Murtada Fasial, beş sene önce tanıştığı psychedelic kültürün peşini takip ederek yola çıktı ve şimdi Türkiye’deki psychedelic müziğin tarihini belgeliyor. Festivalleri ve etkinlikleri geziyor, fotoğraf çekiyor, video kaydı alıyor, dj’lerle röportaj yapıyor. Space Pirates partisinde Murtada ile tanışmamızın ardından projesi üzerine biraz konuştuk. Bu heyecan verici belgeseli izlemek için sabırsızlanıyorum.

Kendisinden ve projesinden bahsetmesini istedim. Murtada da başladı anlatmaya; 26 yaşındayım, 1991 senesinde Irak’ta doğdum. Bağdat’ta özel bir üniversitede İngilizce tercümanlığı okudum ve freelance olarak videografiker, fotoğrafçı, çevirmen ve yapımcı olarak çalıştım. Çok az da müzik yapıyorum. Deneysel ambient ve drone türlerinde… Çünkü yaptığım belgesel nedeniyle psy-trance forest ve darkspy mixing’i öğreniyorum.

Irak gibi ülkelerde büyümek zor çünkü rüyalarınız ve hatta hayalleriniz üzerinde toplumdan gelen birçok kısıtlama var. Şanslıydım ki beni her zaman destekleyen annem hep yanımdaydı. 18 yaşıma geldiğimde fotoğraf sanatına aşık olmuştum. O zamandan beridir fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Fakat buna rağmen sinema benim hedefimdi. Sinema ile ilgili her şeyi öğrenmeyi planlıyordum. Bir film yapımcısı mümkün olduğunca her şeyi bilmeliydi çünkü sinemada bir şeyleri oluştururken birçok bilgiye ihtiyaç duyuyor insan.

Psychedelic müziği, ilk defa beş yıl önce arkadaşım vesilesi ile Türkiye’de dinlemiştim ve şöyle demişti bana “Bu, yeni jenerasyonun müziği.” O zaman bunu pek ciddiye almamıştım. Fakat beş yıl sonra bu müziği daha çok dinlemeye ve rave’lere gitmeye başladım.

“Psy-trance, bir kültür ve yaşam tarzı”

Bütün yaşamım ve düşünce tarzım değişti. Sonrasında bu müzik üzerine film yapmaya karar verdim çünkü bana çok şey kattığını hissediyordum ve bunun için bir şeyler yapmalıydım. Müziğin enerjisini gösteren iyi kalite ile çekilmiş filmler ne yazık ki çok fazla yoktu. İnsanlar bunu bilmeliydi çünkü psy-trance çok iyi ve ilginç olmakla birlikte aynı zamanda bir kültür ve yaşam tarzı. Sınırları yok ve herkes eşit. Psychedelic insanlar farklı, onlar özel. Bir milletleri yok, ırkları yok… Psy-trance’ın içindeki harikalardan biri de bu.

“Türkiye hayatımı değiştirdi”

Türkiye’yi seçtim çünkü benim favori ülkem ve benim için çok özel. Sırt çantam ile gezmeye başladığımda ziyaret ettiğim ilk ülkeydi. Hayatımı değiştirdi çünkü birçok ülkeden birçok insanla tanıştım. 2012 ve 2013 yıllarında gittiğim zaman tanıştığım kişilerle arkadaşlığım hâlâ sürüyor. İnanıyorum ki psy-trance için en iyi bölge Türkiye çünkü çok merkezi ve çatışma ülkelerinden gelen insanlar için harika bir buluşma noktası.

Örneğin; İranlılar, Iraklılar, İsrailliler ve Suudi Arabistanlılar için Ortadoğu’da buluşabilecekleri en kolay yer Türkiye çünkü diğer ülkeleri ziyaret etmeleri imkânsız. Psy-trance adına bu çok iyi bir şey. Türkiye’de böyle bir sahne ise harika çünkü farklı ülkelerden birçok insan var. Araplar, İranlılar ve diğer milletler… Türkiye, Ortadoğu’nun psy-trance mekkesi gibi.

Türkiye’de yürürken ve film yaparken kendimi evimde gibi hissediyorum çünkü ilk başta herkes beni Türkiyeli sanıyor. Türkiyelilere benziyorum ve Irak kültürü de neredeyse aynı. Araplar ve Türkiyeliler arasında birçok ortak nokta var.

“Bir gün ilk festivali yapacağız”

Irak’ta psychedelic kültür var mı?

Ne yazık ki Irak’ta böyle bir kültür yok. Psy-trance dinleyen çok az insan var. Çok üzücü ki rave’ler veya partiler yok. Umut ediyorum ki bir gün Irak’ta ilk festivali yapacağız ve diğer insanları ve arkadaşlarımızı davet edeceğiz. Özellikle Türkiyeli ve İranlı arkadaşlarımızı.

Belgeselini ne zaman bitirmeyi planlıyorsun?

Sezon bittiğinde bitecek çünkü farklı partileri ve festivalleri kaydediyorum. Belki diğer ülkelerde farklı bölümlerini çekerim. İki aydır Türkiye’deyim ve kulüpleri, rave’leri, iki festivali ve after partileri filme kaydettim. Diğer büyük festivaller için Eylül’de Türkiye’ye tekrar geleceğim.

Murtada Fasial, "Psy-trance için en iyi bölge Türkiye"

“Psytrance ve film festivallerinde izleyebileceksiniz”

Belgeseli ne zaman ve nerede paylaşmayı düşünüyorsun?

Umut ediyorum ki film festivallerinde ve psy-trance festivallerinde gösterilecek. Hepimiz dans ederken kendimizi izleyebileceğiz. Fakat BBC, NetGeo gibi iyi televizyon kanalları da isterse neden olmasın. Yine de belgeselin film festivallerinde kalmasını tercih ederim. Belki 5 yıl gibi bir süre sonra online da paylaşırım.

Türkiye’den favori Dj’lerin ve yapımcıların kimler?

Bu gerçekten zor bir soru çünkü birçok çok iyi Dj ve yapımcı var fakat Onur (Pack), Saki, Fulya ve Pınar”ı söyleyebilirim. Aynı zamanda Türkiyeli olmayan ama Türkiye’de yaşayan Shnsho ve Nonstopfuture da favorilerim arasında.

Bu gerçekten zor bir soru çünkü birçok çok iyi DJ ve yapımcı var fakat Onur (Pack), Saki, Fulya ve Pınar”ı söyleyebilirim. Aynı zamanda Türkiyeli olmayan ama Türkiye’de yaşayan Shnsho ve Nonstopfuture da favorilerim arasında.

Favori yapımcım ise müziğine hayran kaldığım Mhakavaya ve Gypsydelic ve elbette çılgın ruhlu, İranlı Erfan.

Asaf Zeki Yükselise benim en favori sanatçılarımdan biri; çoklu yeteneğe sahip bir sanatçı ve birçok şey yapıyor. Onun resimlerini ve müziğini seviyorum.