişimi olan bir yere ve dengeli bir taban yüzeyine yerleştirmek hayat kurtarıcı olacaktır. Eğer eviniz deprem bölgesindeyse varilin evin yanına konulması öneriliyor. Varilinizin soğuk havaya maruz kalacağını da düşünüyorsanız sisteminizin donmasını engelleyen ısıtma kablolarını kullanabilirsiniz. Böylece kışın da yağmur suyu hasadı işine devam edebilirsiniz. Ayrıca yaban hayatının içinde yaşıyorsanız su toplama varilinizi hayvanların girmelerini engelleyecek bir şekilde konumlandırmanızda fayda var.

Yağmur suyu toplama 101

Yağmur suyu toplama sistemi fiyatı nedir?

Bu, varilin boyutuna ve malzemesine göre değişecektir. Google üzerinde “Yağmur Suyu Depolama Tankı Fiyatı” veya “Su Tankı” diye arattığınızda, Türkiye’deki fiyatlar 100 litre için ortalama 100 lira gibi çıkıyor. Çok pahalı tanklar da var ama tahmin edersiniz ki onlar tonluk.

Peki, binada oturuyorsunuz ve komplike bir sistemi binanıza şimdilik uygulayamazsınız diyelim. Balkonunuz yağmur alıyorsa ufak bir varil koyarak topladığınız suyu bitkileriniz ve sifon için kullanabilirsiniz. Biraz ilkel bir yol gibi duruyor ama hiç yoktan iyidir diyelim.

Siz evde yağmur suyu topluyor musunuz? Kullandığınız basit yöntemler nedir?