Dünyayı değiştirmeyi ümit eden temiz enerji öncüleriyle tanışın

Hayatında, evinin içinde hiç ışık görmemiş bir insan tanıdınız mı? Afrika’nın elektriğe erişimi olmayan köyleri var. “Elektrik de ne ki, içme suya erişimleri yok” diyesi geliyor insanın. Dünyanın bir kısmı bolluk içinde yüzerken bir kısmı da yokluk içinde yaşıyor. Hâl böyle olunca bazı oluşumlar kendilerince çözüm üretmeye çalışıyorlar. Afrika’nın köylerine temiz enerji sistemleri kuruyorlar. Kimisi tamamen kolektif bir birikim ile yardımlarını oraya götürmeye çalışırken kimisi de büyük şirketler, devletler ile anlaşmalar yaparak buralarda etkili olmaya çalışıyor. Yardım nereden gelirse gelsin onların yaşamını aydınlattığı kesin.
Peki, bu aşağıdaki üç oluşumun ortak özelliği ne? Bu üçü de 2019 Zayed Sustainability Prize (Zayed Sürdürülebilirlik Ödülü) finalisti. Önce isterseniz biraz bu ödülden bahsedeyim.
Abu Dabi Masdar merkezli Zayed Sürdürülebilirlik Ödülü, dünyayı değiştirebilecek çözümleri ve teknoloji 2008 yılından beri tanıtıyor. Aslında Zayed Future Energy ismi ile yola çıkıyorlar ama Nisan 2018’de -tahminimce kapsamlarını genişletmek adına- isimlerini değiştiriyorlar.
2010 yılında Afrika’da kurulan Solar Sister, kadınlara ekonomik fırsat ve hizmet vermeyen topluluklara, temiz enerji dağıtımı için eğitim ve destek sağlıyor. Bu zamandan beri Uganda, Nijerya ve Tanzanya’daki 1,5 milyondan fazla insana temiz enerji sağlayan 3 bin 500’den fazla sürdürülebilir işletmeyi oluşturmak için kadınları doğrudan destekledi.
“Kırsal kadınları temiz enerji geçim kaynalarıyla güçlendiriyoruz, bu da daha fazla enerji güvenliği, finansal tasarruf, sağlık, eğitim ve iklim direncine kapı açıyor. Önde gelen teknoloji üreticilerinin ekosistemi, yerel yeşil işgücünün kapasite gelişimi ve bazı girişimciler ile ulaşılması en zor bölgelere hizmet ediyoruz. Solar Sister, kadınların, temiz enerji mücadelesine yönelik çözümün önemli bir parçası olduğuna inanıyor. Bu nedenle uzak topluluklardaki kadınlara yatırım yapıyoruz. Kadınları güçlendirme ve iş imkânı olmayanlara ulaşma fırsatını görüyoruz. Hızla büyüyen yenilenebilir enerji sektöründe, yoksulluğu ortadan kaldırmak, iklim değişikliğine ve sürdürülebilir kalkınma sorunlarına sürdürülebilir çözümler sağlamak için yerel kadınlara odaklanmanın şart olduğunu biliyoruz.”
Grubun kurucusu ve CEO’su Katherine Lucey
Üç kurucu ortak elektrik ve elektronik mühendisliği okurken Londra’da bir araya gelir. Her üçü de gelişmekte olan bu dünyada uzunca seyahat eder. Aynı zamanda toplumda ortaya çıkan zorunlulukları ve güç kaynağı ile iş geliştirmenin farkına varırlar. Bu noktadan oluşumun temeli atılır.
BBOXX, gelişmekte olan ülkelerdeki 675 bin yetersiz insana temiz, güvenilir ve uygun fiyatlı elektrik sağlayan 150 binden fazla güneş enerjisi ev sistemi kurdu. BBOXX yatırımcılar, hükûmetler, telekominasyon firmaları ve enerji sektörleriyle stratejik ortaklıklar kuruyor.
“Gazyağı ve konvansiyonel yakıtlardan şebeke dışı güneş enerjisine geçiş, her hane için her yıl ortalama 200 dolar tasarruf sağlıyor. Kenya’da BBOXX’in geniş ev sistemi ürünü olan BBOXX Home, çiftçilere elektrik gücü sağlamak ve çiftçilerin üretimini arttırmak için yedekleme çözümü getiriyor.”
BBOXX’in kurucularından biri olan Mansour Hamayun
Acumen – Pioneer Energy Investment Initiative (PEII) 2016’dan bu yana CO2 emisyonlarını 6,4 milyon ton azalttı. Acumen’in misyonu şirketlere, liderlere ve fikirlere yatırım yaparak dünyanın yoksullukla mücadele yönetimini değiştirmek.
“Acumen’in desteklediği şirketler, düşük gelirli topluluklara kritik mal ve hizmetlere uygun bir fiyatla erişme imkânı sağlıyor. Bu tüketiciler, yenilebilir enerjinin geleneksel enerjinin yerine geçmesinden daha fazla olduğu dönüştürücü yenilik için bir fırsatı temsil ediyor ve toplulukları güçlendirmek için yeni bir yol sunuyor”
Acumen ortaklarından Yasmine Zaidman
Kaynak: https://gulfnews.com/uae/environment/meet-clean-energy-pioneers-hoping-to-change-the-world-1.61139971