Bir önceki yazıda parasız ve ucuz konaklamayı hallettiğimize göre sıra geldi karın doyurmaya. Paramız az veya yok ama açız. Eyvah ne yapacağız? Korkmaya gerek yok. Hayat bize, hiçbir şeyin parasız çözülmeyeceğini öğretmiş çünkü bizim daha çok ve daha çok para harcamamızı istiyor. Yaklaşın yamacıma seyahat ederken parasız ve ucuz karın doyurmanın yollarını anlatıyorum. Bu yöntemleri sadece seyahat ederken değil her zaman kullanabilirsiniz.

Tamamen parasız yöntemler

1- Freeganizm

Bedava anlamına gelen “free” ile hayvansal herhangi bir ürünü tüketmemeyi savunan “vegan” kelimesinden oluşan freeganizm atılan her türlü gıdaların geri dönüşümün yapıldığı, israfa-tüketime karşı duran bir akımı ifade eder. Pazarların bitiş vakitlerine doğru çöpe atılacak sebze, meyveleri toplayabilirsin. Restoranların artan, çöpe gidecek yemeklerini rica edebilirsin. Bazı restoranlar çöpe atacakları yemekleri bile vermemek için saçma bir direniş gösterebiliyor. Çöpleri karıştırabilirsin. Gerçi Türkiye’deki çöpler Batı’daki gibi ayrıştırılmadığı için iyi bir yöntem olmayabiliyor. Büyük marketlerin yanındaki çöplere bakmak daha stratejik bir adım olabilir ama paketli gıda tüketmemenizi öneririm.

Daha fazla oku: İhtiyacından fazlasının tüketilmediği yaşam biçimi: Freeganizm

2- Köy bahçeleri

Tarlaların bol olduğu bir yerdeyseniz bahçelere zorunlu kalmadıkça gelişi güzel dalmayın. Teyze/amca ters biri değilse daha kârlı çıkacaksınız söz veriyorum. Bahçe sahibinin kapısını çalın. Gezgin ve parasız olduğunuzu söyleyin; bahçeden iki domates, iki salatalık alabilir misiniz diye sorun. Büyük ihtimalle gönlünden fazla fazla vermek geçecek. Bunu karşılıksız bırakmak istemiyorsanız bir iki saat orada yardım edebilirsin. Hoş sohbetinizi, el öpmenizi eksik etmeyin.

Seyahat ederken parasız ve ucuz karın doyurmanın yolları

3- FoodRail

Daha çok gezginlere yönelik olmakla birlikte karnı acıkanlar ile yemeğini, sofrasını paylaşan kişilerin ilanlarının yer aldığı Facebook grubudur. Veganlar için de ilanlar olabiliyor. Mesela bir yere gittiniz ve karnınız aç. FoodRail, foodRail Türkiye veya VeganRail gruplarından birine giriyorsun. “Şu an şuradayım ve hayvansal ürün tüketmiyorum, benimle yemeğini paylaşabilecek birileri var mı?” diye yazıyorsun. “Çok tatlış insanım” diye şirinlikler de ekleyebilirsin. VeganRail’de vegan olduğunuzu belirtmenize ihtiyaç olmadığını söylememe gerek yok herhalde. İletinin altına gelen yorumlara göre anlaşıp, karnınızı doyuruyorsun.

4- Yeteneğini takas et veya gönüllü ol

Çok güzel bulaşık mı yıkıyorsun? Enfes yemek mi yapıyorsun? O zaman bunu değerlendirmeyi neden denemiyorsun? Misafir olunan evde genelde misafire ödetilmez bir şey. Gelenekten gelen bir durum. Yine de sen, yemek yapmayı teklif et ve bulaşıkları yıka. Ayrıca Facebook üzerinde yemek yapma ve bulaşıkları yıkama karşılığında karnını doyurmak istediğini belirten bir ilan verebilirsin. Başka yeteneklerini de takas edebilirsin elbette. Mesela; 15 yılı aşkın parasız yaşayan, 70 yaşındaki Heidemarie Schweme kendi ihtiyaçları için takas yöntemini kullanıyor.

Daha fazla oku: Heidemarie Schwerme ile tanıştırayım sizi

5- Toplayıcı ol

Hödük olmamızın ardından beşeriyet olarak en büyük eksikliğimiz doğa hakkında hiçbir şey bilmeyişimiz. Hödüklüğümüz de buradan geliyor olsa gerek. Velhasılıkelam doğa bize her şeyi sunuyor. Orta ölçekli şehirlerde bile yiyecek veren ağaçlar, bitkiler bulabiliyorsunuz. Ağaçları, çiçekleri, bitkileri tanımaya yönelik kendinizi geliştirin. Hiçbir yolun çözüm getirmediği bir anda doğa size güzellikler sunabilir. Gözünüzün önündekini onu tanımadığınız için kaçırmayın.

6- Başkasının evine göz kulak veya gönüllü ol veya çiftliklerde gönüllü çalış

Konaklama ile ilgili bir önceki yazımda bu maddeleri detaylı açıkladım. Linki tıklayarak detaylı bilgiyi oradan edinebilirsin.

Seyahat ederken parasız ve ucuz karın doyurmanın yolları

Ucuz yöntemler

7- Ortak yemek paylaşımı

Grupla hareket etmenin avantajlarından biri de yaşamın daha kolay olmasıdır. Dayanışma ile her şey daha hızlı çözülüyor. İnsan daha çok cesaret edebiliyor. Karnımız acıkınca herkes cebinde ve aşında ne var ortaya koyar. Hiçbir şeyi olmayana neden diye sorulmaz. O ortamda herkesin karnı doyar. Paramız tamamen bitti mi birlikte çözümler üretiriz. Kişi başı yapacağınız harcamalar da zaten bu vesile ile daha da azalır. Kalabalık sofralar hem daha eğlenceli!

8- Ucuza malzemeleri çöz

Şehrin neresinde neler ucuz diye kısa süre içinde araştırmasını yap. Manavdan sebzeleri, bakkaldan da ihtiyacın olan şeyleri aldıktan sonra kendi yemeğini pişir. Hazır almaktan daha ucuz ve daha sağlıklı olacak.

9- Esnaf lokantaları

Esnaf lokantaları hem karın doyurucu hem de çok ucuz oluyorlar. Lokantalar dışında ucuz yemek yiyebileceğiniz başka yerler de olabilir. Ayrıca gerçekten parasız kaldıysanız girip durumunuzu aktardığınız takdirde size yardım edeceklerdir lakin bu durumu beleşçilik boyutuna çıkarmayın. Para kullanmadan yaşamaya çalışıyorsanız yine yeteneğinizle takas edebilirsiniz.