Elektronik aletler hayatımızı kolaylaştırırlar, bu yüzden de vazgeçilmezlerimiz arasında yer alırlar. Bizi Dünya’nın geri kalanına bağlar, bilgilerle donatır, yön bulmamızı sağlar ve sıkıldığımızda eğlendirirler.

Elektronik cihazların en büyük olumsuz yanı ise öylece çöpe attığımız takdirde, içerdikleri doğa düşmanı maddelerin çevreye verdiği zararlardır. Cihazları en ideal kullanma şekli, hasar gördüklerinde onarmak, parçalarını başka yerlerde kullanarak yeni cihazlar oluşturmak ve en son artık daha fazla işe yaramayacakları an geldiğinde, her sorumluluk sahibi insan gibi onları geri dönüşüme kazandırmaktır. Maalesef istatistikler, gerçeklerin ideallerle çok da örtüşmediğini ortaya koyuyor.

2014 yılında, akıllı telefon satışları yüzde 23 oranında bir artış gösterdi; fakat Çevre Koruma Ajansı‘nın (EPA) ortaya koyduğu veriler, elektronik cihazların yıllık sadece yüzde 27’sinin geri dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor. Bu da demek oluyor ki akıllı telefon ve diğer cihazları tüketme oranımız gittikçe artarken, eskiyenler çöplüklerde yerini alıyor. 2010 yılında 2.44 milyon tonluk elektronik atığın, sadece 649,000 tonu geri dönüşüme sokuldu. (Bunlar Amerika’ya ait istatistiklerdir.)

EPA 5. Bölge sorumlusu Mary A. Gade, Scientific American’a yaptığı açıklamada durumu, “Elektronik cihazları geri dönüşüme vermek, kâğıt veya plastikleri vermekten daha zahmetlidir, öylece çöpe atmak ise kolaydır; fakat bu durumun yarattığı çevresel etkiler azımsanamayacak kadar ciddidir. Üstelik çöpe atılan cihazların yarısı da hâlâ kullanılabilir halde olmasına rağmen atılmaktadır” şeklinde özetledi.

Eğer bütün Amerikalılar üzerine düşeni yapsaydı ve bir yılda çöpe atılan 130 milyon cep telefonunu geri dönüşüme katsaydı, sonucunda tasarruf edilen enerji ile 24,000 eve enerji sağlanabilirdi. Eğer ki her yıl çöpe atılan bir milyon dizüstü bilgisayarı geri dönüştürmüş olsalardı, 3,657 eve yetecek enerjiyi korumuş olurlardı.

Elektronik atıkların geri dönüştürülmesi, sadece enerji korunumu açısından yarar sağlamakla kalmazdı. Cihazların içerisinde bulunan metalin geri dönüştürülmesi, madenlerden yenilerinin çıkartılması esnasında yaşanacak su kirliliğini de azaltmış olurdu. Bir milyon cep telefonunu geri dönüştürdüğümüzde, 16 bin kilo bakır, 350 kilo gümüş, 34 kilo altın ve 15 kilo paladyum elde edebilmekteyiz. Elektronik cihazlarda kullanılan metallerin çoğu, miktarca dünyada ender bulunan metallerdir.

25 Şubat 2015, Gaia Dergi