Ya da oturmayın. Nasıl olsa pek çoğunuzun umurunda olmadığı için sonuç, kısa süreli “Aaa ne kötü” tepkisinden öteye gitmeyecek. O pek çoğunu köklü sarsacağını sanmasam da yine de umut ediyorum. Karayipleri gözünüzde nasıl canlandırırsınız diye sorsam? Hepimizin aklına ilk gelen o müthiş sahilleri olacaktır ama bu korkunç fotoğraf Karayipler yakınında çekilmiş. Deniz tamamen plastik ve strafor ile kaplı.

Herhangi bir parkta, yeşil alanda karşılaştığımız ulu orta atık derdi ile ne yazık ki ülkemizde çok sık rastlanan bir durum. Batı’nın bazı şehirleri belki daha temiz olabilir ama atık problemi hepimizin. Atıkların şehirlerden güzelce ayıklanması onların tamamen yok olmasını sağlamıyor. Nereye gidiyor bu atıklar? Denizlere, atık adalarına… Geri dönüştürülmeyen, gittikçe dağ gibi büyüyen bu atıkların sonu peki nereye varacak?

Daha fazla okuPlastik kirliliğimiz ile yaşamak zorunda kalan insan: Rajeesh

Fotoğrafçı Caroline Power, Facebook hesabı üzerinden Honduras’a ait Karayipler Adası yakınlarında çektiği bu fotoğrafları yayınladı. Power, bu çekimler ile tek kullanımlık plastik tüketiminin sonuçları hakkında insanların düşünmelerini sağlamayı umut ediyor ve fotoğrafların altına Facebook’ta şöyle bir de not düşüyor: “Günlük hayatlarınızı düşünün. Son yediğin yemeği nasıl almıştın? Sokakta yemeğiniz en son nasıl servis edilmişti? Strafor kaplar ve plastik çatal ile servis edildi ve daha sonra plastik bir torbaya konuldu. Hâlâ plastik çöp torbaları kullanıyor musun? Plastik soda şişeleri mi? Plastik buzdolabı poşetleri? Yiyeceklerin üzerine plastik sarmak mı?”

Daha fazla okuPlastik kirliliğimiz ile yaşamak zorunda kalan insan: Rajeesh

Plastikleri hayatınızdan çıkartın. Hem kendi sağlığınız hem de ekoloji için bunu yapmanız gerekiyor. Evet, başta zor olabilir ama olamaz diye öyle boş vermek yerine elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışabiliriz. Adım adım değişimi hayatımıza entegre edebiliriz.

Daha fazla oku: Gezginler için sıfır atık ipuçları

Geçenlerde yine Facebook üzerinde izlediğim bu video beni hayretler içinde bırakmıştı. Kendi ellerimizle yaşadığımız gezegeni nasıl bu hale getirdik diye tekrar sorguladım. Aslında cevaplar belli, yapılması gerekenler de. Tüketimi hayatımızdan azaltacağız. İhtiyacımız olmayanın bizi cezbetmesine izin vermeyeceğiz. Geri dönüştüreceğiz. Atık oluşturmamaya çalışacağız. Yakınımızdaki politik ve yerel aktörleri işin içine sokmak için STK’lar ve vatandaş olarak baskı oluşturacağız.

Her yıl, milyon ton miktarlarında plastik dünyanın okyanuslarına giriyor. Independent‘in aktardığı istatistikler dünyadaki 600’den fazla türün bu plastik kirliliği yüzünden zarar gördüğünü ortaya koyuyor. Sulardaki plastikler yüzünden her yıl yaklaşık 100 bin deniz hayvanı ve 1 milyondan fazla kuş can kaybına uğruyor.

Daha iyi yapmak, bunu tersine çevirmek ise bizim elimizde!