Bu şirket asfalt yapımında plastik atıkları kullanıyor

Bu kadar plastik ile nasıl baş edeceğiz, onları nasıl yeryüzünden sileceğiz gerçekten hiçbir fikrim yok! Plastik kullanımını durdursak bile bu kadar plastik atık nereye gidecek bilmiyorum. Elbette herke benim gibi mızmızlanmıyor. Çare üretmek isteyenler kendilerince fikir yürütmeye çalışıyor. İngiltere’deki bir şirket de eski plastik şişeleri hem geri dönüştürmek hem de yolların kalitesini arttırmak için asfalt yapımında kullanıyor.
MacRebur şirketi eski plastik şişelerin yenilenebilir asfalta nasıl dönüştürüleceğine dair bir yöntem geliştirdi.
MacRebur’ın CEO’su Toby McCartney, bu fikri ortaya attığında Güney Hindistan’da bir yardım kuruluşu ile çalışıyordu. Burada kaldığı süre boyunca, toplayıcıların neden eski plastikleri topladığını merak etti. İnsanların bu plastikleri erittiklerini ve çukular için dolgu madesine dönüştürdüğünü öğrendi. Bu şekilde böyle bir teknoloji yaratmaya başladı.
Daha fazla oku: Roma’da plastik parayla bilet almaya ne dersiniz?
Bu şekilde dayanıklılık artıyor ve uzun ömürlü oluyor. Ayrıca kullanılan fosil yakıt miktarı ile birlikte karbon ayak izi de azalıyor. Aynı zamanda bu haliyle maliyet de düşüyor.
Çoğu plastik kullanılabilse de yine de her türlü plastik kullanılamıyor.
Asfaltın güncellenmiş versiyonu granül plastik atıktan ve asfalt beton formülünden oluşuyor. Bu işlem için spesifik bir plastik türü olmalı yani plastik atık olarak etiketlenmeli. Yeni veya geri dönüştürülmüş plastikler kullanılmıyor. Ayrıca plastik belirli bir sıcaklıkta erimelidir.
Plastik yol aynı bildiğimiz asfalta benziyor. Plastik ile yapılmış yol daha esnektir. Isı ve soğuğa daha iyi dayanabilir. Temel hasarlara karşı daha güçlüdür. Bundan dolayı bildiğimiz asfalta göre daha güçlüdür. Bu da daha az çatlak ve çukur demektir.
Dev çöp alanlarında depolanmasına karşın sanırım bu şekilde kullanmak kulağa daha iyi bir fikir gibi geliyor.
Kaynak: Jumble Joy